Rosé känns som det hör sommaren till och även om vi ska erkänna att det normalt sett inte är vår absoluta favoritgenre inom vin, så blev vi ändå lite nyfikna när Provence-rosén från Marius Peyol (Côtes de Provence 2021) dök upp på redaktionen för test. Med en prislapp på 119 kronor är det inte ett av de billigare rosévinerna, men heller inte i närheten av de dyraste. Just området kring Côte de Provence, kusten som går ned från Alperna och mot Medelhavet har rykte om sig att vara rosévinernas ”Champagne”.
Vi hällde upp vinet från att ha kylt det i cirka 24 timmar innan för att sikta på sweetspoten 8 grader, till en lättstekt bit tonfisk, med kall sås och pommes. Smaken av bär var tydlig; hallon och jordgubb har stark närvaro men man kan även ana lite exotiska frukter. Friskt och fräscht, som vi väntar oss av ett glas rosé, men med oväntat mycket kropp ändå. Det finns som en slags kaxighet här, en sötma och liksom fyllighet som man inte direkt förväntar sig vid endast 1,6 gram socker per liter. Likt Kaliforniens väder så får rosédruvorna tusentals timmar sol på dagen, men kall Medelhavsluft på kvällar och nätterna, vilket ger såväl mognad som krispighet. Våra smörslungade delikatess-morötter passade perfekt till drycken och även fisken och såsen, med sin lätta sälta och syrlighet (kör inte för mycket av något på rosé, är vårt tips).
Till efterrätt serverades glass och här var kombon inte lika gjuten; sötman krockade lite med vinets karaktär och troligtvis hade en syrlig sorbet varit en bättre matchning i detta fall.
Men, summa summarum så var vi glatt överraskade av Marius Peyol och det fick oss att öppna ögonen för fler roséviner från området. Att lägga ett par tior extra mot de vanliga 80 krs-roséerna är en no-brainer (i detta fall åtminstone) och även du som tror dig ”inte gillar rosé så mycket”, bör verkligen ge detta en chans (beställningssortimentet artikelnummer 56492). Och visst kom värmen lagom till att vi testade ”sommarvinet” (för att stanna, hoppas vi).
Nigab skickade varuprov för detta test. Tillhandahållare av material har inget redaktionellt inflytande på våra texter.
Så här sätter vi betyg på Senses