I samband med att vi precis har testat den extremt bekväma Logitech G Pro X Superlight 2 DEX passade vi på att vila den mot den nysläppta musmattan Powerplay 2. Och när vi läser på lite om föregångaren blir vi lite förundrade för Logitech verkar till gagn för större laddningsyta ha plockat bort många tidigare funktioner. Vi går igenom skillnaderna och försöker också besvara frågan på huruvida det finns en poäng med att ha en musmatta som laddar din mus då de flesta av Logitechs spelmöss har en mer än duglig batteritid.

Första intrycket – Powerplay 2
Om du är van vid att dit skrivbord i stort är täckt av din musmatta har Powerplay 2 relativt diskreta mått i jämförelse. Ytan bär måtten 344 x 284 mm och tjockleken ligger på 2,2 mm. Ytan är behaglig och själva mattan uppe på laddningsbasen är löstagbar. Med i boxen kommer även ett Powerplay 2 mynt, alltså det du med kompatibla spelmöss sätter på plats för att få i gång den trådlösa laddningen.
Vad är nytt och vad är borta?
I stort är det som är nytt det att laddningskapaciteten är 15 procent snabbare. Vad som dock har försvunnit är funktionen som trådlösuppkoppling av musen vilket är den mest centrala förlusten. Kosmetiskt är inte heller Logitech G loggan upplyst längre och även om vi gillar lite led-lampor här och var så påverkar det inte funktionaliteten. Den är också lite plattare och sladden sitter fast vilket vi egentligen inte hittar någon nackdel med förutom att den inte går att byta ut om den skulle bli skadad. Och den är billigare i skrivandets stund jämfört med föregångaren. Men det krävs ett målfoto för med tanke på att föregångaren lanserades redan 2017 och i dagsläget kostar 100 kronor mer borde Powerplay 2 vara billigare än 1 200 kronor. Med tanke på de funktioner som tagits bort.

Finns det en poäng med grundfunktionen?
Att ladda din spelmus kontinuerligt alltså. Ja det gör det, med bara i vissa fall. Vissa av Logitechs modeller har monsterbatteritid, ja vi tittar på dig Logitech G309 Lightspeed med dina över 600 timmar, och då är behovet obefintligt. Allt du behöver är ett extra AA-batteri och du är redo för samma antal timmar igen. Men vissa övriga modeller med inbyggda led-lampor kan ha en så pass begränsad batterikapacitet som 35 timmar med hela julgransbelysningen påslagen och nu tittar vi på dig Logitech G703. Och i de fallen är Powerplay-konceptet genialt och kanske till och med nödvändigt.

Håll dig till kompatibla möss.
När vi under testets gång använde Powerplay 2 med en annan mus, i det här fallet Logitech MX Master 3S, hoppar musmarkören runt lite då och då. Okontrollerat alltså. Då och då så att det störde, men inte mycket mer. Något stod inte rätt till. Så vi testade oss fram (så klart!) och ställde Logitech MX Master 3S med cirka en eller två graders lutning för att det skulle simulera när du flyttar musen och den bara det minsta tappar full kontakt med musmattan. När Powerplay 2 laddar (när den lilla dioden tänds) stör den ut Logitech MX Master 3S så att markören hoppar runt som en liten ettrig fluga på skärmen. När den inte laddar är det betydligt lugnare men fortfarande knepigt. Och när du sedan sätter igång laddningen är det samma visa. Observera den lilla vita dioden som visar när laddningen är aktiv.
Och visst, Powerplay 2 är menad för kompatibla möss men detta kan absolut vara värt att ha i åtanke om du kör med mer än en mus. För då kan det bli minst sagt rörigt. Kopplar du helt ur den försvinner fenomenet helt.
Kontentan Logitech Powerplay 2
I slutändan blir vi inte våldsamt imponerade av Powerplay 2 och det beror mest på att den enda förbättringen är 15 procent snabbare laddning. Något som i sig bara är relevant om musen som används på den av någon anledning laddar ur snabbare än den fylls på. Och du i det fallet också använder Powerplay (1). I så fall kanske en uppgradering löser det. Men sannolikt inte. Och i övriga fall så laddar den ju konstant och då spelar hastigheten mindre roll.
Men det du förlorar kan möjligen betyda mer och med en prisskillnad på 100 kronor sneglar vi mer mot originalet.
Logitech skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.