Osprey Archeon 24 recension Silver

Test: Osprey Archeon 24

av senses.se

Vardagen hägrar och rutinerna återvänder, det eviga transporterandet av allehanda saker man behöver under dagen. Inte helt oväntat är det du bär i av central betydelse. Vi har därför testat ryggsäcken Osprey Archeon 24, en hybridprodukt tänk att användas i stadsmiljö såväl som i skogen. Vårt test utfördes därför i flera miljöer, där varje plats har sin utmaning och sina behov. Frågan blir således huruvida Ospreys kameleont Archeon 24 kan leverera på samtliga områden?

Märket Osprey – en kort bakgrund

Osprey är ett amerikanskt märke, som funnits i över 40 år, och som specialiserar sig på att erbjuder flera typer av väskor. Initialt är utbudet inriktat mot olika typer av ryggsäckar, men även kabin-, vandrings- och duffelväskor, samt backpacking finns i repertoaren. Ryggsäckarna är fyllda av finesser och detaljer som kan anpassas för hur individen är byggd och även efter dennes övriga önskemål och behov. Kombinationen av robusthet och lättvikt gör produkterna intressanta för många användningsområden och Osprey anses av flera som en av pionjärerna till utvecklingen av välsittande och funktionella ryggsäckar.

Så testade vi Archeon 24

Vi har testat Archeon 24 för cykelpendling, skogspromenader, i kollektivtrafiken samt till vardagsbruk, som exempelvis en dagsresa till sommarstranden. Varje test innebär signifikant skillnad i packning vilket belyser de styrkor och svagheter man kan hitta i Archeon 24.

Archeon 24övergripande

Archeon 24 är en unisex-ryggsäck som rymmer 24 liter och väger 1,2 kg (helt tom). Materialet är stryktåliga 1880D Recycled Nylon Canvas och till detta stängs det stora facket med en YKK10-dragkedja sant det lilla på toppen med en YKK8. Archeon 24 är således en tuffing ner till detaljerna vilket ger hopp om att det kommer dröja innan du behöver byta.

Osprey Archeon 24 - öppen väska med nycklar. Foto: senses.se
Foto: senses.se

En större innerficka samt två mindre finns för att organisera småsaker. Ett vadderat fack för din laptop (upp till 16”) finns på insidan – som vid behov också kan användas för Ospreys camelback-system kallat Hydraulics. Strax ovanför laptopfacket kan du hänga dina nycklar och med samma krok hänger du upp din vattensäck.

Ospreys AirScape-system tillåter dig att justera ryggpanelen för att passa din höjd. Tre olika ryggsystem finns i Ospreys sortiment och AirScape är det som sitter närmast ryggen för att skapa bättre stabilitet. Ventilation blir därför inte AirScapes starka sida. På utsidan finns även två stretchfickor för vattenflaskor. Slutligen finner du en inbyggd visselpipa på bröstremmen och en midjerem för att få den att sitta kvar där du vill ha den.

Osprey Archeon 24 AirScape ryggpanel
Foto: senses.se

På cykeln

Archeon 24 är i det närmaste ultimat för att pendla med cykel till jobbet. Du får utan problem in ett ombyte, matlådan, laptopen och diverse tillhörande småsaker. Ryggsäcken sitter riktigt stabilt och kan sitta högt upp på ryggen vilket medför en frihetskänsla när du växlar mellan stående och sittande cykling. Närheten till ryggen skapar verkligen stabilitet och efter tag glömmer du att väskan ens sitter på ryggen och fokus hamnar på cyklingen. Det finns två detaljer vi hade velat se: Den första är en enkel ficka på bärselens framsida och det andra någon form av lösning för selarna, som nu hänger och dinglar.

Ryggsäckens utsida är inte vattenavvisande och blir blöt i regn. Insidans vattenskydd gör att du inte behöver bekymra dig över regnskurar, men ett ösregn under en längre period kommer sannolikt tränga igenom runt dragkedjor och sömmar. Det ska påpekas att inget påträngande regn drabbade väskan under testperioden.

