Många förknippar kanske japanska företaget Audio-Technica med DJ-prylar och Technics-turntables (Technics är förresten återigen ett eget märke, om än nu helt under moderbolaget Panasonic). Om inte det så säkerligen mikrofoner, som bolaget sysslat med sen 1962 – deras AT2020 är fortfarande vår referensmick här på redaktionen och i USA är AT kända för att förse presidentdebatterna med mikrofoner. Därför var det kittlande när svenska distributören Bergsala, som kanske är mest kända för att vara Nintendos nordiska närvaro, hörde av sig och undrade om vi ville testa Audio-Technicas nya flaggskeppslur, den trådlösa ATH M50xBT.
För dig som tycker att modellbeteckningen låter bekant så är det kanske för att detta i princip är en trådlös utveckling av den trådade försäljningssuccé, M50X. ATH M50xBT är dock så mycket mer än en trådlös version av föregångaren, det är faktiskt en vidareutvecklad (och elva år nyare) hörlur med förbättrat ljud och de flesta, trådlösa egenskaper du kan önska dig som användare. Audio-Technica förknippar vi på redaktionen väldigt mycket med professionella studior och ”korrekt” ljudåtergivning, detta är uppenbart i företagets mikrofoner och visar sig också vara ledstjärnan i deras hörlursfilosofi. Den japanske ingenjören Hiroyasu Suzuki står återigen för skapelsen, som denna gång alltså får trådlöshet genom Bluetooth 5.0-teknik, med nästan alla tänkbara stöd för bättre ljudformat, såsom SBC, AAC och inte minst aptX (dock inte aptX HD och LDAC, tyvärr – men det spelar inte så stor roll, vi förklarar varför nedan).
ATH M50xBT – Utseendet, känslan, tekniken
M50xBT behåller Audio-Technicas ”professionella” känsla av ljudtekniker eller proffs-DJ, med ett par rörliga men ändå tydligt bastanta hörlurar, som verkar klara hårda tag – samtidigt som de ändå är rena i designen, smidiga och rörliga. Det är svårt att beskriva, men när man håller i dem så blir det väldigt påtagligt. De väger perfekta 310 gram, vilket gör dem skönt stabila runt huvudet, men aldrig tunga. Passformen känns helt perfekt och lädret – som förvisso är syntetiskt – är så mjukt och lyxigt att det känns som äkta vara. Sen är det detaljerna; aluminium-delarna på kåporna är äkta aluminium och lederna är metall, vilket ger både rörlighet och stabilitet. Det är milsvid skillnad på byggkvalitet i dessa och ett par lurar för bara 500 kr mindre, som oftast förkroppsligar uttrycket ”plastic fantastic”.
ATH M50xBT uppfattades av en övervägande del män och kvinnor på redaktionen som ”rena” och ”snygga” i designen. En kvinnlig skribent tyckte till och med att de var snyggare än danska designerluren Beoplay H9i från Bang & Olufsen. Vad som uppfattas som snyggt är såklart en högst personlig fråga. M50xBT är inte på något vis fula, men de är ganska ”ljudstudio-aktiga” eller kanske ”DJ-aktiga”, med en stor Audio-Technica-logga på ovansidan som kanske inte kommer att tilltala alla (men som inte syns så mycket, då den ju är på toppen av huvudet). Samtidigt ger skinnet och aluminiumdetaljerna sån lyxkänsla att det inte är något vi skulle skämmas för att bära bland folk ute på stan, på något vis.
Passformen är som sagt perfekt; lurarna kramar om precis lagom hårt och håller sig behagligt på plats kring ditt öra. M50xBT saknar ANC (aktiv brusreducering), vilket är lite förvånande för prisklassen, men snart inser man att de sköna kåporna omsluter ditt öra så tätt – men ändå bekvämt – att de stänger ute stora delar av ljudet runtomkring. Du kommer aldrig att få exakt samma effekt – som att neutralisera ljudet av en flygplansmotor, till exempel – som du får av dedikerade ANC-lurar, men uteslutningen av oljud är ändå väldigt bra och du slipper alla eventuella problem med ljudförvrängningar som dåligt implementerad ANC kan föra med sig.
