Hem MobilAndroid Maxa sommaren och semestern med dessa smarta prylar
sommarstuga

Maxa sommaren och semestern med dessa smarta prylar

av senses.se

Kalendern visar slutet på juni, vilket officiellt innebär sommar, avklarade skolavslutningar, midsommarfirandet är över och förhoppningsvis väntar en massa god mat, dryck, slappande och återhämtning. Att få lämna vardagens måsten och hemmets vrå för en härlig tid i sommarstugan, på båten, hos vännerna och släkten eller kanske ute på campingen är verkligen värt att längta efter hela året. Men visst kan man sakna vissa bekvämligheter och prylar man vant sig vid i vardagen och som man gärna skulle vilja ta med sig ut på sjön / vildmarken / landet?

maxa sommaren med prylar att ta med

Ladda dina enheter miljösmart
Vi lever i någon slags gyllene tidålder av ”kan jag få ladda min iPryl?”. Alla våra smartphones, laptops, surfplattor och trådlösa hörlurar behöver ström att ladda sina batterier så de kan förbli bärbara. Och även om eluttag inte är ovanligt i sommarstugor och på bättre campingar, så kan det vara sämre ställt med det på fritidsbåtar och definitivt synnerligen ovanligt i tältet du just fällt upp. Holländska Xtorm kommer till undsättning med Evoke Solar Charger (AM121), en powerbank som laddas genom solens strålar (och funkar även molniga dagar), med en effekt på 4.5W och kapacitet på 10,000mAh vilket räcker till ett stort antal laddningar av favortiprylen. Vi har testat denna ganska bastanta powerbank, som har ett yttre skal av gummi för att inte glida iväg på hala ytor och samtidigt skyddar mot stötar och vattenstänk samt två USB-portar låter dig ladda enheter parvis (5V med 1A + 5V med 2.1A). Tack vare moderna och effektiva solpaneler så lyckades vi få Evoke att ladda upp sig på ett par timmar, trots att powerbanken ändå är relativt liten och högst bärbar med sina 366 gram (den kan givetvis också laddas via eluttag hemma). De nya panelerna funkade klart godkänt även molniga dagar (som det ju tyvärr finns rätt gott om under en gemonsnittlig svensk sommar) – en fjärdedels laddning tog cirka fyra timmar. Pris ca 1 000 kr.

Ta med dig wifi överallt
Visst kan dom flesta moderna smartphones idag användas som bärbara modem genom ”internetdelning” (Apple) eller ”surfpunkt” (Android). Och det är ju bra i nödfall för att koppla upp laptopen tillfälligt vid behov, till exempel på SJs galet snåla och opålitliga 4G-surftjänst. Men ärligt talat är det varken särskilt stabilt, högpresterande eller kul att dela ut uppkopplingen till mer än en enhet åt gången. Vi behöver en dedikerad lösning! Lyckligtvis har Netgear precis vad vi söker i Netgear Aircard 810. Denna snygga, lilla apparat är helt enkelt en portabel wifi-lösning (så kallad ”mobil hotspot”), som tack vare stöd för 4G (LTE) och trippelband kan ge teoretiska hastigheter upp till 600 Mbps (även om de flesta svenska leverantörer av 4G idag planar ut på ”bara” 80 Mbps och i verkligheten runt 20-40 Mbps, beroende på täckning). Upp till 15 enheter kan anslutas samtidigt och här finns stöd för alla standarder upp till 802.11ac. Det laddningsbara batteriet håller för dryga tio timmars användning och tar det slut kan du ju ladda den på powerbanken ovan. Du ser all viktig info i Aircards displayruta; där du även sätter upp namn på ditt nätverk, väljer lösenord etc inklusive håller koll på dataförbrukningen – vilket ju är väldigt intressant, om du inte har obegränsat med data. Aircard 810 är i en klass för sig prestandamässigt och knäcker alla konkurrenter idag, men prislappen är därefter. Cirka 2 300 kr får du räkna med att punga ut för att kunna få med dig riktigt bra, mobilt internet överallt utanför hemmet.

Netgear aircard 810

Netgear Aircard 810

För dig som kanske har ett större sällskap, talrik familj eller får många gäster till sommarstället och verkligen vill maxa internetdelningen via både wifi och möjligheten att koppla in enheter via LAN-kabel, så finns tillbehöret Netgear Aircard Smart Cradle. Denna docka utvecklar den mobila hotspoten till en förstärkt, portabel wifi-router med interna 3G/4G-antenner och extern Wifi-antenn: en fullfjädrad wifi-router alltså. Du får betydligt bättre täckning (vi mätte upp till ca 15 meter utomhus innan signalen började avta), dual band datahantering, möjlighet att ge upp till 20 (!) enheter uppkoppling samt förbättrad hastighet via Beamforming-teknik, som stöder både 2.4 och 5GHz. Nackdelen är att denna tillsats inte är något som kan drivas på batterier, utan kräver en riktig elanslutning. Så perfekt för till exempel sommarstugan eller den eluttags-utrustade fritidsbåten. Ytterligare 1 900 kr får du räkna med att lätta plånboken på för dockan, så totalpriset på dryga 4 000 kr tar dig nästan upp till Nighthawk-nivå. Fast då får du å andra sidan en portabel, välpresterande uppsättning wifi som du kan köra på ditt SIM-tvillingkort med data från din leverantör, precis överallt. Vilket för oss in på…

