Batterier. I vår tidsera av tekniska prylar i överflöd – där många tillverkare fortfarande envisas med att inte bygga in LiON-batterier (exempelvis i Xbox One-handkontrollen), samt kombinationen att ha småbarn, som i sin tur har otaliga leksaksdatorer, talande dockor, AI-robotar och sjungande Disney-böcker – blir behovet av batterier påtagligt. Prylar och leksaker fullkomligen äter sig igenom AA och AAA-batterier (för att inte snacka om knappcells-batterier), och då står man snart där som storkund på Kjell & Co’s storpack, standardbatterier (40 pack för 130 kr). Prisvärt förstås, men hur billigt är det och hur nyttigt blir det för vår planet, med sina begränsade resurser, i längden?
Svaret på gåtan stavas laddningsbara batterier. Dessa är såklart ingen ny uppfinning, men det har ändå hänt väldigt mycket med dom under senaste åren. Elektricitetens ursprung måste man såklart också räkna in i ekvationen, den kommer såklart inte “ur väggen” och även laddningsbara batterier har en begränsad livscykel (500-1000 laddningar, om de inte fysiskt slits ut innan), men sammantaget så blir det ändå en stor vinst för både din ekonomi och vår miljö att minska på ständiga nyinköp och transporterna det innebär.
Panasonic BQ-CC87 – Mångsidig snabbladdare med bra batterier
Japanska premiumtillverkaren Panasonic är kanske mest kända för sina ljud- och bildprodukter, men vad de är störst på i världen är faktiskt just batterier. Från AA och AAA för hemmabruk till bilbatterier i flygplan och moderna vrålåk, såsom Teslas bilmodeller. Nu släpper man en ny laddare på den Europeiska marknaden. Panasonic BQ-CC87 är en enhet som kan köpas med eller utan fyra stycken av företagets egna Eneloop-batterier och erbjuder såväl snabbladdning som möjlighet att ladda varje enskild cell för sig. På det finns en indikatorlampa för att tala om hur du ligger till i laddningsprocessen.
För att komma från ett premiummärke där vi vant oss vid fantastisk byggkvalitet så blir CC87 vid första intryck något plastig och den überkorta mikro-USB (!) kabeln är lite av en besvikelse. Men rent tekniskt är laddaren suverän; den laddade våra Eneloop-batterier på cirka 2,5 timmar (från helt urladdade) och då vi kör och rekommenderar Eneloop Pro – dels för kapaciteten, men också den geniala släta ytbehandlingen som gör dem så smidiga att ta i och ur enheter – så är det ett rejält lyft mot tidigare konkurrenter. En längre mikroUSB-kabel sitter de flesta förmodligen redan på och riktpriset på cirka 300 kr (utan batterier) och 400 kr med 4st Eneloop-batterier känns klart rimligt. Visst kan du komma ned på dryga hundringen för en GP-laddare med fyra lågprisbatterier, men kom då ihåg att dessa 1) laddar extremt långsamt (uppemot 12 timmar är inte ovanligt) 2) ofta kräver att man laddar batterier parvis (ett gissel) 3) har billigare och mindre välpresterande batterier som ingår 4) eventuellt inte klarar både AA och AAA på samma laddare. Så för oss är CC87 en no brainer som är värd varenda krona – om du kan få tag i den pinfärska produkten som just börjat rullas ut på marknaden.
Kom ihåg att behandla dina laddningsbara batterier väl, så håller de längre (minst tre år, men kan bli det mångdubbla). Låt de helst inte ladda ur helt (precis som ditt mobilbatteri) alltför ofta, utan försök ladda dem när de börjar krypa ned mot 20% och ladda upp dem minst till 80%.
Laddningsbara batterier på budget
Panasonics Eneloop Pro tillverkas i Japan och är klart marknadens bästa batterier i fråga om kapacitet, kvalitet och förmåga att behålla laddning över lång tid (även när de inte används). Men de är såklart inte billigast (cirka 250 kr för fyra stycken). Om du kan nöja dig med det näst bästa så presterar IKEAs LADDA-batterier nästan lika bra, men är inte lika smidigt ytbehandlade samtidigt som de kostar knappt hälften av vad Eneloop Pro gör (99 kr för fyra stycken). Det finns konspirationsteorier på nätet om att att IKEAs LADDA-batterier i själva verket är ommärkta Eneloop Pro-batterier, men ingen av jättarna vill bekräfta denna teori. Däremot är IKEAs egna laddare inget att att hänga i granen, så vårt förslag för den prismedvetne batterislukaren – som även bryr sig om miljön – är att köpa CC87-laddaren med fyra Eneloop Pro AA-batterier och komplettera med ett paket AAA (eller AA) LADDA. Då kan du klara dig i många år för bara 500 kr.