Hem Film & TV Test: Panasonic TX-55JZ1500 – OLED-gaming utan kompromisser
Panasonic JZ1500 recension Guld

Test: Panasonic TX-55JZ1500 – OLED-gaming utan kompromisser

av Henric Brandt

Efter att Panasonics flaggskepp JZ2000 blivit ny referens-OLED på senses.se så har turen nu kommit till ”lillebror” JZ1500(E) att synas i sömmarna. Panelen, som liknar JZ2000 på flera sätt, har tydligt utvecklats med både gaming, bildkvalitet och pristillgänglihet i åtanke. Modellen finns i tre storlekar: 65 tum, 55 tum och 48 tum, där den minsta enligt källor inte är lika ljusstark som de två större storlekarna. Recensionsexemplaret i fokus för detta test är 55tumsversionen.

Det jag alltid slås av när en ny TV dyker upp på är hur in i helsike stor kartongen är, men det är helt förståeligt sekunden som jag öppnar lådan. Skärmen är på det tunnaste stället endast 5 mm och är inte grövre än 65 mm i den nedersta delen, där högtalare och ingångar sitter.

Foto: senses.se - JZ1500 - Panasonic - Närbild tjocklek.
Foto: senses.se

Intrycket blir genast att det här är en High End-produkt. Det gäller att hålla andan när då jag och en vän lyfter upp TV:n ur lådan. Det går att välja mellan att hänga den på väggen (väggfäste köpes separat) eller använda den stående, på den medföljande foten. Jag valde att använda foten och med ett enkelt handgrepp så sitter JZ1500 på plats. När jag skruvat fast foten så finns det en täckskiva som jag först fick klia mig lite i huvudet för att förstå hur den skulle sitta, tills jag noterade att det finns beskrivet i detalj i instruktionsboken. Foten är vridbar och därmed kan du få din TV i önskad vinkel.

Jag bekantar mig lite med baksidan och alla ingångar. Dessa är infällda så att att du med lätthet kan hänga JZ1500 på vägen, utan att kablarna kommer i kläm (de är dock svåra att nå när den väl hänger där, så planering rekommenderas). Det finns fyra HDMI-ingångar varav två av dessa (1:an och 2:an) är höghastighets HDMI 2.1, sen finns det en nätverksingång och två stycken CI+ ingångar till TV-box. På utgångs sidan så finns det en HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) som du kopplar till din hemmabio förstärkare så du kan få ut surroundljud från alla ingångar, om du inte väljer att använda förstärkaren som switch (ett problem med fullt HDMI 2.1-stöd idag, som knappt finns). Det finns även en optisk och en subwoofer-utgång.

Foto: senses.se - JZ1500E - Panasonic baksida tv - Närbild ingångar.
Foto: senses.se

Jag kopplar in strömmen och plockar upp den väldigt gedigna och snygga fjärrkontrollen. Det finns snabbknappar till både Netflix, YouTube och Prime video vilket jag tycker är ett gigantisk plus då det är appar jag använder ofta. Även japanska Rakuten TV har en snabbknapp, men det torde vara begränsat antal användare i Sverige (jag hade knappt hört talas om tjänsten innan) och jag hade verkligen hellre sett en Disney+ snabbknapp istället för oss i Sverige. Det finns en ”app”-snabbknapp till TV:ns egen smartdel (som är sådär, läs JZ2000-testet för mer info) så det tar inte många sekunder innan jag kommer åt Disney+ ändå.

Foto: senses.se - JZ1500E - Panasonic - Närbild Fjärrkontroll.
Foto: senses.se

Bild- och ljudinställningar

Du kan ställa in JZ1500E individuellt på varje ingång, vilken typ av ljud du vill ha ut och vilka bild- och färginställningar. När jag kopplat in Xbox Series S i den ena 2.1-porten och UHD-spelaren i den andra höghastighets-porten ställer jag snabbt in bilden. För Xbox använder inställningen Game Mode som har inbyggd ALLM (Auto Low Latency Mode) vilket ger snabbast bild på bekostnad av lite bildbehandling. Färgpaletten ändras till lite mer pastellig/gräll ton, men det är inget som stör helhetsintrycket nämnvärt i spel och fördelarna väger upp många gånger om.

För UHD använder jag naturligtvis inställningen Filmmaker mode, vilket helt klart ger bäst färg och kontrast och stänger av all ”bildförbättring” som mest är en styggelse. Jag passar även på att stänga av noise reduction och Intelligent Frame Creation. Dessa gör endast att allt ser ut som video och filmkänslan försvinner.

2002 gjorde jag ett aktivt val att sluta titta på vanlig TV så det kändes otroligt retro för mig att finna mig själv ställa in TV-kanaler. Det är för övrigt en enkel process på JZ1500 och du kan lätt lägga kanalerna där du vill. Har du en TV-box så är det heller inga problem att få in ”vanlig” TV och betalkanaler.

