Hem LjudHögtalare Test: Marshall Emberton III
Silver

Test: Marshall Emberton III

av Cenny Bjurvén

Marshall Emberton III – en mindre högtalare med höga ambitioner, eller floppar den totalt?

Vi alla har troligtvis stött på Marshalls produkter i olika former. Kanske är du musiker och har en egen Marshall-förstärkare hemma till din elgitarr eller bas? Eller så har du varit på en konsert och sett de massiva aktiva Marshall-högtalarna som hänger ovanför scenen, eller är uppställda som pelare på sidorna. På senare tid har även hörlurar och resehögtalare gjort entré. Och det är just Marshalls senaste resehögtalare som vi har fått möjligheten att testa idag.

Marshall Emberton III
Foto: Senses.se

Personligen har jag alltid förknippat Marshalls produkter med ”klass”, och tycker att de fått obefogat lite uppmärksamhet i jämförelse med exempelvis Bang & Olufsen, Bose eller Beats. Varför är det så, kan man fråga sig? Alla jobbar ju med ljud, eller hur? Precis, och när det kommer till ljud är det som med mat – det är högst personligt vad man gillar eller inte.

Nu till själva saken! Högtalaren kommer väl inpackad i sin stilrena låda. Något som jag blev mycket positivt överraskad av var att när du öppnar lådan ligger högtalaren inlindad i skumplast som du viker upp. När skumplasten är uppvikt blir emballaget en liten påse, som du kan lyfta ur lådan med högtalaren i – genialiskt, eller hur? 

Marshall Emberton III i sin smarta skyddande påse.
Foto: Senses.se

Och vad säger vi om designen på själva högtalaren? De flesta skulle nog tycka att den är ganska minimalistisk, kanske till och med lite tråkig. Men jag håller inte med. Jag tycker att designen osar stil och klass, med sina ”mjukaraka” linjer. Ja, ni läste rätt – både mjuka och raka samtidigt. På toppen av högtalaren, eller rättare sagt på hela högtalaren, finns endast tre knappar: av/på, parkoppling (Bluetooth) och reglaget för volym, play/paus samt låtbyte, som glänser i klassisk Marshall-stil med sin mässingsfärgade finish. 

Mellan multifunktionsreglaget och av/på-knappen hittar vi också en ny funktion – en mikrofon för handsfree-samtal. Funktionen var dock till stor del meningslös då kvaliteten på samtalen var medioker som bäst och något som sannolikt inte kommer användas. Högtalaren har den klassiska svarta Marshall-finishen med en struktur som påminner lite om alligatorskinn.

Marshall Emberton III
Foto: Senses.se

Hur presterar då högtalaren? Batteritiden är brutalt bra, med upp till 32 timmars speltid. En fulladdning tar cirka två timmar, men med bara tjugo minuters laddning får du sex timmars speltid. Du kan välja att koppla upp dig till högtalaren genom att söka efter den bland Bluetooth-enheterna på din mobil, eller så använder du mobilappen Marshall Bluetooth. Appen är väldigt användarvänlig, och du ansluter dig till högtalaren utan några som helst problem.

Ett litet minus är att EQ-möjligheterna är nästintill obefintliga, då du endast har tre förinställda lägen: röst, som är bäst för telefonsamtal; tryck, som fungerar som en ”bass boost” och Marshalls signaturljud, som ger den klassiska ljudbild Marshall är kända för. Jag personligen hade gärna sett ett ”custom-läge” där jag själv kan justera ljudbilden efter mina egna preferenser. Högtalaren är klassad IP67, vilket innebär att den är vattentät och klarar ett tryck på upp till en meter i trettio minuter. Det innebär att man inte behöver få panik om man har den ute och det börjar regna, eller om man råkar spilla ett glas vatten på den. Högtalaren kommer att prestera lika bra trots eventuella olyckor.

Marshall Emberton III - IP67-klassad
Foto: Marshall

En annan häftig sak, som jag tror kommer att bli mer och mer vanligt i framtiden, är att Emberton III är redo för Bluetooth LE Audio. Vad är det, tänker kanske några av er? Enkelt förklarat är det en ny teknikstandard som introducerades av Bluetooth år 2020. Denna teknik minskar energiförbrukningen, fördröjningen, och möjliggör delning av ljudet med flera ljudmottagande enheter samtidigt. 

Eftersom detta är en Marshall kan man inte göra ett fullskaligt test utan att lyssna på hårdrock och metal. Jag måste säga att jag blev mäkta imponerad över hur jag kunde spela allt från gälla skrik, gitarrsolon, growl och tunga trummor utan att få något skorrande missljud från högtalarna. Här visar de två 2-tums 38W fullregisterelementen verkligen vad de går för. Det spelar ingen roll om jag spelar lugn musik, hiphop, rock’n’roll eller black metal – jag anser att högtalaren klarar allt detta med bravur, en allätare med andra ord. Det enda jag egentligen saknar är en aningen tyngre bas, men med tanke på högtalarens ringa storlek anser jag ändå att Emberton III levererar en grym ljudbild. 

Marshall Emberton III
Foto: Senses.se

Det andra jag slogs av var volymstyrkan, framför allt med tanke på högtalarens kompakta storlek. Jag får ut en volym som jag ändå vill påstå kan mäta sig med en del större högtalare på marknaden. Sammantaget får man en harmonisk ljudbild som för mig är magisk. 

Sammanfattning – Marshall Emberton III

Sammanfattningsvis måste jag säga att jag fullkomligt njöt av ljudupplevelsen under detta test. Marshall Emberton III är den lilla, kompakta resehögtalaren som, för att citera Marshall själva, ”packs a punch”! Och det gör den verkligen med tanke på sin storlek. Den är lätt att bära med sig eller packa ner i väskan inför semestern. Med en batteritid på 32 timmar får man otroligt mycket speltid på en enda laddning. Däremot, med ett pris på runt tvåtusen kronor, är den ganska dyr. För det priset hade jag gärna sett lite fler tekniska finesser, som exempelvis ett EQ-läge där man själv kan justera ljudbilden, antingen via appen eller med fysiska reglage på högtalaren. Kanske till och med istället för handsfree-funktionen, som jag personligen tycker är helt onödig. Om vi nu ser på allting som jag gått igenom ovan, blir mitt slutbetyg att Marshall Emberton III är mer än väl godkänd.

Marshall skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.