Hem MobilAndroid Test: Motorola Edge 50 Neo
Motorola Edge 50 Neo Silver

Test: Motorola Edge 50 Neo

av senses.se

Motorola har främst figurerat här på senses.se med sin bländande och smarta Motorola Razr 40 samt Motorola Razr 40 Ultra. Men företaget har stora ambitioner för den nordiska marknaden och med många av deras telefoner är deras mål att ligga lite under i prestanda för att med det istället erbjuda prisvärda telefoner. Lurarna är dock fortsatt vassa, de erbjuder ett gäng smarta funktioner och vissa utstickande specifikationer. Tanken är som sagt att hålla nere priset. Vilket de i jämförelse med många andra telefoner på marknanden verkligen lyckas med. Förutom de ovan nämnda, specialiserade flaggskeppen.

Deras senaste telefon, Motorola Edge 50 Neo, innehåller precis allt som vi beskrivit ovan. Vid första anblick känns den som ytterligare en telefon i hyfsat standardformat. Men ganska direkt blir man, som man ofta blir, fångad av sinnrika lösningar som Motorola Smart Connect, PANTONES kurerade färger, MIL-STD 810H-standard, medkommande skydd från agood company, 5 framtida OS-uppdateringar (samt säkerhetsuppdateringar) och ,i alla fall just nu, inkluderade moto buds+ (som vi nyligen testade och beskrev som ett par perfekta tillbehörslurar). 

Och allt detta för 6 999 kronor.

Men är det bra då?

Väldigt mycket är det. Och det är egentligen bara en del som är eftersatt, men det kommer vi till!

Motorola Edge 50 Neo
Foto: senses.se

Första intrycket – Motorola Edge 50 Neo

Den känns lätt i handen, och det är den. 171 gram är betydligt lägre än till exempel iPhone 15 Pro Max (221 gram) och Xiaomi 14 Ultra (220 gram) och ligger närmare, men fortsatt under, Samsung Galaxy Z Flip 6 (187 gram). Måtten skvallrar om att Motorola har lyssnat på många användare som åter vill att mobiltelefonens mått ska krympa. Som din frisör skulle säga, några millimeter gör skillnanden! Visst är den är inte lika nätt som Asus Zenfone 8, men inte långt ifrån heller.

Pantones fyra färgvarianter som klär Edge 50 Neo är avgjort utstuderade och sticker ut. Det är svårt att sätta fingret på det, men de är väldigt speciella och tilltalande. Med i boxen får du även ett fodral från agood company samt en laddningssladd. Skärmskyddet sitter redan på plats men för första gången får du inte med en laddare. Det behöver än så länge inte betyda något men Motorola har alltid varit generösa och aldrig tummat på att skicka med alla tillbehör. Så förhoppningsvis är detta ett undantag?

Motorola Edge 50 Neo är således en elegant telefon med sina vackra färger och glänsande detaljer, men den sticker inte ut i övrigt.

Hårdvara

Som vi tidigare nämnt är Motorolas ambition att göra telefoner som är prisvärda och därför måste man tumma på vissa aspekter. Och visst märks det att processorn är en MediaTek Dimensity 7300 (samma som sitter i Moto Razr 50) men egentligen bara när du ställer den bredvid exempelvis Xiaomi 14 Ultra med sin Snapdragon 8 Gen 3. I övrigt är hastigheten inget du egentligen tänker på förutom vid vissa specifika tillfällen. Som exempelvis när du startar kameran. Är mycket annat igång samtidigt känns det som telefonen behöver ett kort andetag och sedan kickar den igång. Eller laddningstid av spel, lite längre tid tar det. Det finns fler exempel men poängen är att det egentligen bara märks när du kör ett gäng andra appar samtidigt. För annars rullar det på utan några problem.

Skärmen är en 6,4” P-OLED med Super HD (2670×1220, 460 ppi) upplösning, ljusstyrkan ligger på 3 000 nits och skärmens uppdateringsfrekvens är 120 Hz. Med andra ord inget att anmärka på. En tydlig, detaljrik skärm med stor skärpa och detalrikedom.

Motorola Edge 50 Neo är vattenskyddsklassad IP-68 men också MIL-STD (Military Standard) 810h. Vad innebär då det? Jo kort och gått att man testat telefonens tålighet när det gäller exempelvis vibrationer, stötar (inklusive skottlossning och ballistiska stötar), extrema temperaturintervall, inträngning av sand och damm, fuktigt och så vidare. Exempelvis tål Motorola Edge 50 Neo ett temperaturintervall från -20 till +60 grader celcius. Och det är ganska kallt och varmt för en telefon. Sammanfattat är den byggd för att hänga med ett tag. Vilket passar bra med dess fem, garanterade OS-uppdateringar. Batteritiden utlovar 34 timmar med en 68W TurboPower laddningsförmåga (om du nu har en sådan, då laddaren inte inkluderas) och vi känner nog att det stämmer ganska väl. Du klarar dig absolut ett dygn och pillar du inte konstant på den är 30 timmar inget problem.

