“Men.. vad är ens Wifi 6 och varför behöver jag det?” undrar kanske många nu. Kort uttryckt är Wifi 6 (eller Wi-Fi 6) den nya standarden för trådlös överföring. Istället för att snacka om wifi-standarder i form av beteckningarna 802.11 b / g / n / ac osv så bestämde sig Wi-Fi-alliansen att istället kalla nya standarder efter något mer logiskt: generationens siffra. Nuvarande standard (generation 5) är 802.11ac, och heter således Wifi 5. Den fyller fem år som teknik, medan Wifi 6 (eller IEEE 802.11ax, för den som gillar gamla beteckningen) är framtiden som började användas i september 2019 och ska spikas helt under första kvartalet 2020. Så Netgear är verkligen ute på den yttersta eggen när man ger oss Nighthawk RAX 120 AX12 (även känd som AX6000) – en av marknadens första och mest påkostade routrar med Wifi 6-stöd.
AX12: Fördelarna med Wi-Fi 6
I grund och botten ger den nya Wifi-standarden snabbare topphastigheter (på både det kortare, men signalstarkare 2,4 Ghz- och det snabbare 5 Ghz-bandet), bättre och mer effektiv trafikhantering och en teoretisk topphastighet på nästan 10 Gbit – trådlöst. Självklart finns inga nätverk eller verkliga situationer som får ut den hastigheten idag, men räkna ändå med att i snitt få ut 30-40 % mer prestanda. Men det finns ett krux, såklart: Wifi 6 måste stödjas av den enhet (dator, platta, mobil etc) som du kopplar upp dig med mot den Wifi 6-kapabla routern. Gamla enheter får inte någon större prestandaskjuts – även om AX12 hanterar trafikfördelning väldigt bra – så det krävs att du sitter på en sprojlans ny smartphone, såsom iPhone 11 eller en riktigt vass, nyligen släppt PC-modell.
Nighthawk tillbaka i toppform
Efter att från början varit tokförjusta i Netgear Nighthawk X10 R9000 när den kom (2017), så gick det utför året efter med ett par misslyckade firmware-uppdateringar som destabiliserade DHCP och det höll i sig ett tag med besvikelse över flera av Netgears produkter som körde samma OS (men idag återhämtat sig, tack och lov). Glädjande nog kan vi konstatera att den nyligen inslagna vägen med DumaOS på Nighthawk XR500 – som fungerat som en dröm för oss – håller i sig med Netgears egna, omgjorda OS till AX12. Cleant, snyggt och responsivt samt inga strul med inställningar eller DHCP som vi drogs länge med på det gamla.
Specarna är som vanligt i världsklass – en 64-bitars processor med fyra kärnor på 2,2 GHz, 512 MB DDR3 RAM och 1 GB flashminne sitter inuti den spejsade designen, som påminner om en Imperial Shuttle från Star Wars, som just landat med vingarna uppfällda. Hårdvaran i AX12 ger oss kapacitet för hela 12 strömmar samtidigt (8×8 respektive 4×4 MU-MIMO på 5 och 2,4 GHz-bandet), OFDMA (ny teknik för Wifi 6, mer om det nedan), Wifi 6-kompatibla 2,4- och 5GHz-band och bakåtkompatibilitet ned till Wifi 1 (802.11 a, om du mot förmodan sitter på något museialt föremål från 1999). Åtta, förstärkta antenner huserar i vingarna (kan alltså inte riktas var för sig) och signalen från dessa är tokstark – routern ska klara att förse ytor upp till till 325 kvm med wifi, något som vi inte kunde testa fullt ut då vi inte jobbar i en hangar. Solklart är ändå att alla enheter på hela kontoret – i alla hörn – fick god signal och bra prestanda, på båda banden. Vad vi skulle önskat var ett trippelband för en framtida Access Punkt (så vi slipper dra 50 meter långa ethernetkablar till kinkiga enheter som Google Stadia) men en sådan modell ska vara på gång (AX11000) och vi får anledning att återkomma när vi kunnat testa skillnaden ihop med Netgears nya extender för Wifi 6, EAX80, som också är på ingång vid detta tests skrivande. I övrigt blandas rätt friskt mellan rätt gamla USB 3.0-portar och nya krypteringsalgoritmen WPA3, som dock endast stöds av Wifi 6-enheter.
