Hem Teknik / PrylarBild Test – Logitech MX Brio
Silver

Test – Logitech MX Brio

av senses.se

Jobbar du mot fasta skärmar vare sig du är hemma eller på kontoret och behöver en extern webbkamera är chanserna goda att det blir just en Logitech. Företaget är nästan svårt att inte nämna i sammanhanget efter åratal av funktionella och smidiga lösningar. Då webbkameran under pandemin blev allt viktigare testade vi Logitech Streamcam som fick gott betyg. Sedan dess har Logitech utvecklat och breddat sin MX-serie och nu även med en webbkamera; Logitech MX Brio.

Den skeptiske kanske ställer sig frågan; exakt hur mycket mer kan man utveckla en webbkamera?

Och svaret blir: faktiskt en bit till.

Framför allt om man sätter MX framför modellnamnet.

Logitech MX Brio
Foto: senses.se

Ett gediget första intryck

Premiumkänslan finns där direkt. Förutom elegans finns ett mycket självsäkert och stilrent utseende. Som vi också upplevt med tidigare produkter i MX-serien sitter den verkliga talangen sällan endast på utsidan. I boxen får du rakt av kameran och en usb-c till usb-c sladd så den biten är snabbt avklarad. Det klassiska stativet som håller kameran på plats vilken du formar och lutar mot skärmens baksida har uppdaterats. Den lilla klacken som man fäster på skärmens framsida har blivit grundare. En aning för mycket i vår mening då det bitvis känns osäkert. Samtidigt är det ett tecken på att MX Brio hänger med i tiden då ramarna runt våra skärmar blir allt smalare.

Tekniska specifikationer Logitech MX Brio

Du kan välja mellan 4K/30FPS(UHD), 2K(QHD), 1080p/60FPS(FHD) eller 720p(HD) och bilden är knivskarp. De inbyggda mikrofonerna tar hjälp av AI och är riktade för att till så stor mån som möjligt isolera bort ljud som kommer från bakgrunden eller sidorna. Logitech har också involverat AI för att skapa en utökad förmåga att kompensera för olika typer av belysning och ljusförhållanden. För din personliga integritet finns givetvis ett mekaniskt skydd i vitt så att det blir tydligt huruvida linsen är täckt eller inte.

Logitech MX Brio med slutarskyddet utfällt.
Foto: senses.se

Det vore inte MX utan lite spets

Logitech MX Brio delar flera funktioner med Logitech Brio. Exempelvis får du ljuskorrigering, automatisk inramning och Show Mode. De två första är inte helt omöjliga att gissa vad det är men Show Mode, som du kommer åt med Logi Tune, kräver en kort förklaring. Kameran är byggd som så att du kan vinkla ner den helt så att ditt egna skrivbord syns. Med Show Mode vänder sig då bilden upp- och ner så att du kan förevisa bilder, skisser, anteckningar eller information du har framför dig. På skrivbordet. Smart helt klart.
Men med Logitech MX Brio kommer du åt något ytterligare, nämligen Logi Options+. Och nu kan vi på riktigt sätta ihop ett paket med riktigt eleganta lösningar inom MX-serien.

Logitech MX Brio och Logi Options+

Logi Options+ innehåller något som Logitech kallar Smart Actions. Mycket enkelt utryckt är det en makro-förmåga inom Logitech-habitatet med vilket du kan göra nästan vad som helst. En pizza-beställning till ytterdörren med ett tangenttryck om du vill. Vidare kan du i Smart Actions bestämma och omdefiniera vad olika tangenter och knappar ska göra när ett specifikt program är igång. För att enklast beskriva fördelarna för MX Brio målar vi upp ett exempel.

Like de andra i MX-familjen kan MX Brio använda Logi Smart Actions
Foto: Logitech

Du definierar en knapp på tangentbordet som hotkey. När du trycker på denna startas videokonferensprogrammet ZOOM och profilen för ZOOM kickar igång i Logi Options+. Profilen för ZOOM har du sedan tidigare definierat så att framåtknappen på musen MX Master 3S nu ska styra mikrofonen av och på. Bakåtknappen har du dessutom ställt in så att den styr om din egen videosändning är aktiverad eller ej. Och så vidare. Det är ett stort plus för effektivitet och smidighet. Detaljen att leta reda på musmarkören för att un-muta när det är din tur att tala är ett minne blott.

Ljusförhållanden

Logitech MX Brios mjukvara gör ett bra jobb för att med hjälp av HDR (High Dynamic Range, kameran tar flera bilder med olika ljusexponering och slår sedan samman dessa.) platta ut ljusförhållanden. Det mest klassiska är när någon sätter sig med ett fönster bakom och ofta blir helt svart för betraktaren. Det är för att kontrasterna blir för stora och kameran minskar det starka ljuset från bakgrunden.
Det är här HDR kommer in.

I vårt exempel är ljusförhållandena extrema men MX Brio lyckas ändå kompensera så fler nyanser blir synliga.

Det vi saknar

Det är inte mycket men hade MX Brio förutom att vara en gedigen webbkamera också varit trådlös och varit integrerad via Logi Bolt hade det blivit full poäng. MX Brio hade då kunnat vandra tillsammans med tangentbord och datormus mellan dina datorer. Det hade varit inte mindre än genialt på alla sätt.

Kontentan Logitech MX Brio

Det är inte ofta att något så basalt som en webbkamera ger känslan av trygghet. Du liksom litar på att den kommer framställa dig i bästa dager och sätta dig i fokus på precis rätt plats i bilden utan att misslyckas.

Är den prisvärd? Vid lansering kommer MX Brio kosta cirka 2 300 kronor. Det finns två andra webbkameror från Logitech som kan anses som konkurrenterna inom Logitech habitatet, Brio och Brio Stream. Brio ligger på ungefär samma pris och Brio Stream cirka 500 kronor högre. Båda har likartade kvaliteter och funktioner men det är endast MX Brio som är inkluderat i Logi Options+. Så sitter du på andra produkter från MX-serien som redan är integrerade i Logi Options+ är MX Brio en no brainer i jämförelse.

Foto: senses.se

Det finns dock en paradoxal tanke med en bra webbkamera vilket går lite i linjen med att det är bättre att bo i en grotta och ha utsikt över palatset än tvärtom. För har vi inte alla vid upprepade tillfällen varit i videomöten där kollegors huvud nätt och jämnt kommer med i bilden. Således är det en underbar tanke att alla andra skulle assisteras av MX Brio så att du själv får njuta av showen. Vår rekommendation är att du till dess föregår med gott exempel.

Logitech skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.