Motorola Edge 50 Neo
Foto: senses.se

Motorola Edge 50 Neo – Kameran

Då får tre kameror vilka är följande:

  • 50 MP, f/1.8, (wide), 1/1.5″
  • 10 MP, f/2.0, 73mm (telephoto)
  • 13 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide)

För sin huvudkamera har Motorola installerat en Sony – LYTIA 700C-sensor som gör riktigt bra ifrån sig och fångar skarpa och detaljrika bilder. I övrigt är det inga värstingkameror som sitter plats, men den lyckas ändå med skapliga bländarvärden. Kameran behöver dock lite tid. Och här kommer den enda del där man märker att krut har sparats på processorn. Det behövs en liten stund för ta fotot och för efterbearbetning. Men när det väl är gjort får du riktigt fina bilder.

Motorola är ju inte Motorola utan lite sinnrikt nyskapande

Förutom Motorolas genialiska gester för lampan och kameran kommer också Motorola Edge 50 Neo med flera intressanta program som tveklöst höjer värdet.

Motorola Smart Connect
Foto: Motorola

Motorola Smart Connect

För inte så länge sedan var vi lite eld och lågor över Logitechs-habitat där tangentbord och mus kunde vandra över upp till tre olika enheter oavsett operativsystem med Logi FLOW. Motorola har gjort sin egna variant och spetsat till den avsevärt. Med Smart Connect kan du länka skrivplatta eller telefon till din dator.  Länkningen sker antingen med Bluetooth eller Wifi och det är i det närmaste löjligt enkelt att få igång. Du är inte begränsad till en enhet utan kan få åtminstone tre enheter sammanlänkade samtidigt. Säkert flera.

Motorola Smart Connect
Foto: Motorola

Placera sedan dina enheter precis som när du ställer in multipla skärmar och använd sedan ditt tangentbord och mus för att styra dem. Och då menar vi att du kan med hjälp av muspekaren starta appar och med hjälp av tangentbordet skriva meddelanden på din telefon.

Så vad öppnar då denna smarta funktion upp för tänkbara användningsområden? Egentligen hur många som helst så vi radar upp några vi har kommit på:

  • Använd din mobils överlägset bättre yttre kamera för videokonferenser.
  • Dra dina bilder direkt från mobilen till din dator utan sladdar eller molnlösningar.
  • Dra bilder eller skärmdumpar från din dator direkt in i chattappar och skicka dem.
  • Skriv meddelanden i dina chattprogram med ett riktigt tangentbord (och låt din mobiltelefon ligga still).
  • Rada upp alla chattprogram du vill och ha dem liggandes på skrivbordet bredvid varandra.
  • Ha exempelvis bank-id tillgängligt genom en speglad infälld skärm på din stora datorskärm.
  • Använd din telefon som babymonitor medan du sitter och jobbar (framför allt om du kör en Moto Razr där du obehindrat kan vinkla kameran)
Motorola Smart Connect
Foto: Motorola

Motorola Smart Connect visade sig vara starkt beroendeframkallande så snart det var installerat just eftersom det eliminerar så många andra moment som man gärna slipper. Finns det några begränsningar? Ja, några. Du måste köra Windows 10 (vers. 0.0 och uppåt) och du måste köra produkter från ägaren Lenovo eller Motorola. Även om det hade varit läckert att kunna koppla in en iPad förstår vi begränsningen och i det incitamentet att välja just ett av företagens egna märken i ekosystemet.

Motorola Family Space

Denna del av testet är sannolikt främst intressant för våra läsare som har barn. Vilket säger sig själv av namnet. För er som kör iPhones kan jämföra detta med Föräldrakontroll och Android kan jämföra med exempelvis FamilyLink. Enkelt uttryckt styr du vissa aspekter av ditt barns telefon. Skärmtid, möjlighet att använda eller installera nya appar, läggdags-schema och position. Det är sinnrikt och enkelt att få igång.

Det är också gratis, operativsystems-gränsöverskridande och inte bundet till Motorola telefoner. Det finns mer avancerade program på marknanden som också går att köra på flera operativsystem men dessa kostar att använda. Men här får du alltså ett grundläggande och enkelt program som låter dig styra det mest väsentliga.

Magic Canvas

En liten men underhållande del är att du kan låta Moto AI skapa en bakgrundsbild till din kamera. Antingen baserat på att du fotar ett klädesplagg med roligt mönster eller att du som vanligt beskriver ditt motiv. Enkelt, kul och effektfullt. Dessutom smidigt då bilden passas in för din telefon.

Kontentan Motorola Edge 50 Neo

Motorola Edge 50 Neo kan sammanfattas med ett ord; prisvärd. För det är den verkligen och det ska på inget sätt misstolkas som budget eller mindre bra. För det är den inte. Och någonstans kanske vi borde fundera på rimligheten i att det nästan normaliserats att en ny telefon kan kosta 12 000 kronor och upp till 25 000 kronor. För funderar vi på livslängden blir det stora pengar per år.

Motorola Edge 50 Neo
Foto: senses.se

Motorola Edge 50 Neo blir därför nästan en sundhets-fyr med ambitionen att hålla länge och inte kosta mer än 6 999 kronor. Det känns mer än rimligt, nästan billigt faktiskt. Framför allt om tanken är att den ska kunna hänga med under fem OS-uppdateringar. För du får mycket för pengarna. Inte top of the line, men mycket. Det finns ett hållbarhetstänk i det hela som vi gillar och parar vi ihop det med skalet från agood company förstärks den miljövänliga ambitionen.

Så slutligen, vi gillar Motorola Edge 50 Neo. Det här är en utmärkt allround-smarttelefon som är snygg, smart, kompetent och innehåller många finesser. Och priset ger en bra känsla i magen!

Motorola skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Foto: senses.se
Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.