Hem MobilAndroid Test: Nokia G21 – schysst budget-smartphone
Nokia G21 recension Silver

Test: Nokia G21 – schysst budget-smartphone

av senses.se

Mobiltelefoner har varit med oss i vår vardag i en generation nu. Apples iPhone blev för femton år sedan ett paradigmskifte där vi gick från bärbara mobiltelefoner med fysiska knappar och enkla skärmar på ett par lågupplösta rader, till regelrätta fickdatorer med tryckskärmar och mindre hemdator-prestanda. Smartphones är idag normen och utbudet på den enorma marknaden börjar få rejäl spännvidd i prisklasserna. Medan Apple behåller ledartröjan i fråga om prestanda och säkerhet – med tillhörande prislapp – så knappar Android in alltmer på alla fronter och erbjuder ett mycket mer varierat utbud modeller och prissättningar, samt även en del smarta funktioner som Apple laggar efter med. Nokia är ett välkänt, finskt mobiltelefonmärke, särskilt för de som var med på slutet av 90-talet när de första mobilerna med spelet ”masken” blev populära, men också ett namn som varit borta från mobilkartan ett bra tag. Nu spår vi att det åter kan bli en aktör att räkna med, då de – genom finska licensinnehavaren HMD Global – erbjuder budget-modellen Nokia G21: en på pappret modern smartphone, med en massa intressanta egenskaper och en prislapp under 2 000 kr.

Är det verkligen möjligt att få en vettig smartphone för de pengarna?

Nokia G21 med UI
Inget fluff, bara en lätt lur med ett rent gränssnitt som fungerar bra. Och skönt med USB-C-laddning. Foto: senses.se

Nokia G21 – Specifikationerna

G21s säljpunkter innefattar: lång batteritid (upp till tre dygn, 5050 mhA), 6,5″ 90 Hz IPS LCD HD-skärm, dubbla SIM-kortsplatser (där du till exempel kan köra jobb-telefon vardagar 8-17 på ena SIM-kortet och privat nummer på det andra samtidigt, utan att behöva släpa runt på två separata lurar), sidoläsare för fingeravtryck och 18W laddning (där laddare ingår, som dock inte laddar lika snabbt som flaggskeppsmodellerna). Vikten är minimal (190 gram), skärmen känns stor och är snyggt inramad utan iPhones onödigt stora sorge-flärp runt selfie-kameran.

Finesser och egenskaper som fått stryka på foten i denna prisklass är att luren endast har 4g (vilket är vad de flesta ändå använder idag), en något blygsammare uppsättning processorer (som dock är flera till antalet och avlastar varandra, 2st Cortex-A75 1,6 GHz + 6st Cortex-A55, 1,6 GHz), en något ljussvagare skärm med lägre upplösning (400 nits med 720 x 1600 pixlar, cirka 270 ppi pixeltäthet) samt ingen vidvinkel-kameran. En annan nackdel är att de modesta specarna gör att telefonen bara garanteras uppgraderingar i två år (men kan fungera mycket längre än så).

Är dessa begränsningar något man kan leva med? Läs vidare så får du våra intryck.

Nokia G21 baksida
Stilren och snygg baksida med räfflad design, samt kameror som är helt okej för priset. Foto: senses.se

Att använda telefonen i praktiken

Att använda Nokia G21 är faktiskt både smidigt och trevligt överlag. Telefonen känns mycket rappare än vad den borde vara med sin hårdvara och mycket är nog tack vare arkitekturen och 90 Hz-skärmen som mjukar upp rörelserna och ger intryck av ”snabbare” hantering av grafik, när man exempelvis bläddrar mellan skärmar och appar. Telefonen har fingeravläsning på sidan och den knappen är lite nedsänkt, så den har inte helt optimal design, men det fungerar ändå OK för det mesta. Givetvis kan du också låsa upp telefonen med PIN-kod. Att sätta upp ett Google-konto är superenkelt (ni som använder googles mail-tjänst Gmail har ju ett redan) och sen kan alla smarta tjänster såsom Google Foto et cetera slås på.

Ljudet för samtal får ses som väl godkänt, mikrofonen gjorde att motparten hörde oss bra och vi hörde denna i telefonens inbyggda högtalare för örat. Högtalaren i botten är tyvärr endast mono och är väl lite klen jämfört med hur bra vissa top-of-the-line-modeller låter, men för prisklassen känns det ändå fullt acceptabelt.