Allt funkar klocka, även om man kan sakna den inbyggda Plex-servern från X10 R9000. Att göra ändringar och inställningar går enkelt och smärtfritt och routern lirade snällt med alla enheter vi kopplade upp till den. En funktion vi saknar – och hoppas utvecklas i kommande program-uppgraderingar – är att trafikmätaren får en mer utvecklad översikt; att man kan se trafik upp och ned per enhet, så att man tydligt kan bli varse om någon enhet står och tjuv-drar oväntat mycket bandbredd eller oväntat ofta.
OFDMA (Orthogonal frequency-division multiple access) är en ny teknik som är tänkt att långsiktigt ersätta MU-MIMO (Multi-user multiple-input and multiple-output), vars uppgift är att mer effektivt fördela strömmar och allokera bandbredd åt flera enheter samtidigt, utan att de behöver vänta in varandra. Eftersom de flesta strömmar är rätt små, men å andra sidan väldigt många och ett nätverk med 20-talet enheter snabbt får extremt många förfrågningar, så ska OFDMA ge snabbare access och bättre flöde åt fler. Priset blir att varje enskild enhet inte tilldelas lika stor fördelning av bredbandets maximala kapacitet – utan tvärtom, mycket mindre. För ett kontor med många användare som inte streamar film hela dagarna blir detta ett lyft, men för ett privat hem med få enheter som kräver mycket bandbredd (för just film, eller onlinespel) så blir det inte alltid ett uppköp. Du får alltså testa dig fram om du ska slå detta av eller på i dagsläget, även om framtiden tillhör OFDMA som kommer att förbättras allteftersom. Likaså finns en QoS-tjänst (Quality of Service) som i vår bok gör mer skada än nytta, om du sitter på mer än 300 Mbit, men kan ge intelligent uppsving åt trafikprioritering vid lägre hastigheter än så.
Priset att blanda Wifi 6 med tidigare standarder
Men det finns ett (litet) pris för att köra bakåtkompatibilitet – du kommer inte att kunna utnyttja hela routerns Wifi 6-kapacitet om du även vill kunna använda dig av Wifi 5 och tidigare enheter (och det vill du troligtvis, då väldigt få produkter stöder Wifi 6 i dagsläget). Då måste du köra Wifi 6 i 80+80Mhz och får då de facto bara ut halva prestandan du skulle kunna få (endast Wifi 6-enheter kan använda 160 MHz-bandet och teoretiskt nå 4,8Gbps, men på 80Mhz max 2,4Gbps). Detta är fortfarande extremt bra hastighet, i toppskiktet av routrar som finns på marknaden idag, men det lär alltså ta ett tag tills du bytt ut hela maskinparken du kopplar upp via Wifi (tänk bara på saker som din tv och smarta hem-enheter, i en familj kan det bli fråga om 10-20 enheter). Så att låsa upp hela potentialen i RAX120 och andra Wifi 6-routrar lär dröja några år till.
Få saker att klaga på med AX12
Som helhet har Netgear gjort ett utmärkt jobb med Nighthawk AX12 RAX120 och går med självförtroende in i 2020. Hårdvaran är som vanligt på topp och lyckligtvis är mjukvaran precis så bra som den ska vara för en premium-router som denna, med tillhörande prislapp på nästan 5 000 kr. Nu gäller det för Netgear att hålla utvecklingsteamet under strikt uppsikt och se till att framtida firmwares fortsätter förbättra routern och absolut inte tvärtom. Användningsområdet är i alla fall omfattande och alla enheter presterar bra och får den bandbredd de behöver, din situation får avgöra om du föredrar OFDMA eller MU-MIMO (se ovan).
Wifi 6 är onekligen framtiden och kommer att göra mycket för hastigheter, trafikfördelning och räckvidd i takt med att det implementeras i fler klienter. Men då det är en fråga om hårdvara måste detta ske i takt med att du också uppgraderar dina uppkopplade prylsamling. Därför blir det på ett sätt svårt att säga att AX12 RAX120 idag ett måste för alla användare. Men samtidigt, om du är ute efter att köpa en ny router, eller att ha det bästa och vara förberedd inför Wifi 6-övergången gör du helt rätt i att spana i denna modell eftersom den presterar så bra med alla enheter (oavsett Wifi-standard) och har stabil och lättskött programvara. Därför kommer vi ändå utdela vår finaste utmärkelse och konstatera att Netgear Nighthawk AX12 RAX120 blir ny referens-router hos oss, med plats att växa i allteftersom Wifi 6 utökar sitt stöd från 2020 och framåt.
Så här sätter vi betyg på Senses