UPPDATERING: Nu med 2013 års premiärer och status på serierna som hade premiär 2012.
CW – kanalen som ägs av CBS (Warner Bros)-koncernen och riktar sig huvudsakligen till åldersgruppen 18-34 har tidigare haft framgångar med serier såsom Vampire Diaries, Heart of Dixie och Nikita. Årets skörd på pilotfronten är en ganska blandad historia, dock med övervikt åt det intressanta.
*** – Hett
ARROW – baserat på serietidningen med samma namn från DC Comics. Detta är historien om bortskämda miljardären Oliver Queen som tros ha druknat tillsammans med sin far och ett medföljande sällskap i en båtolycka, men återkommer hem efter fem år på en öde ö, med träning och nya superkrafter. Han bestämmer sig för att bli Arrow – en figur med grön luva och pilbåge som ska rensa upp i den korrupta stad hans far en gång var tongivande i. Arrow har som ni märker många tangeringspunkter med Christopher Nolans Batman-filmer, men den har också inslag av klassiska historier såsom Hamlet, med modern som snabbt gifter om sig med faderns affärskumpan (en riktig skummis om ni frågar mig, det ser man på första blicken han ger Ollie). Det är lite generiskt och lite putsat, men det funkar och man blir nyfiken på hur det kommer att utvecklas (för en som inte vet från att ha läst serietidningen/ graphic novel) – kommer en motsvarande superskurk att försöka hindra denna moderna Robin Hoods framfart? (Premiär 10:e oktober 2012 – svensk premiär 5:e februari 2013, Kanal 5) (Status: klar för en andra säsong 2013)
Cult – Denna meta-serie är ett fräscht och spännande koncept, som har mer än några beröringspunkter med Fox‘s The Following. En journalist börjar forska i sin brors försvinnande och finner band till en tv-serie – vid namn just “Cult”, vars fans är extremt drivna till den punkt att de iscensätter och följer seriens iskalle, karismatiske ledares bud i verkligheten. Detta är alltså en tv-serie om folk som ser en tv-serie som går på samma kanal som serien visas på (CW). Snurrigt värre, men faktiskt rätt läskigt och effektivt. Är journalisten galen eller finns det verkligen en konspiration? Och vem är seriens skapare, Steven Rae, som aldrig visar sig? Ska bli spännande att följa, men frågan är om The Following ändå inte är strået vassare… (och man slipper CWs tvålfagra modelltyper till förmån för bättre skådisar) (Premiär 19:e februari) (Status: Nedlagd efter 3 avsnitt)
The Carrie Diaries – Efter succén med Sex and the City på storebror-kanalen HBO (som är del av samma koncern, Time Warner) så kommer nu “prequeln” till historien om Carrie Bradshaw. Uppvuxen i Connecticut utanför New York och drömmandes om Manhattans storstadspuls. Med en mamma som just gått bort och en upprorisk tonårssyster, så måste Carrie möta tonårstidens stora frågor om att vara sist att förlora oskulden, såväl som dramat med vänner och ovänner och drömmen om hur man kommer till New York. Tidvis (särskilt i början) är Carrie Diaries som en slags filmatisering av valfri Bullen/Frida artikel. Såpig, extremt tonårscentrerad och föga överraskande. Men så fort Carrie sätter foten i The Big Apple och öppnar upp dörren till det som kommer att bli hennes framtida stad, liv och yrke som skribent så tar det bra fart. Ackompanjerat av ett smått drömlikt 80-talssoundtrack med såväl The Cure som versioner på Girls just wanna have fun, så tror vi på senses.se att The Carrie Diaries kan vara en riktig hit i vår, särskilt i målgruppen tonårs- och modeintresserade tjejer. (Premiär 14:e januari) (Status: Fått en säsong 2-order för 2013)
** – Ljummet
Emily Owens, MD – Sjukhus är som gymnasiet, säger vår huvudroll Emily, som börjar sin första ST-dag på kirurgen. Snygga herrar i vita rockar, elaka tjejer från gymnasietiden och gott om voice overs som berättar vad karaktären tänker och vad vi snart kommer att få se – allt finns här i kubik, även om huvudrollen Mamie Gummer faktiskt är duktig (men vad kan man annat vänta sig av Meryl Streeps dotter?). För dig som saknar Cityakuten eller är ledsen att Grey’s Anatomy är på väg bort. Troligtvis mest för den yngre, kvinnliga demografin. (Premiär 16:e oktober) (Status: helsäsongsorder, oklart om säsong 2 dock)
* – Kallt
BEAUTY & THE BEAST – När rättigheterna blir fria till ett litterärt verk så kan vem som helst använda dess namn och karaktärer som man vill. I denna, “moderna”, tonårstappning av historien är Skönheten en tuff polis och Odjuret är en fd läkare (och troligtvis, kalsong-modell) och fd soldat från Irak som fått muterande egenskaper (men oroa er inte, han är modell-snygg för det mesta, minus ärret på kinden som visar att han är ett… eh, “odjur”). Jag orkar inte… Försöker vara angelägen och tilltala tonårsbrudarna med sin Twilight-såpiga ton, blandat med en tuff brud som kickar röv och digitalt blod som stänker mot kameran. Men den lyckas bara vara så jäkla töntig. Se om Disneys underbara klassiker (som fattat poängen med att odjuret ska vara ett =odjur=) eller den gamla tv-klassikern med Linda Hamilton. (Premiär 11:e oktober) (Status: order för hel första-säsong)
Missa inga nyheter om dina favorit-serier, följ oss på Twitter och ta del av (nästan) dagliga uppdateringar!
2 kommentarer
Så jävla guld med en sådan här guide!! Tack och bugar! När jag läste dina kommentarer om “BEAUTY & THE BEAST” så lät du lite väl bitter! Sedan såg jag trailern………….. åh jag vet inte vad jag ska säga man skattar åt hur dåligt det verkar samtidigt som man gråter över att det är sådant som de väljer att satsa på.
Tack, Per, kul att det är så uppskattat!
Ja, B&B är ingen höjdare – ändå har den fått en hel säsongs order av CW. Och serier vi älskade, som ex Last Resort kommer att läggas ned :(
Men Arrow hade vi helt rätt kring, redan klar för en ny säsong och bäst siffror på kanalen! :)