Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Logitech StreamCam (webbkamera)
Logitech Streamcam recension Silver

Test: Logitech StreamCam (webbkamera)

av senses.se

Det är nästan svårt att erinra sig en tid innan corona-pandemin. I mars 2020 förra året förändrades tillvaron rätt drastiskt för många av oss, inte minst privat med dödsfall omkring, men oftast mest jobbmässigt. Hemarbete har sen dess i princip blivit normen för de som har möjlighet (vilket är majoriteten av icke-samhällsbärande funktioner) och digitala möten har likaså blivit standard. Trenden verkar hålla i sig en bra bit in i 2021 – kanske hela året, om vi ska vara realistiska. Och plötsligt inser man att den där inbyggda webbkameran i datorn inte var så vidare rolig för annat än sociala samtal. Logitech har en modell för dig som tar kvalitet på allvar – men flaggskeppet StreamCam är (just nu) inte utan kompromisser.

Inbyggda webbkameror i bärbara datorer, mobiltelefoner och plattor (framåtriktade kameror) är av minst sagt skiftande kvalitet. Apple – som inte alltid ligger i framkant rent finess-mässigt, brukar ofta välja högkvalitativa komponenter till sina datorbyggen. Detta gäller dock inte webbkamerorna, som även i deras 2020-modeller av Mac:ar med M1-chip fortfarande är billiga OEM-produkter som kör i 720p. Det räcker såklart för duglig bild i söndagssamtalet med amma, men det är knappast särskilt kul eller proffsigt. De flesta, externa webbkameror för ett par hundralappar och uppåt presterar betydligt bättre, särskilt de från de stora aktörerna.

Logitech Streamcam recension
Foto: senses.se

Logitech är, precis som Poly (före detta Plantronics), mest kända för ljudprodukter (högtalare och hörlurar) men båda märkena är numera stora inom webbkameror och kontorsprodukter.

StreamCam erbjuder Full HD-upplösning (1080p) i upp till 60fps och är även väldigt mångsidig i fråga om monteringsalternativ: du kan enkelt skifta den mellan ”liggandes”, ”ståendes” (landskap, för möten eller ”filmisk” bild samt porträtt för Instagram, Stories eller Händelser på Facebook, till exempel) eller sätta kameran på vridbar fot (på ett stativ, exempelvis). Webbkameran kopplas enkelt in via USB-C (kolla att du har såna portar på datorn, vi har inte testat funktionen med USB-A-konverter – men det borde fungera) och det finns programvara för både Mac och PC att ladda hem och skapa med. Logitech Capture till exempel, som låser upp kamerans fulla kraft och gör att du kan välja exponering, bildutsnitt, video-effekter och annat skoj medan du skapar dina klipp. StreamCam har också en auto-fokus-funktion vi inte sett förr, som inte bara drar skärpa automatiskt och smidigt utan även kan ställas in på att följa ditt ansikte om du rör på dig. Man kallar detta ”AI-aktiverad ansiktsspårning” och det fungerar över förväntan. Det enda märkliga med Logitech Capture är att programmet inte stöder streaming i sin självt, utan du måste använda ett externt program för det (tur då att StreamCam stöder de flesta, se mer nedan). Dessutom är Capture i skrivande stund endast Beta på Mac och kraschade kontinuerligt för oss i macOS Big Sur, något vi hoppas ska lösa sig igenom kort med en stabil programvaruversion.

Logitech Capture
Logitech Capture är ett bra verktyg för dig som är streamer. Men det fungerar tyvärr dåligt till Mac i dagsläget. Foto: Logitech

Vi måste slå ett slag för den innovativa ”monterinsflärpen” också – denna är ställbar och behandlad med gummiyta, så att den perfekt kan greppa kring vilken monitor-kant som helst, oavsett hur tunn eller tjock denna är och samtidigt stå stadigt. Det kan vara praktiskt om du exempelvis ska streama intensiva spel som kräver lite hårdare tag på tangentbordet (kameran har digital bildstabilisering). Det märks att StreamCam verkligen vill leva upp till sitt namn – detta är en dedikerad kamera för dig som älskar att streama och vill göra det i högsta, möjliga kvalitet. De två framåtriktade mikrofonerna i kameran plockar upp ljudet den ska fint (men vi kan rekommendera att du kompletterar med en Yeti X eller dylik streaming-mick från Blue, som numera ägs av Logitech, för att få samma ljud- som bildkvalitet). StreamCam stöder givetvis också Open Broadcaster Software (OBS), XSplit och Streamlabs så att du enkelt kan streama till Twitch, YouTube och andra tjänster.

För dig som använder webbkamera i arbetet, för möten och dylikt, så gör StreamCam ett utsökt jobb även där. Deltagare tyckte de såg och hörde oss betydligt bättre nu än med Mac:ens inbyggda kamera och mikrofon. Tyvärr så stöder Microsoft Teams inte SteamCams bildeffekter fullt ut (ännu) så du kan inte aktivera några visuella filter såsom den så populära bokeh-skärpedjupet (för att dölja stöket bakom dig, fast med kamerans f2.0-lins bör du ha rimliga förväntningar på denna effekt). Detta är förhoppningvis stöd som kommer framöver, även om det dröjt bra länge sen kameran släpptes i april förra året… Zoom är ännu inte lika stort i Sverige som i USA, men dess popularitet växer i Sverige också. Då Logitech och Zoom har ett ”strategiskt partnerskap” så finns fler funktioner i detta videosamtalsprogram än i konkurrentens. Du kan kombinera funktioner från Capture (inställningar) med Zoom i Windows för att uppnå betydligt bättre (och snyggare) bildresultat än Windows eget, dåligt kalibrerade kameraprogram. Men kom ihåg att största effekt på uppfattad bildkvalitet hos motparten är din ljussättning i rummet…

logitech streamcam fäste landscape mode portrait mode
Fästets konstruktion är smått genialt. Stabilt och mångsidigt. Foto: Logitech

Summar summarum så är Logitech StreamCam – bildmässigt – den absolut bästa webbkamera vi sett och troligtvis den webbkamera med bäst specifikationer idag för dig som tar streaming på allvar och är mån om ljud och bild. Litet smolk är att stödet ännu är lite tunt i Teams och programvaran på Mac, trots att kameran släpptes för nästan ett år sen.

Om du kör den på PC, eller som den är till Skype / Messenger / FaceTime och alla konferensprogram till Mac, så kommer du ändå långt. Och trots den ganska saftiga prislappen så vill vi rekommendera den till dig som kräver mer av din webbkamera än bara att den fungerar och ger någon slags bild.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.