Hem Livsstil Test: Osprey Radial
Osprey Radial Silver

Test: Osprey Radial

av senses.se

För den inbitne cykelpendlaren så blir kraven på utrustningen runtomkring höga. Saker måste fungera och leverera. Kanske är en av de mest centrala bitarna, förutom cykeln givetvis, ryggsäcken. Den blir en kompanjon som underlättar, möjliggör och hjälper – om den fungerar. Efter att vi för några månader sedan testade Osprey Archeon 24 ville vi se om de hade något alternativ som kunde fylla i de luckor och svagheter som vi hittade då. Främst då för cykelpendlaren. Således ska vi här testa Osprey Radial som i mångt och mycket är en utstuderad och cykelfokuserad ryggsäck. Vi har testat Osprey Radial under cirka en månad och många lärdomar och upptäckter har gjorts.

Övergripande – Osprey Radial

Det initiala intrycket är att Osprey Radial är lätt, utan att kännas klen. Den känns rymlig, men inte överdrivet stor. Den känns planerad, utan vara plottrig med alltför många småfack och skrymslen. Allt som allt känns den genomtänkt och syftes-fokuserad. Många detaljer underlättar för användningen, som exempelvis Ospreys Kickstand-system som gör att väskan står upprätt av sig själv. Att kunna expandera från 26 till 34 liter möjliggör både smidighet och extra utrymme. Dator- och notepadfacken stannar en bit ovanför marken för skydda från fukt eller stötar, så inte heller det behöver du fundera över när du ställer ned väskan. Färgvalen på insidan, åtminstone på Tan Concrete versionen som vi testat här, gör att det blir lätt att hitta saker mot den ljusa bakgrunden.

Så allt i allt har upplevelsen varit angenäm, men några bitar finns som är värda att nämna som du bör överväga innan du springer ut köper den. Häng med så går vi igenom Osprey Radials funktioner och sedan upplevelsen när väl ryggsäcken sitter på ryggen.

Utrymmen och organisering

Foto: senses.se

I det större. bakre facket hittar du dedikerade utrymmen för en notepad, laptop samt ett utrymme för skor. Du kan genom en dragkedja utöka utrymmet vid behov. Det främre större facket har fyra minde fack samt två för exempelvis USB-minnen eller pennor.

Foto: senses.se

På utsidan finns det ett fack (på toppen av väskan), som är speciellt inrett med repskyddat material. Tanken är sannolikt för glasögon, men du får plats med både hörlurs-etui, mobil och glasögon vid behov. Strax nedanför finns en båge att förvara hjälmen när den inte sitter på huvudet.

Foto: senses.se

Lite längre ner på väskan finns ett fäste för bakljus, samt två ytterligare fack på sidorna. Det ena är anpassat för en flaska medan det andra stängs med en dragkedja. På undersidan av väskan finns ytterligare ett fack i vilket regnskydd finns, som enkelt kan dras över hela väskan.

Foto: senses.se

Material och ryggsystem

Dragkedjorna är uteslutande YKK-dragkedjor, som varierar mellan 10 och 5 i storlek. Samtliga dragkedjor, förutom den som är för att expandera ryggsäcken, är utrustade med öglor för att underlätta användningen med handskar. Ryggsäcken är i stort gjord av det lite lättare materialet Denier 210D Nyolon Dobby, men är förstärkt med 500D Nylon Packloth i botten och på utvalda partier runtomkring.

Foto: senses.se

Ryggsystemet är Osprey Airspeed, vilket effektivt ventilerar runt ryggen, men skapar i gengäld lite sämre stabilitet. Detta motverkas dock till stor del av bröstbandet samt höftbandet. Du kan justera ryggsystemet i fem steg för att anpassa det till din egen längd.

