Vissa av er kanske kommer ihåg den där känslan av olust som var vanlig när det gällde att installera, personifiera och ställa in en ny router, efter att den gamla hade gjort sitt. Att då växla upp från en vanlig router, som nästan gav täckning, till en mesh-lösning som ska ge sömlöst bättre täckning kan vara något man ryggar undan från.
Utvecklingen har dock gått framåt och, utan att avslöja för mycket av vårt test av Netgear Orbi WiFi 6E Mesh redan nu, behöver du i stort bara kunna läsa för att få igång en av marknadens mest kapabla och stabila router-lösningar. Vi föresatte oss att testa räckvidd, belastning och användbarhet. För även om en tillverkare lovar guld och gröna skogar kanske verkligheten, det vill säga eventuellt ditt hem, innehåller delar som ställer till det för testbilden.
En överblick av RBRE960
En router och två satelliter, det är i stort vad den avgjort stora och tunga kartongen innehåller. Netgear Orbi 6E WiFi Mesh är till utseendet stora, men samtidigt eleganta och stilrena. Installationen är busenkel och du är i gång efter cirka tio minuter. Du styr allt genom Netgears app Orbi och kan där enkelt och tydligt mäta signalstyrka, se inkopplade enheter, ställa in föräldrakontroll, aktivera gästnätverk och mycket annat.
Prislappen är hög – men varför?
Sannolikt för att du med detta paket får extrem kapacitet och prestanda. Det avspeglades direkt då hastigheten steg från omkring 400 Mbit/s till 650 Mbit/s (på utlovade 600 Mbit/s) bara genom att växla från den router som ingick i abonnemanget till Orbi. De smarta hemprylar som tidigare med jämna mellanrum har tappat uppkopplingen, och behövts konfigurerats på nytt, har sedan växlingen till Netgear Orbi WiFi 6E Mesh bara helt enkelt fungerat.
I lite mer detalj sitter det på routern en 10Gbps Multi-Gigbit Ethernet WAN port, en 2.5Gbps Multi-Gigabit Ethernet LAN port, tre 10/100/1000Mbps Gigabit Ethernet LAN portar och på insidan en Quad-Core 2.2GHz processor, 512MB NAND Flash och 1GB RAM.
2,5Gbps-porten och LAN-portarna i satelliterna möjliggör att du enkelt kan koppla in en Hue-brygga eller en NAS. Med detta kommer att du kan gömma undan enheter och således slippa det klassiska ormboet vid grundenheten. Det är lätt gjort och fungerar direkt. Vad du däremot inte kan koppla in är enheter via USB, som en extern större hårddisk, vilket vi finner vara en olycklig svaghet.
Innan vi går vidare med vilka bandbredder som erbjuds ska vi snabbt förklara WiFi 6E. Enkelt uttryckt är det utvidgad variant av nuvarande standarden WiFi 6 med ett större spektrum som ger möjlighet till fler frekvenser. Det är högre bandbredd, hastighet och lägre latens, men även kortare räckvidd. Grundtanken är att avlasta det klassiska 2,4Ghz och erbjuda en ännu snabbare hastigheter.
Förutom ett gästnätverk finns även ett IoT-nätverk som är dedikerat till ditt smarta hem och enheter som inte kan använda sig av 5Ghz. Du kan dock ställa in även det nätverket att stödja 5Ghz, men från boxen är endast 2,4Ghz aktiverat.
Räckvidd
Hur är då den faktiska räckvidden? Som nämnt finns ett ganska elegant verktyg med vilket du kan mäta signalstyrkan i ditt hem. Du ställer dig helt sonika i ett rum, döper platsen i appen och startar en mätning. Du får spara två resultat per plats vilket ger dig möjligheten att mäta, justera och sedan mäta igen. Således kan du enkelt optimera täckningen i ditt hem. Vi har använt samma verktyg för att mäta räckvidden när kraftiga betongväggar fyllda av armeringsjärn står i vägen.
