Hem DryckVin Test: Luna di Mezzanotte Barolo (2017)
Luna di Mezzanotte Barolo test senses Silver

Test: Luna di Mezzanotte Barolo (2017)

av senses.se

Häromdagen uppdaterade Systembolaget sina priser, vilket man normalt gör två gånger per år och genomsnittligt ökade priserna denna gång 2% på vin och öl, vilket får anses humant i dessa tider av ganska extrem inflation och viss valuta-rörelse. Samtidigt verkar svenskars alkoholvanor ändrats en del under corona-pandemin, vissa drack mer totalt, men många drack mindre och istället bättre kvalitet. Vinförsäljningen på Systembolaget med ursprung från italienska området Piemonte ökade tydligen 36% under 2021 och vinsorten Barolo ökade 28%. Dagens betraktelse är just en Barolo från Piemonte, årgång 2017, med namnet Luna di Mezzanotte Barolo DOCG 2017 (artikelnummer 53288, 189 kr, pris oförändrat) – en uppföljare till Barbera d’Alba:n som släpptes 2021.

Som många vin gjorde i ”Gamla världens” stil så handlar det om geografin, som man behöver sätta sig lite in i för att förstå vad man får. Barolo är en liten by (tillika DOCG) i regionen Piemonte i nordvästra Italien. Piemonte betyder bokstavligen ”vid bergets fot” på italienska – ett namn som antikens romare gav platsen för dess läge vid Alperna. Den föredragna sorten bland druvorna är nebbiolo och det gäller även Luna di Mezzanotte, som alltså är 100% gjord på Nebbiolo-druvor (vilket är ett krav för Baroloviner, som även måste lagras minst 38 månader, varav dessa ska vara 18 månader eller mer på ek). I området lagar man gärna mat med tryffel från i skogarna runt Alba och det sägs att ”fattig jord ger rika viner” vilket stämmer bra här. Längs kullarna runt Alba odlas druvorna i en ganska tung lerjord, som innehåller vulkanisk bergart med inslag av kalk, där det sista ger vinet lite ”tuffhet” i smaken. Klimatet är relativt svalt för att vara Italien vilket ger en långsam mognad och därför mer arom i druvorna.

Bild från vinodlingen i Piemonte. Foto: Nigab

Direkt upphälld ur flaskan så slöt testpanelen ögonen och doftade på bouqeten, samt gav första smakintryck: naturligtvis anades tydliga inslag av ekfat, men också accentuerad blomdoft såsom rosor och viol samt påfallande smak av bär, körsbär och slånbär var återkommande omdömen. Färgen var ganska djupt mörkröd, med ljusa inslag. Vinet känns kraftfullt, men ändå ganska elegant. ”Maskulint och feminint på samma gång”, var en sammanfattning som klingade kvar. 

Efter att ha låtit vinet lufta en stund kombinerade vi vinet med en tämligen rustik och väldigt italiensk matupplevelse: grillad kyckling, mustig, hemmagjord tomatsås och sotad paprika. Tillsammans med maten fick vi en stärkt upplevelse av vinets sötma och finess, något som kanske inte är var helt oväntat med tanke på vinets 2 gram socker per liter. Inte högt, men klart sötare än andra, fruktigare och naturligt torrare italienska viner från närliggande områden. Alkoholhalten på 14% ger skjuts åt vinets smaker och doftintryck och med den behagliga rundören i kroppen påminns man hur mycket bättre viner ofta upplevs om man lägger sig en bit över 100-lappen (nära tvåhundringen), istället för under. Smakbilden i Barolo tilltalar inte alla rödvinsdrickare och prislappen kan ofta avskräcka också. Den höga tannin-halten är lite älska eller hata och gör ofta Barolo-vinerna utmärkta att lagra – optimalt ska vara någonstans kring 8-15 år – men det kan också få dem att kännas strama, sträva och till och med syrliga på ett sätt som verkligen inte passar alla smakpaletter (som en av våra jurymedlemmar vars käkar kändes som de nästan knöt sig). Du som inte räds lite stramhet och utpräglad smak kan dock finna den vara en bra danspartner till en svensk höstklassiker, viltjärpar med kantarell och smörigt mos (tack Leif Mannerström för receptet). Du som dessutom gillar tryffel kan med fördel lägga till det när du ska dricka Barolo.

Och slutligen glöm inte inte efterrätten – italiensk gelato var även den, inte helt oväntad, bra med detta italienska vin från ett klassikt vinområde, som ändå har fler fans än belackare.

Jurymedlem #1 – 7 ”Gillar till mat. En bra blandning av kraft och finess”
Jurymedlem # 2 – 9 ”Mycket, mycket bra – kraftfullt, utmanande och snudd på perfekt till vilt med mustiga smaker”
Jurymedlem # 3 – 4 ”Inte min grej. Uppskattar hantverket, men tannin-halten gör det inte angenämt i min gom.”

Nigab skickade varuprov för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra texter.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.