För min del så är jag mest intresserad av två saker för användande: Hur ser filmer ut och hur är det att spela högupplösta spel i hög frame rate! Den förra referens-TV:n som jag använt till recensioner hade inte Dolby Vision och jag är nu väldigt sugen på att se detta in action.

Dolby Vision är Dolbys dynamiska HDR-system som förstärker kontrast och färger och ger en redan sanslöst fin bild en extra lyster och boost. Det är svårt att tänka sig bättre bild än så här idag. Det finns nästan ingen ram på skärmen, så bilden når hela vägen ut till kanterna och kvalitetsmässigt finns det inga som helst klagomål från mig. TV:n stöder även HDR-formaten HLG, HDR10 och HDR10+. Det finns Dolby Atmos stöd och ljudet i de inbyggda högtalarna är faktiskt förvånansvärt bra. Det är ett klart och rent ljud som plockar upp alla nyanser. Det som saknas är basen, vilket ändå är förståeligt med tanke på hur tunn och smal JZ1500 är. Det fiffiga är att som jag nämnde i ovan så finns det en Subwoofer-utgång. Vips så har du helt plötsligt ljud som överträffar många soundbars som jag har testat. Det blir en billig lösning för dig som inte vill lägga ner massor av pengar på ett surround-system. I menyerna så går det lätt att ställa in nivåerna till subwoofern och precis som med bilden kan du ställa ljudet individuellt till varje ingång.

Gaming i 120 Hz

JZ1500 har, förutom Dolby Vision och andra moderna funktioner, även fullt 120Hz-stöd, vilket ger dig möjlighet att utnyttja next-gen konsoler som stöder 120fps (120 bildrutor per sekund). Xbox Series och PS5 stöder detta och du behöver inte göra några särskilda inställningar för TV:n. Xbox:en ställer automatiskt in bästa möjliga inställningar, till exempel. Du bör som sagt alltid välja Game Mode-läget, men skulle du beöva ändra tillfälligt finns en smidig snabbmeny där dy kommer åt alla viktiga inställningar utan att behöva skrolla i den stora menyn.

Foto: senses.se - JZ1500 - Panasonic - Forza 5
Foto: senses.se

Jag hade aldrig tidigare upplevt 120fps i spel och jag kan säga att det är som natt och dag! Aldrig någonsin har jag rört mig så smidigt i ett spel. Halo Infinite och Forza Horizon 5 är de två första spelen som jag testar på nya skärmen. Det är svårt att inte sitta och fån-le av lycka när man rattar sportbilar genom Mexico eller slåss med horder av rymdvarelser på en fjärran planet och allt bara flyter på. Inget lagg, inget flimmer – bara kristallklar, silkeslen och högupplöst bild.

När jag spelat i vad jag upplever som fem minuter så dyker det upp en textruta i höger hörn som förkunnar att jag har spelat i 30 minuter. Så Panasonic JZ1500 tänker på min hälsa också! Det är för övrigt en inbyggd funktion i Game Mode, som går att stänga av, men jag behåller den på för det är ganska nyttigt att veta hur länge som jag sitter och spelar.

Foto: senses.se - JZ1500 - Panasonic - Halo Infinite
Foto: senses.se

Jag har ett fönster precis bakom mig, som lyser rakt in i TV:n. Har länge tänkt skaffa en rullgardin till den, men har inte kommit mig för. Även då ljuset lyser rakt in i panelen på JZ1500 så är det inga som helst problem att se bilden. Ljusstyrkan på OLED är svårslagen då varje pixel avger eget ljus och därmed inte lyser upp bakifrån, som vanlig LED. Panasonic pressar också mer ljus än andra tillverkare ur sina OLED-paneler, genom sina egna styr-chip och kylning, något som är värt att komma ihåg när man jämför mot andra tv-modeller som också kör paneler från LG Displays. Fördelarna med detta är att i ett fullt upplyst rum så är bilden ändå ljusstark nog att ha bra färger och kontrast, även fast solen lyser rakt in i skärmen. På samma sätt så är bilden kristallklar med djup svärta även i ett kolsvart rum, som en biogrotta, då pixlarna helt enkelt är släckta. På en LED-skärm så är det ständigt ljus bakom delar av skärmen och därför uppfattas lätt mörka partier som grå-aktiga där.

Foto: senses.se - JZ1500 - Panasonic - Ljusinsläpp genomgång.
Även fast ljuset från fönstret lyser in med full kraft förloras inget i kontrast eller färger – Foto: senses.se

För att undvika att stillastående grafik bränns in i skärmen så har Panasonic JZ1500E ett riktigt bra pixelrotations-system som minimerar risken till att något bränns in i skärmen permanent.