Vi inledde med att mäta signalstyrkan på de tre mätplatserna utan satelliterna inkopplade och gjorde sedan samma mätning med alla satelliter aktiverade. Nedan kan ni se resultatet. Vi presenterar signalstyrkan i dBm (decibel milliwatt) vilket enkelt kan förklaras som det absoluta värdet av en signals effekt. Ju lägre minusvärde, desto starkare signal.
Endast router
Mätplats 1: -38 dBm
Mätplats 2: -84 dBm (Intermittent, mobiltelefonen växlar över till 5G)
Mätplats 3: -82 dBm (Intermittent, mobiltelefonen växlar över till 5G)
Med satelliter
Mätplats 1: -38 dBm
Mätplats 2: -48 dBm
Mätplats 3: -42 dBm
Netgears estimerade täckning för Orbi WiFi 6E Mesh, med två satelliter, ska vara upp till cirka 800 kvadratmeter (9,000 square feet). Vårt test visade dock att routern på egen hand inte klarade av att täcka vår testlägenhet på cirka 100 kvadratmeter och detta på grund av de tjocka betongväggarna. För att bibehålla en stabil uppkoppling i alla rum var de två satelliterna således en nödvändighet och med dessa igång fick vi en stark signal över hela ytan.
Kapacitet
För att mäta om vi kan påverka hastigheten laddade vi ner bredbandskollens app och mätte hastigheten. Utan något speciellt igång visade appen 555 Mbit/s. Vi startade sedan upp följande enheter utspritt i lägenheten:
• En P1 på en Google Nest på 2,4Ghz IoT-bandet.
• En stationär dator som spelade upp Youtube med upplösningen 2160p 4K via kabel till routerns 2,5Gbps-uttag via en switch.
• En laptop som spelade upp Youtube med upplösningen 1080 HD uppkopplad på 5Ghz-bandet.
• En Netflix-film på en mobiltelefon på 5Ghz-bandet.
När vi sedan mätte igen fick vi en nedladdningshastighet på 535 Mbit/s. Efter att ha stängt av allt åter en gång fick vi hastigheten 551 Mbit/s.
Kort om programvaran
Precis som vårt tidigare test av Netgear ORBI RBK763S får du tillgång till Netgears antivirusprogram Netgear Armor samt dess föräldrakontroll. Men som i förra testet så får du en provperiod och måste sedan prenumerera. Netgear Armor ingår ett år och föräldrakontrollen i 30 dagar.
Kontentan – Netgear Orbi WiFi 6E Mesh (RBRE960)
Det vi än så länge inte har berört är priset, och det är ingen liten del. För att få hem den stora kartongen behöver du betala 16 000 kronor för routern och två satelliter, en trots allt ganska hisnande summa. Och för att denna summa ska vara motiverad bör du utan tvekan kunna utnyttja guldkärnan av Netgear Orbi 6E Mesh, nämligen WiFi 6E, vilket det än så länge är få produkter som använder.
Ditt behov ska också vara utöver det vanliga med exempelvis högupplösta skärmar eller stora tunga filer som ska flyttas i endera riktningen. Visserligen blir du hyfsat framtidssäkrad, även om WiFi 7 surrar runt knuten, men du får ingen brutal prestandahöjning om du redan sitter på en WiFi 6-router.
Men visst är Netgear Orbi WiFi 6E Mesh bra, ingen tvekan om den saken. Kanske är bra en underdrift. Användarbarheten, kontrollerna i appen, det stilrena utseendet, stabiliteten och hastigheterna, allting är utan tvekan i världsklass. Med det följer ju också känslan av att sitta på ett elakt bra nätverk, och det är ju aldrig fel. Men kom bort från övertron på den utlovade räckvidden, inte ens giganten Netgear Orbi 6E Mesh tar sig igenom vad som helst.
Netgear skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
Så här sätter vi betyg på Senses