Osprey Archeon 24 på cykel
Foto: senses.se

Toppfacket är utmärkt lättillgänglig förvaring för plånbok, telefon och nycklar. Hålet för Hydraulics-systemet kan, om behovet uppstår, användas till sladdlurar.

I skogen

Archeon 24 har en design som gör att den sitter utmärkt på ryggen, men är helt omöjlig att ställa upp på marken. Den välter framåt hur du än gör och det krävs att du antingen lägger den ned på marken eller lutar den mot en stadig yta, såsom ett träd. Efter ett tag blir detta påtagligt och irriterande. Exempelvis vill du undvika att lägga ner ryggpartiet i blött underlag för att slippa bli blöt på ryggen när du sedan tar på dig väskan.

Avsaknaden av ventilation och närheten i kontaktyta gör att det blir varmt och fuktigt på ryggen. Svalare dagar kan detta bidra till att hålla kylan borta, men under högsommaren blir det svettigt och obekvämt. Osprey ska ha bättre alternativ för denna typ av aktivitet och då ska du leta efter AirSpeed-systemet.

Osprey Archeon 24 ute i skogen
Osprey Archeon 24 är robust byggd, men den klarar inte att stå själv. Foto: senses.se

I kollektivtrafiken

Utseendemässigt är Archeon 24 snygg och enkel, även i en urban miljö. Du går inte nödvändigtvis runt med en friluftsrygga när du använder den på stan, men den blir ändå en gnutta stor. I alla fall upplevs väskan som lite i största laget när sätter dig på en buss. Stökigheten med att inte kunna ställa ner den blir än mer tydligt här.

När inte ombyten och andra, större, skrymmande saker behöver tas med ändras behovet för insidans design. Då saknas ytterligare fack och fickor för bättre organisering av sladdar, hörlurar och annat som måste följa med. Du får hålla till godo med en stor och en liten ficka, vilket faktiskt inte räcker för den ordningsamme. Archeon 24 blir lite som ett stort hål som sväljer, men som inte riktigt bidrar till att snabbt och enkelt åter hitta innehållet.

Osprey Archeon 24 i kollektivtrafiken tunnelbanan i Stockholm
Foto: senses.se

På stranden

En robust, fuktskyddad säck är precis vad man önskar på stranden. Torra kläder, sandkorns-allergisk elektronik och matsäck ligger tryggt och fint i Archeon 24. Utrymmet gör att du till viss del kan fulpacka och ändå få med dig det du behöver. Problematiken med att ställa ned den finns kvar, men när du väl sitter i sanden och lägger Archeon 24 bredvid dig når du allt smidigt och enkelt. Dessutom, med Hydraulics-systemet kan du enkelt få med dig gott om vätska. Du måste ju inte ha bära vattnet i själva säcken.

Osprey Archeon 24 på stranden vid vattnet
Foto: senses.se

Följeslagare eller garderobskompis?

Osprey Archeon 24 kallas för hybrid, men det är mest till det yttre. Den trivs sämre i lugna miljöer, men är en stridskamrat i alla väder där den får röra på sig. Har du som vana att cykla till jobbet är Archeon 24 ultimat, verkligen perfekt. Packa ner, transportera och sedan packa upp är dess signum. Detta gäller även för snabba promenader eller ”löpning” i skogen, då den sitter som klistrad på ryggen.

Inredningen räcker dock inte speciellt långt för den som behöver ett mindre, portabelt kontor med sig. Du får så klart plats, men känner du behovet att kunna systematiskt packa sladdar, datormus, USB-bryggor och USB-stickor är Archeon 24 troligtvis inget för dig utan där bör du kika på mer dedikerade ryggsäckar för datorer.

Osprey Archeon 24 närbild logo, textur på material
Foto: senses.se

Archeon 24 kan sammanfattas som en stridstålig, välsittande och stadig transportsäck som kommer följa dig länge, på många äventyr, om du är rätt typ av användare. Men att sitta på en buss, icke – där försöker väskan fly så snart du ställer ner den!

Osprey skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.