En annan aspekt som talar för att JZ1500E är utvecklad med gaming i åtanke är att flera funktioner optimerar spelandet i 4K. Skärmen är till exempel certifierad AMD FreeSync™ Premium vilket hjälper AMD-hårdvara att komma till sin rätt. Läget Game Mode Extreme optimerar automatiskt och är rekommenderat för spel med HFR (High Frame Rates) och VRR (Variable Refresh Rate).

Vad VRR gör är att den anpassar uppdateringshastigheten på din TV efter hur många bildrutor per sekund som den tar emot. Skulle jag spela upp en film från min UHD-spelare så gör VRR ingen skillnad, för det blir det alltid 24 eller 25 bildrutor per sekund då det är en obruten ström. När du spelar spel så kan antalet bildrutor per sekund förändras markant av olika faktorer – oftast knutet till hur väloptimerat spelet är eller hur kraftfull prestandan i din konsol/dator tillgodoser dess behov. 120 bildrutor per sekund kan inte alltid upprätthållas, utan bildrutor kan tappas och den faktiska uppdateringen hamna långt under det (periodvis). Vad VRR då gör då är att det anpassar bilduppdateringen till exakt samma antal bildrutor och därmed så blir det inga brutna och halva bildrutor som uppfattas som hack.

Övriga funktioner JZ1500

JZ1500E har en inbyggd Google-assistent, med några enkla inställningar och sammankoppling till ditt Google-konto så har du nu en fullt fungerande röststyrning. Knappen för att starta röststyrningen och mikrofonen sitter i fjärrkontrollen. Vilket snabbt leder till att jag började ifrågasätta mitt psyke när jag finner mig själv sitta i min fåtölj och prata med fjärrkontrollen… Google-assistenten kan även söka på internet, hon kan starta appar, sänka ljud och dra ett och annat skämt, precis som Alexa och Siri. Jag vet inte om det är en funktion jag egentligen behöver eller skulle sakna om jag inte hade den men det är ändå ett ganska roligt partytrick.

En annan grej som Panasonic verkar ha förbättrat på JZ1500 är buffringen av streamat material. Jag har tidvis skakigt internet på landet och jag upplever att filmerna från tjänsterna nu spelade smidigare och sällan skalades ned till lågupplösning, utan bilden försvann då istället (medan ljud och text rullade) vilket såklart inte är optimalt, men på något vis ändå mer uniformt att slippa se upplösning pumpa upp och ned.

Det finns även Bluetooth-stöd, så du kan koppla ett par hörlurar direkt till din TV och därmed kan du använda vilka trådlösa hörlurar (med blåtand) du vill, utan att de måste vara anpassade till exempelvis just Xbox.

Det går även att sälla in en snygg skärmsläckare som du har en snabbknapp till på fjärren eller om du ställer in den på tid.

Foto: senses.se - JZ1500 - Panasonic - Mått på tv:n
Foto: senses.se

JZ1500 – Sammanfattning

Förutom att JZ1500E har snygg att betrakta så är detta en av de bästa TV-apparater jag har använt. Bildkvalitén är svårslagen och då du kan ställa in varenda parameter själv så kan du alltid få en en bildupplevelse som är precis som du vill ha den. Jag kommer faktiskt att använda JZ1500E som referensskärm när jag jobbar med färgkorrigering och grading på mina filmer i fortsättningen. Helt utan ansträngning är JZ1500E även perfekt för gaming, både på konsol och på PC. 55 tum känns ärligt talat inte som någon jätteskillnad från 65, som jag har i andra rummet. 120 Hz/fps, Dolby Vision och Dolby Atmos är en svårlagen kombination och alla finesser finns och fungerar direkt då TV:n lyfts ur lådan – inga ”uppdateringar som kommer i framtiden”. Ok Google-röststyrningen är kanske en lite onödig funktion, men ändå kul. Panasonics menyer är lätthanterliga och smart upplagda. Du kan göra inställningar individuellt för varje ingång och två ingångar har fullt stöd HDMI2.1. Så kort sagt: JZ1500E från Panasonic är svårlagen OLED-tv för dig som gillar spel och film.

Det enda negativa är, vid första anblicken, prislappen. Riktpriset på 55-tumsversionen är runt 23.000 och 65-tum kostar 6 000 kronor mer (men båda finns att få tag på billigare än så, 55 hittade jag till exempel nu för runt 16.000). Det går att få tag i andra TV-apparater med OLED från konkurrerande märken, i samma storlek eller större, för en bra bit under summan Panasonic eskar. Men – och det finns alltid ett men – den sammanlagda kvalitén på dessa är inte i närheten av JZ1500E. Detta är OLED helt utan kompromisser. Så, se det som en investering. Funktionerna och bildkvaliteten gör att denna TV kommer att hålla i många år framöver, även om tekniken alltid går framåt. Betyget kan därför inte bli annat än ett måste för JZ1500E.

Panasonic skickade enhet för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.