Vi har med jämna mellanrum lite matfest här på senses.se. Vi har hittills testat Ninja Double Stack XL Airfryer, Ninja Kitchen Pro Thermometer och Ninja CREAMi Deluxe 10-i-1 glassmaskin. Vi har gillat dem alla och nu fyller vi på med ytterligare en funktion i köket, Ninja Sizzle, ett precis lagom stort och okomplicerat stekbord. Det är inte riktigt bara ett stekbord utan du kan lätt växla till ett grillbord men för enkelhetens skull benämner vi det som ett stekbord.
Vi har levt med Ninja Sizzle i ett antal veckor och har testat ett gäng olika måltider. Sizzle har inte vid något tillfälle gjort oss besvikna men vi har gjort ett par lärdomar tillika kommit fram till ett par delar vi saknar. Se till att du är mätt eller har något att tugga på i närheten, för det blir nästan mer mat än teknik denna gång.
En introduktion till Ninja Sizzle
Själva funktionerna hos Sizzle är det inte så mycket att orda om. Den kommer med två varianter, ett stekbord och ett grillbord. Dessa placerar du på basenheten som sedan värmer upp dem till önskad temperatur. Det lite tunnare stekbordet ska förvärmas i sju minuter och det lite tjockare grillbordet i tio. Sedan är det bara att sätta igång. Till din hjälp har du en temperaturinstruktion klistrad på maskinen som ger dig riktmedel för vilken temperatur du bör använda till respektive råvara. Givetvis är dessa bara riktlinjer men det är inte så dumt att få en idé om hur långt du ska vrida knoppen på framsidan, vilken också är den enda kontrollmekanism som finns på Sizzle. Kommer den upp i önskad temperatur? Vi ställde in 200 grader och tog fram lasermätaren och 196 grader är nära nog.

(Foto: senses.se)

(Foto: senses.se)
Upplevelsen Ninja Sizzle
Det är ett gäng delar som gör Ninja Sizzle väldigt praktisk i köket. Den första som blev riktigt tydlig var att du ställer in en temperatur kan sedan lägga fokus på något annat. Ninja Sizzle håller koll på hur varmt du vill ha så den blir inte varmare än så, till skillnad från en stekpanna som bara blir varmare och varmare. Spishällen blir i stort oanvänd, beroende på vad du lagar så klart, och plötsligt en yta du kan använda till annat. Exempelvis kan du försiktigt värma upp ett uppläggningsfat på vilket du lägger dina nystekta hamburgare eller pannkakor. Du får plats med många burgare, ägg, amerikanska pannkakor, grillade zucchiniskivor, eller vad du nu tillagar, samtidigt. Bordet håller samma temperatur över hela ytan så inget blir mindre färdigt än något annat beroende på position.

(Foto: senses.se)
Som namnet Sizzle antyder kan hamburgare, korvar, grönsaker och kycklingspett i lugn och ro ligga och få en riktigt fin yta med låg risk för att det ska bli bränt, just på grund av den jämna temperaturen. Lite rödlök med soja, socker och balsamvinäger får en alldeles förträfflig yta men det tar en liten stund. Och med Sizzle gör det inget.
En stor bredd och bra finish
I sedvanlig ordning ger Ninja Kitchen lite nyttiga råd som exempelvis vilken olja du bör använda för att minimera rökutveckling. Och det är bra råd att följa för på de högre temperaturerna blir det osigt.

Första rätten vi lagade var amerikanska pannkakor och den blanka ytan lät pannkakorna dansa runt som på is. Och så klart blir det så, inget fett som bränner fast eller protein som borrar sig fast, men det var helt klart en härlig start. Vi fyllde på med en klassisk ägg och bacon frukost. Mest slående var ytan som baconskivorna fick av det kunde ligga på plats hyfsat länge. Vi var mer än nöjda. Och så löpte det på, smash burger (Stänger du locket, som du lätt kan ta av och köra i diskmaskinen, bibehåller du temperaturen vilket var perfekt för att smälta osten på hamburgarna), stekt lök, brioche, räkor, några skivor ost och en formad omelett. Och det var endast på den sistnämnda rätten som vi kände en begränsning. Det var inte helt lätt att få omeletten krämig och den gör sig bättre i en stekpanna.










Vi bytte till grilljärnet och gav oss på grönsaker, kyckling och korv. Framför allt korven och kycklingen mådde utmärkt av den jämna temperaturen och allt blev färdigt samtidigt. Smidigt och bekvämt.
Allteftersom blir Sizzle givetvis smutsig och vi märkte då att rengöringen blir central för att slippa en rejäl rökutveckling när du drar igång den igen. Bekvämligheten med att låta den stå på, om man får för sig att lägga på ett ägg till, blir en nackdel när fett och matrester diskret torkar in i ytan. En del gnuggning blev det men sedan var den som ny.
Hur kan Ninja Sizzle förbättras?
Egentligen handlar det om ganska få saker. Du runda mekaniska knoppen är ganska oexakt. Givetvis får man ställa sig frågan om det spelar så stor roll om det är 190 eller 195 grader. Eller kanske till och med 200 grader. Men det hade ändå varit ganska trevligt med digitala knappar som berättade exakt vad du ställt in den på. Och i samband med det hade det varit trevligt med en indikator som berättar att önskad temperatur är nådd, eller framför allt bibehållen. Vi har märkt hur Sizzle ibland har kommit upp i temperatur och sedan liksom tappat fokus, dvs säga inte riktigt håll värmen uppe. I vår värld skulle det inte behöva vara mer avancerat än att den röda lampan, som visar att den är på, skulle varit orange vid uppvärmning och röd när det är dags att köra.

Kontentan Ninja Sizzle
Har du en större familj där exempelvis ett gäng amerikanska pannkakor behöver bli klara snabbt, eller ägg och bacon, eller ett gäng hamburgare samtidigt är Ninja Sizzle något att fundera över. Så klart kan du lösa ut alla dessa delar med en spis men det är långt ifrån lika smidigt som att ha ett stekbord redo på rätt temperatur medan du gör i ordning allt annat.

Ninja Sizzle är ingen måste grej, men efter några veckor stod klart vilket hål den lämnar med sin frånvaro. För det är smidigt, och det är lite kul och det är framför allt praktiskt. Rekommenderar vi den? Absolut! För den matlagningsintresserade är detta absolut ett steg i rätt riktning för ett komplett kök.
Ninja skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.
Så här sätter vi betyg på Senses