Vi hoppade direkt till spel för att avgöra hur prestandan i verkligheten ter sig (ärligt talat, benchmark-siffror säger ju väldigt lite) och drog in två tungviktsspel som är både snygga och krävande. Först ut blev Nintendos utmärkta Super Mario Run, som flöt på helt utan skavanker på Nokia G21. Asphalt 9 är ett grafiskt racing-monster som pressar din lur till max. Vi spelade det med fullgod upplevelse på Nokia G21; bilduppdateringen låg runt 30fps skulle vi uppskatta mellan tummen och pekfingret. Så ställe vi den sida mot sida med en flaggskeppslur ur Android-segmentet, Samsung S21 Ultra. Färgerna på Nokians IPS LCD var såklart urvattnade mot en Samsungens AMOLED, flytet var också påtagligt bättre på S21 Ultra (i fråga om bilder per sekund) och 1500 Nits med HDR10+ gör ju såklart sitt också för bildens impakt mot futtiga 400 nits. Detta var inte på något vis ett oväntat resultat. Vad som var oväntat och relevant i detta fall är hur bra Nokia G21 fungerar i dagsläget även i krävande spel – särskilt med tanke på att den kostar 6-7 gånger mindre än S21 Ultra och definitivt inte är 6-7 gånger sämre eller långsammare. Inte alls.

Nokia G21 vs Samsung S21 Ultra
Nokia G21 (tv) vs Samsung S21 Ultra (th). Foto: senses.se

Ger vi oss på att streama något på Netflix så får vi en väl godkänd bild med skapliga färger och bra flyt, precis som vi kan förvänta oss av en HD-skärm av IPS-typ och LCD-teknik.

Den något klena ljusstyrkan i skärmen gör väl telefonen något suboptimal i starkt solsken, men vi ska vara ärliga och säga att de flesta lurar vi upplevt i direkt solsken inte gör sig fantastiskt bra och det är ju inte svårare än att man skaffar sig lite skugga då eller håller för handen, de dagar vi måste tampas med stark sol i Sverige.

Priset för ständigt hög prestanda är precis som en stor bilmotor: det blir ofta överkapacitet för vardags-appar och fullkomligt äter batteri i onödan. Nokia G21 har tack vare sina mindre muskler och ljussvagare skärm galet bra batteritid. Tre dygn var inget större problem att använda mobilen normalt (inte för spel och streaming hela tiden då, såklart) och i ren stand-by kunde batteriet hålla väl över en vecka. Imponerande.

Kamera Nokia G21

En viktig aspekt för många vid val av ny lur är kameran, då denna idag ersatt i princip alla digital kameror i våra liv. G21 har en 50 megapixel huvudkamera samt två megapixel makro med djupsensor i ryggen och en åtta megapixel selfie-kamera. Megapixlar säger ju väldigt lite om kvaliteten i optiken (50 MP är ju overkill för nästan alla tänkbara behov, i fråga om upplösning). Så vi satte den mot en av de erkänt bästa smartphone-kamerorna på marknaden, iPhone Pro Max (modell 11 i detta fall). Resultatet ser ni nedan

Det råder inget större tvivel om att optiken i iPhone är bättre och så även den digitala behandlingen, särskilt i suboptimala ljusförhållanden där iPhonens varmare färgton gör sig bättre än Nokian som drar lite mot det kallare och blåa spektrat (går att justera förvisso, men detta är out-of-the-box). Men titta på bilderna och avgör om du tycker iPhone är sju gånger bättre?

Det är när vi kommer till video-delen som Nokia G21 är rent ut sagt dålig. Bilden hackar och kamera-mjukvaran är buggig (den till och med dog någon gång). Upplösningen känns något grov och det största smolket är de tappade bildrutorna vid panorering, så på den fronten får G21 i sin nuvarande form rent av underkänt.

Nokia G21 – summering

Specifikationerna i Nokia G21 kommer inte att få någon att tappa hakan. Det är såklart heller inte meningen, detta är inget som riktar sig till prestanda-freaks. För den som inte vill ha några kompromisser finns flera smartphone-modeller i 13-14 000 kronors-klassen att välja på. Vitsen med att jämföra mot flaggskepps-modeller är inte för att ta reda på om Nokia G21 kan slå dem i något (annat än batteritid, som ju har sina naturliga förklaringar) – utan för att illustrera hur mycket smartphone man faktiskt ändå kan få för pengarna. För runt 1 900 kronor så är Nokia G21 faktiskt imponerande; en smartphone med bra vardagsprestanda, grym batteritid och smidigt Android-gränssnitt som blir alltmer likt iOS (på gott och ont). Detta är kanske inte tjänsteluren du önskar dig av chefen eller smartphonen du drömmer om, men som en extra jobblur eller ännu bättre – en smarttelefon till ett barn eller användare med begränsad budget, blir den riktigt intressant. Och Family Link, där du enkelt kan administrera ditt barns skärmtid, styra över appar barnet får använda och justera tidsgräns per dag, är mycket smidigare och bättre idag än Apples motsvarighet.

En tvåtusenkronors smartphone är förvisso inte direkt gratis, men heller inte samma katastrof att tappa eller att råka ha sönder. Självklart är fet prestanda, en grym AMOLED-skärm med strålande HDR för film- och spel och en läcker kamera extremt roligt att ha – det förnekar väl ingen? Men för alla som inte kan, eller vill, lägga 12 000 kronor och uppåt på en smartphone och kan leva med mer blygsam prestanda och några kompromisser – men i övrigt fullfjädrade funktioner – så är Nokia G21 lite av ett fynd.

Nokia skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.