netgear aircard smart cradle

Utnyttja datan du redan betalar för (eller uppgradera tillfälligt)
De flesta mobilabonnemang idag har en datapott. Somliga har, ovetandes, en väldigt stor datapott. Såvida du inte är en notorisk Netflix- och YouTube-streamare på mobilen så är det tveksamt att du gör av med mer än 7 GB per månad, eftersom man för det mesta har wifi hemma och på arbetet. Men ute på sjön och det fria så är du beroende av din mobila pott och då kan allt under 10 GB vara i minsta laget.

mobilsurf

Det första du ska göra är att skaffa ett tvilling SIM-kort från din operatör. Vi på senses.se använder Tele2 och de skickar ut tvillingkort gratis. Det gör att du slipper rycka ut ditt eget SIM-kort ur telefonen (som då inte går att ringa med) och delar den datapott du har i ditt abonnemang. Du kan givetvis toppa-upp din data genom att köpa engångspaket via din operatör, men då Tele2 inte har bindningstid på abonnemang längre så kan du även byta abonnemangsform tillfälligt över sommaren och kanske välja ett abonnemang med mer data per månad? Till exempel kan du skaffa obegränsad surf för 499 kr / mån tillfälligt över semestern. Är man ett par stycken som delar på nätet via en mobil hotspot så blir det inte många kronor per näsa.

fritidsbåt

Bli en sann ljudfader
Musik är en del av livet. Att lyssna på favoritskivan medan man rattar båten på sjön är en mäktig känsla (vi rekommenderar Vangelis 1492 – Conquest of Paradise, när vågorna som mäktigast skvätter mot fören!). Radio är också ett mysigt och kul sätt att underhållas medan man ligger i hängmattan eller målar staketet. Och varför inte koppla av med en ljudbok på kvällskvisten? Lyssnar man ett gäng blir det som högläsning för vuxna. De flesta bärbara högtalare är plastiga, fula och låter lika skruttigt som de ser ut: du får helt enkelt vad du betalar för.

creative iroar go

Creative iROAR Go

Därför kommer du – och alla omkring dig – tappa hakan (och eventuellt öronen) av Creatives nya, bärbara utehögtalare Creative iROAR Go. Denna lilla högtalare är ett riktigt krutpaket, som verkligen överraskade oss då den kan spela brallorna av det mesta. Tack vare två interna förstärkare, fem inbyggda högtalare med equalizer, suverän uteffekt och ett pimpat ROAR-läge som skapar illusionen av ännu djupare bas och extremt bred ljudbild, så lyfter iROAR Go vilken kväll eller fest som helst (sa vi att den kan spela högt förresten?). Vill du hålla låda på midsommar kan du även koppla in en mick via 3.5mm-jacket och leka konferencier med eget PA-system. iROAR Go kan matas antingen via bluetooth-signal från datorn eller din smartphone (den stöder givetvis aptX), eller köras med MP3/FLAC-material (okomprimerat ljud) via microSD-kort alternativt genom att trycka in ett USB-minne i baken på den (upp till 32 GB stöds). Högtalaren är vattentålig (som i att den klarar vattenstänk/-strålar och spill, det rekommenderas inte att du badar med den), har inbygd subwoofer och ser riktigt läcker ut i designen (så läcker att den vunnit Red Dot Award, faktiskt). Det inbyggda batteriet pallar runt 12 timmars användning innan det behöver laddas, men du kan såklart även köra högtalaren på eluttaget. iROAR kan även agera som backup-powerbank genom sin förmåga att ladda enheter via USB-utgången som ger 1,0A. Gratis-appen som du kan ladda ned via App Store / Google Play har förinställda EQ-lägen och visuella inställningar, låtlistor etc men vi tycker ROAR-läget ändå ger mest och bäst ljud för de flesta behov. Har du möjlighet så laborera gärna med placeringen av högtalaren inomhus – nära taket sprider den ljudet väldigt likt ett flerhögtalarsystem! Väl värt de 1 900 kr som den kostar.

sommar hopptorn

Med dessa tips vill passa på att önska alla läsare en riktigt skön och härlig sommar och glöm nu inte att även koppla ned, koppla ur och koppla av. Snart är augusti här och då börjar ”hösten” som i år kommer med massa, spännande, ny teknik att sysselsätta sig med – fram till nästa sommar! Vi på senses.se kommer att slå av takten lite under sommarmånaderna, men det betyder inte att det kommer att stå helt still. Vi kommer fortfarande lyfta fram de bästa spelen, produkterna och nyheterna kring saker som gör livet lite extra kul att leva.

Glad sommar önskar vi alla läsare och samarbetspartners! 

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.