Lurarna har ett något märkligt förfarande att para sig – de kan bara para sig med en enhet åt gången, och vill du para dom med en annan enhet måste du först se till att de inte kopplar upp sig till gamla parningen (vilket i och för sig låter artigt…). Därför går lurarna själva in i parningläge när de inte hittar befintlig partner, men du kan inte ”tvinga” dom att söka, vilket annars är brukligt. Det har funkat för oss hittills, men känns udda att inte kunna styra själv. Ena kåpan har multifunktionsknappar (Stop/Start, fram/nästa, bak/föregående) samt laddas via microUSB-kabel (USB-C hade känts modernare på en 2018 års produkt, men det är ingen dealbreaker). Batteritiden anges till imponerande 40 timmar, vilket vi nog tycker är lite optimistiskt, men den är helt klart över 30 timmar i alla fall. Priset blir dock att lurarna tar upp till sju timmar att ladda från tomt batteri till fullt. Här hade USB-C kunnat ge mer kräm och snabbare laddning, men du behöver ju å andra sidan inte ladda dem särskilt ofta.
Bluetooth är version 5.0, så M50xBT parar sig fint med alla enheter vi testade med. Codec-stödet för SBC, AAC och aptX förbättrar ljudet något, OM din ljudkälla och material är av tillräckligt bra kvalitet (helst något, äkta lossless format såsom FLAC eller 16bit / 48kHZ upp till 352 kbps krävs). Nackdelen med vår stora musiktjänst i Sverige, Spotify, är att den kör formatet Ogg Vorbis – som är ett kanoneffektivt komprimeringssystem för den höga kvalitet det ger, men ändå ett komprimerat ljud (trots att ”hög” kvalitet är 320 kbps). Därför är det tveksamt om du faktiskt får ut fördelen av aptX idag, såvida du inte kör en tjänst såsom amerikanska Tidal (som är accepterat som lossless audio). En del audiofiler kan 2018 klaga på det saknade stödet för nya aptX HD som är lossless upp till 24bit /48 kHz, men där utmanar vi dom dels att hittat en klient som kan skicka den signalen samt även material, då inte ens Tidal kan utnyttja den upplösningen fullt ut i skrivande stund (och bara funkar med aptX HD via desktop-appen på dator). Sonys gratis-codec LDAC hade varit intressant och finns i många Android-lurar idag, men om vi ser till de ljudkällor och material de flesta av oss faktiskt sitter på så är det finesser man inte riktigt kan nyttja fullt ut. Att Spotify låter olika bra på olika hörlurar har mer med lurarnas förmåga att hantera den komprimerade ljudströmmen i sig själv att göra, än om de stöder aptX eller inte.
ATH M50xBT är dynamiska hörlurar med 45 mm element, vilket ger något djupare bas än standard 40 mm. Impedansen ligger på 38 ohm, vilket är nära de 32 ohm vi är vana vid men ändå lite mera motstånd för den där extra kvaliteten. Känsligheten är 99db och omfånget är angivet till 15-28,000 Hz, vilket är lite fånigt, men skvallrar om ambitionen att ge oss djupare bas och högre, klara toner.
