För en tid sedan recenserade vi Nimbus, SteelSeries första MFI-handkontroll (”Made for iPhone”, officiellt licenserad och garanterad att funka med Apples produkter – och inget annat, så inget för dig som har Windows eller Android). Det var innan iOS 13, iPadOS 13 och tvOS 13 slog bort spärrarna mot tredjepartskontroller, och lät alla använda Dual Shock 4 från PS4, Xbox Ones Controller S eller annan, valfri bluetooth-handkontroll med Apple-prylar.
Nimbus+ är en uppdatering av föregångaren, där lyftet består främst i imponerande batteritid (upp till 50 timmar, eftersom den inte behöver driva en rumble-motor som vibrerar), två nya meny-knappar samt numera klickbara, analoga spakar (”R3/L3” för er PS-spelare). Jättemycket annat nytt är det inte, så ägare av den förra Nimbus-modellen behöver inte springa benen av sig för att uppdatera sitt exemplar. Eller krossa spargrisen för den delen, då Nimbus+ kostar runt 900 kr. För dig som söker att köpa en dedikerad Apple TV-kontroll finns dock bara Nimbus+ att välja på, eftersom den förra modellen utgått.
Hur känns det att spela med Nimbus+ då? Jodå, det känns stabilt. Vi gillar att lira på storbild, så det blev främst test på Apple TV 4K kopplad till aktuell referens-OLED-tv. ATV 4K är en mångsidig mediabox, vars ålder dock börjar kännas av så smått och skulle behöva ett prestandalyft. Spelen lirar överlag helt OK, men aldrig lika bra som på modern iPhone eller en dedikerad spelkonsol, vare sig vi snackar PS4, Xbox One eller ens Switch, som är lite mer blygsam i sin prestanda. Att spela på Apple TV, iPad eller iPhone – annat än utpräglade mobilspel, optimerade för att spela med fingrarna, – får ses som något av en bonus eller ”nice to have”. Det ersätter aldrig en riktig konsol-upplevelse, oavsett handkontroll, i vår bok.
Eftersom ATV 4K börjat sacka lite så påverkar det även spelupplevelsen. Det finns en liten seghet i responsen och det är inte bara Nimbus+ fel. Enklare spel, som det magiskt vackra och förtrollande Alto’s Odyssey lirar perfekt, men det gör det ju även med enkla tryck på Apple TV-fjärren eller telefonen. Medan ett arkad-betonat, mer grafiskt avancerat spel som det fina Rayman Adventures laggar ganska påtagligt och känns inte alls lika kul och smidigt som på övriga konsoler.
Lugnare spel, som det bankrutt-skapande Zen Pinball – med en gratis bana och 40-talet banor du får låsa upp för 25 kronor styck (!), är dock helt överlägset att spela med Nimbus+ paddlar, istället för Apple TV 4Ks rätt sladdriga touch-fjärr. Likaså finska äventyret Oceanhorn (som i dagarna fick en uppföljare på Apple Arcade) – det närmaste du kommer ett isometriskt Zelda på en Apple-enhet, med musik av Final Fantasy-legendaren Nobuo Uematsu – funkar fint och är extremt mycket mer spelbart med en riktig handkontroll än med fingrarna på en touch-skärm.
För dig som vill spela på iPhone så ingår en käck iPhone-hållare i paketet (SteelSeries säljer även liknande sådana separat till sin Bluetooth-kontroller Stratus). Det blir snyggt och praktiskt, men redaktionens iPhone 11 Pro Max blev seriöst tung för handlederna att bära upp under längre spelstunder.
Summa summarum: är Nimbus+ ett bra köp för Apple-användare? Tja, svaret måste bli att det beror på. En bra kontroller är det, men en attans dyr sådan också – 900 kr är inte långt ifrån vad en ny Apple TV 4K kostar. Målgruppen blir aningen snäv, då Apple-frälsta casual gamers (som inte äger någon spelkonsol) kanske nöjer sig med upplevelsen på mobil (via fingerspelande)? Medan en gamer som äger konsoler lika gärna kan koppla in sin befintliga PS4/Xbox One eller annan bluetooth-kontroller till enheter med iOS 13 eller motsvarande? Nimbus+ är schysst, men den borde optimalt ha släppts innan version 13 av Apples mjukvara. Nu är det billigare att köpa en PS4/XB1-kontroller på rea istället, där det blir nästan halva priset mot Nimbus+ (även om parningen kanske inte är lika smidig så är den inte så avancerad heller9.
Nimbus+ rekommenderas för dig som gillar att spela på dina Apple-prylar, särskilt Apple Arcade på Apple TV, och vill ha minimal installations-ansträngning. Men den gör samtidigt inget så unikt att den blir något måste med sin alltför väl tilltagna prislapp.
Så här sätter vi betyg på Senses