Upplevelsen och användning – Osprey Radial

Första gången Osprey Radial vilade mot ryggen kändes det något märkligt med Airspeed-systemets ram. Den vilade lite obekvämt på skulderbladen, vilket gav en oroande känsla. Efter lite justerande med samtliga spännband, som med fördel dras ut till längsta punkt innan de spänns åt, hamnade Osprey Radial till slut ganska bra. Inte superbekvämt, men åtminstone OK. Hjälm, handskar och glasögon på, och vi var iväg. Och då hände något intressant. Ryggsäcken liksom lättade från ryggen så snart lite framåtvänd ställning intogs. Och det höll i sig. Vikten förflyttade sig från axlarna och hamnade nästan helt på ryggen. Upplevelsen blev nästan som att ryggsäcken svävade strax ovanför ryggen. Efter lite tid att fundera insåg vi att det som händer är att då du sträcker dig framåt så rör sig skulderbladen bort från ramen och vikten sprids ut jämt över ryggen.

Foto: senses.se

Som tidigare nämnt är stabiliteten inte Osprey Radials främsta styrka och det känns extra tydligt när du måste ställa dig upp på cykeln i exempelvis en uppförsbacke. Då far ryggsäcken lite fram och tillbaka och rycker i selarna, men när du sedan sätter dig ner igen återkommer känslan av att den svävar.

När Osprey Radial är riktigt tungt packad med cirka 13 -14 kilo (tyngre än vad som kanske är lämpligt för en längre cykeltur) så försvinner den bekväma känslan till viss del. Den blir istället lite hård mot ryggen och obalansen träder fram allt mer. Med andra ord det inte någon renodlad lastsäck som exempelvis Archeon 24. Nej, Osprey Radial är anpassad för att utan problem få med allt du behöver för dagen, men inte för att få hem matvaror och andra tunga artiklar. Det går, men det är inte speciellt bekvämt.

Att tänka på

Om du är liten i kroppen kan det vara klokt att testa ryggsäcken innan du köper den just för att se hur Airspeed-systemets ram hamnar på din rygg. Kom bara ihåg att det är som skönast när du är framåtlutad.

Du har två färgval när det gäller Osprey Radial, Tan Concrete (som den vi har testat) och Abyss Black. Vi märkte att Tan Concrete var hyfsat mottaglig för fläckar på grund av sin ljusa färg.

Förbättringspotential finns

Osprey Radial har en flaskficka som är lutad cirka 45 grader (där det på bilden sitter ett par handskar). Detta är för att man ska kunna nå den enklare med ryggsäcken kvar på ryggen. Det negativa blir dock att så snart du har en större flaska så riskerar den att ramla ut. Vi hade gärna sett att den var klassiskt upprätt och även att det hade funnits ett fack till. Framför allt på de lite längre turerna är det skönt att slippa begränsningen med en flaska. Och som i det här fallet, en ganska liten flaska dessutom.

Att inkludera fler och tydligare reflexer på axelselen samt på framsidan av väskan hade höjt säkerheten för oss som cyklar i mörker. Visst kan du fästa en extra lampa, men har du redan en på cykeln kan det kännas onödigt. I våra ögonen hade det enkelt kunna inkluderas utan påverka varken funktion eller design.

Slutligen – vilket givetvis är subjektivt på alla sätt – hade fler färgval varit att föredra. En småsak i sammanhanget, men för att vara enda färgen förutom svart så är Tan Concrete lite väl neutral.

Foto: senses.se

Kontentan – Osprey Radial

Efter ett antal veckors användning levererar Osprey Radial på samma höga nivå som förstaintrycket gav. Det är en perfekt ryggsäck för sitt ändamål och allteftersom du använder den skapas rutinen och känslan för var varje sak ska ligga. Du får med dig allt du behöver och kan enkelt hålla ordning på innehållet. Några få saker går att förbättra och det finns några aspekter att tänka på innan du slår till (som vi nämner ovan). Men gör du väl valet så får du en genomtänkt och smart ryggsäck för cykeln, i alla väder.

Osprey skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.