I ett härligt, sommarvarmt Düsseldorf, deltog senses som ett flera världsmedier på Panasonics TV Expo 2024. Som vi redan rapporterat under CES i Las Vegas så är en ny flaggskeppsmodell – Z95A – på gång, men även lite annat smått och gott avslöjades (delvis) inför hösten.
Då man sen en tid tillbaka är kungar av film-återgivning så är gaming nästa mål att ta marknadsandelar från koreanerna på. Panasonic fortsätter satsa på sitt samarbete med studios från filmbranschen, men nu också mer spefokuserade sådana. Förutom de redan kända Company 3 och Picture Shop, så börjar man även samarbeta med Platige (VFX-studion bakom Netflix Witcher-serie, samt filmiska mellansekvens-skapare till storspel som Call of Duty och flera Star Wars-spel)
Den kanske största nyheten fick vi reda på redan förra året i Berlin, men det som kommer på bred front i år är att alla high end OLED-modeler får Amazon Fire TV inbyggt, även i Sverige denna gång. Detta sätter slutligen punkt för nästan ett decennium med Firefox gamla tvOS och gör att Panasonic nu får en inbyggd-smart-tv-del med appar. Amazon Fire TV är stort i USA och Storbritannien, men är ännu rätt nytt i Sverige – vilket gör att det stora frågetecknet blir hur många lokaliserade appar man kommer att ha klara vid release (SVT och TV4 Play ryktas vara klara)?
Fire TV stöder röststyrning via Amazon Alexa och Far-field Voice Control gör att du kan prata med tv:n tvärs över rummet, utan särskild app eller hårdvara (denna mikrofon kan stängas av på själva tv:n om du inte vill att den lyssnar efter trigger-orden). Det blir även en inställningsbar låsskärm med bilder och widgets (Ambient Mode). Molnspeltjänsten Luna, som ingår med Amazon Prime, tar siktet på att konkurrera med de stora aktörerna att strömma även spel, som du kan njuta i soffan eller på språng med en handkontroll av valfritt format.
Vi ser fram emot att testa Amazon Fire TV ingående, det låter onekligen som ett spännande och välkommet smart-tv-lyft. Men frågan blir som sagt om lokala appar och hur vi ska förhålla oss till reklam-slingan i appen (!).
Tivo var enormt i USA för runt ett decennium sedan, en smart-tv-box som vi nästan alla har nu via vår tv-leverantör. Den kunde strömma, börja om på programmet som just nu visas och spela in. En modell i Sverige är än så länge bekräftad att få Tivos inbyggda programvara (W60, en LED-modell) och detta system liknar Amazon Fire TV i utseende och funktionalitet. Återigen är frågan om lokaliserad anpassning av appar till release och även hur marknaden kommer att ta emot formatet, som är relativt okänt i Sverige.
Så till flaggskeppsfronten; Panasonic OLED får de nya HCX PRO AI Processor MkII (mark 2) vilket ger oss ännu mer ljus och skarpare detaljer, i kombination med den nya paneltekniken. Panelmodulen, tuningen och processorn är som tidigare utvecklad under överseende av Barry Sonnenfeld, post-produktionsmästare på Company 3. Det blir modellen Z95A som återigen blir modellen för konkurrenterna att trumfa, 55″ och 65″ får den andra generationens MLA-panel, dock inte 77″ (precis som förra året alltså).
Vi fick se en demo där Z95A ställdes mot förra årets flaggskepp, MZ2000, som redan den gav oss betydlig mer kräm i ljusåtergivningen. Vi kunde faktiskt skönja fler detaljer i Dolby Vision, framförallt bättre skärpa och Z95A såg tydligt ljusare ut än MZ2000 – exakt hur mycket ljusare ville ingenjörerna på Panasonic inte avslöja, men vi uppskattar det okulärt till runt 20%. Dolby Vision Precision-läget ger något bättre färger och detaljer, inte minst i naturen och molnen på demo-slingorna som visades up.
En annan nyheter är att alla OLED-modeller får nya högtalare: 360 soundscape PRO, vilket i år innebär högtalare som även riktas framåt mot själva sittplatsen. Alla modeller Z90-serien, från 42″-77″ får detta, där 55″ och uppåt även får en inbyggd subwoofer. Med mjukvara kan användaren också styra riktningen på ljudet och fokusera detta i precision efter område, till exempel för att inte störa de i rummet bredvid eller hjälpa någon av tittarna med nedsatt hörsel.
På gamingfronten fortsätter man satsa på bästa bild med lägsta latens. Game Control Board är kvar och nytt för i år är stöd för 144 Hz refresh rate, vilket är mumma för PC-gamers och PS5-ägare bland annat. Samarbetet med Activision Blizzard fortsätter och man bör uppleva Diablo IV på Panasonic OLED för att verkligen få känsla för vad grafikerna hade för intention. På mässan avslöjades också första DLC:n till Diablo IV, Vessel of Hatred.
Tyvärr lyser nyheter kring Blu-ray, fysisk media och UHD 4K med sin frånvaro. Panasonics UB9000 är fortfarande ohotad mästare på den tronen, trots att ett antal år gått sen 2018. Vi saknar förvisso inte direkt något i den maskinen (förutom kanske lite snabbare processor och laddningstider), men att veta att det satsas hade ändå gjort filmhjärtat glatt. senses har norra Europas största arkiv med UHD 4K-recensioner och vi uppmanar alla filmälskare att passa på att köpa och stödja formatet, som är vida överlägset allt du kan få på streaming idag. På så vis kan vi alla fortsätta kunna samla våra favoritfilmer på det bästa format som någonsin skapats (med bild och ljud än bio, i de flesta fall).
Det blir en spännande film-, tv- och spelhöst och vi återkommer med intryck av Z95A så fort vårt testexemplar dras in på redaktionen, senare under hösten.