ATH M50xBT – Ljudet
Så har vi kommit till huvudnumret – hur låter Audio-Technica ATH MB50xBt? Med två ord, otroligt rent och väldigt korrekt. Audio-Technicas paradgren är audio fidelity; att ljud ska låta som det ska låta, utan försköning eller effekter som förstör renheten. M50xBT har både styrkan, volymen, och byggkvaliteten att ge värme och extrem klarhet. I låtar som My name is Lincoln av Steve Jablonsky (från The Island-soundtracket) och Stings Fields of Gold så var tårarna inte långt borta (några slet sig faktiskt och rann nedför kinden där på tunnelbanan…). Det är dramatiskt, nära och otroligt drabbande. Drar vi på Kents Sverige så får vi känslan av att vara i studion med Jocke och grabbarna – det känns live, men ändå studiodämpat, på ett mycket finstämt sätt. M50xBT gör i princip aldrig lyssnaren besviken eller spelar direkt klent i något register, men om vi jämför med våra Sennheiser Momentum On-Ear M2 Wireless – som ligger några hundralappar högre i pris – så märker vi att tyskarna tweakat diskanten och baskurvan lite mer fördelaktigt i bastung musik, såsom Dr Dres Xxplosive, som blir något vassare när den framförs i M50xBT. Fast Audio-Technica förmodligen återger låten mer ”korrekt” (så som den är mixad och inspelad) så kan man ändå föredra färgningen som ett par mer basgenerösa lurar ger i genrer som hip hop och hårdrock. Detta blir dock en högst individuell fråga om vana och smakpreferens.
Klassiska stycken låter lysande och singer-songwriters, som Tom McRae måste älska att lyssnas på (och kanske själva lyssna på) sina alster i lurar som dessa. När vi drar på Handsome Familys True Detective-tema Far from any road, så ger Brett Sparks djupa stämma ståpäls och introts skallerinstrument framträder kristallklart. Kort sagt, det finns ingen genre som M50xBT inte gör ett mycket bra, eller åtminstone schysst jobb med, men de skiner kanske allra mest i detaljerad musik utan för överdriven bas. Men underskatta dem inte basmässigt, bara för det inte överdriver den är ett misstag. Det betyder inte att de inte kan spela både djupt och rappt, något du kan njuta av i exempelvis Post Malones och 21 Savages sköna hiphop-alster rockstar.
Trådade och kopplade till en kraftfullare källa, såsom en DAC eller bra dator, så kan du spela ytterligare lite högre i volym. Skillnaden trådat och trådlöst via aptX är i det närmaste ohörbar, båda ger fördelar beroende på omständigheterna och alternativen.
Spel låter också utmärkt i M50xBT, testa att koppla in dom och njuta av Dolby Atmos-mixen i Gears of War 4 på Xbox One. Eller varför inte en UHD-film med DTS:X? Förvisso finns ingen virtuell surround i lurarna, men överföringen av högkvalitativa soundtrack gör sig alldeles strålande i Audio-Technicas trevliga referenslur.
ATH M50xBT – Omdöme och betyg
Det är solklart att Audio-Technicas ATH M50xBT är ett strålande par hörlurar. De spelar kristallklart, varmt och väldigt medryckande i de allra flesta musikgenrer. Basen är generös och samtidigt rapp och byggkvaliteten är föredömlig. Visst kan man hitta småfel och skavanker, som på alla lurar, men det är mest petitesser i sammanhanget: studio-looken är kanske inte ”high-end” som Bang & Olufsens Beoplay H9i, som förvisso också låter något bättre men även kostar 5 000 kr – två och en halv gånger så mycket, utan att låta två och en halv gånger så bra. M50xBT spelar inte basrik musik lika ”inställsamt” som Sennheiser Momentum och en såpass modern lur kanske kunde haft ANC, aptX HD och snabbladdning via USB-C. Men ser du till vad du får, för det smått otroliga, rekommenderade priset 2190 kr (vissa handlare har dem i lager för så lite som 1 800 kr) så är ATH M50xBT ändå ett makalöst prisvärt val och toppbetyg i mellanklassen är helt givet. Det finns lurar därute som gör enstaka saker bättre, men ingen som kan mäta sig idag i fråga om pris kontra prestanda. En ny referenslur i prisklassen hos oss på senses.se och vi tror och hoppas att många nya audiofiler kommer att upptäcka M50xBT!
Så här sätter vi betyg på Senses