De två kombatanterna behöver knappast någon närmare introduktion; EA Sports årliga monsterserie FIFA är ett av världens mest sålda spel och Konamis Pro Evolution Soccer (PES) må ha fått det småtöntiga epitetet eFootball på nacken, men är samma underdog, David, som tar sig an Goliat år efter år. I vanlig ordning kör vi ett digitalt derby, eftersom vi inte tror att någon normal spelare köper två fotbollsspel varje höst, utan vill ha svar på frågan:
Vilket fotbollsspel ska jag köpa 2020 (2021)?
OBS: eFootball PES 2021 Season Update heter som det gör eftersom grundspelet i år är samma grundspel som förra året, eFootball PES 2020, men med uppdaterade spelare och lag. Detta förmodligen för att Konami bygger ett ny spelmotor från grunden för next-gen.
Då blåser vi avspark!
Grafik
FIFA 21 vinner denna duell relativt enkelt mot PES 21, som ju i praktiken redan har mer än ett år på nacken. EA bjuder på mjuka animationer, realistiska och detaljerade ansiktsmodeller och överhuvudtaget en meny och framtoning som känns 2000-tal. PES 2021 är till stor del samma, fula menyer vi sett i snart 20 år och årets upplaga bjuder inga roliga avbildningar heller; utan det påminner nästan om last-gen-vaxdocke-plyten, men med högre upplösning (bra animationer och spelarrörelser, dock på PS4 Pro). Den enda guldkanten är att PES publik ser aningen bättre ut än konkurrentens.
Men FIFA 21 tar ganska bekvämt ledningen med 1-0.
Ljud
Svårt att avgöra. FIFA har generellt alltid haft mer levande kommentatorer, men i FIFA 21 känns det som att replikerna börjar gå på repeat och man kommenterar spelet väldigt allmänt. PES 21 upplevde vi som ett litet lyft, något tightare och mer exakt play-by-play i år tyckte testpatrullen och samtidigt är surround-effekten från fotbollsstadion relativt liknande i kvalitet.
Ingen solklar vinnare i denna kategori, men nätt och jämn utjämning av PES 21 till 1-1.
Spelbarhet
Vi sparar det viktigaste till sist – spelbarheten. Ett fotbollsspel kan vara hur snyggt och välljudande, med hur många ”riktiga” namn och liknelser (alltid en gren FIFA vinner) som helst – men till slut står och faller allt med hur bra och kul det är att spela. Denna del är så viktig att den räknas som två poäng – här avgörs allting.
Om vi börjar med underdogen, eFootball PES 2021 finns här samma finess och precision som präglat serien i princip hela 2000-talet. Det är skicklighets-baserat, exakt och det är svårt att göra mål (precis som i verkligheten). Samtidigt kan allt hända, precis som i riktig fotboll; inlägg kan skruvas in i mål och målvakter kan begå grova tavlor, som nedtagning av bollen så att den rullar över mållinjen och så vidare. Fotboll, helt enkelt och väldigt mycket PES – lätt att pressa och försvara, svårt att spela sig fri och dra bra skott på mål.
FIFA 21 har av flera recensenter i år beskrivits som ”arkadfotboll” med fokus på mål-fest. Och visst nätas det – vår andra tiominuters-match slutade 10-7, ett resultat man sällan ser ens i hockey och aldrig i fotboll (på professionell nivå). Men det är inte så att FIFA 21 fått gudabenådade anfallare som bränner av perfekta fantasi-skott från halva planen á la Captain Tsubasa – utan för att försvarsspelet blivit obefintligt (läs: omöjligt). Det är i princip målvakten mot det anfallande laget mestadels av tiden. När man pressar i försvar händer i princip ingenting från de försvarare som ligger framför anfallaren, utan endast de bakom försöker komma ikapp (eller fälla). Så en snabb anfallare kan i princip kryssa sig fram fritt mot ett försvar som bara backar hem och tafatt försöker täcka skott – men ingen petar aktivt in en fot eller försöker att utmana och ta bollen med kroppen. Detta kanske är ”attack-” eller ”arkad-fotboll” för vissa. För oss blir det bara trasigt (ja, detta sker även med alla hjälpfunktioner avstängda – tack för de ”hjälpfunktionerna”, förresten). Detta fenomen har diskuterats i vissa kretsar som att FIFA skulle vara ”skriptat”, använda sig av handikapp som program-algoritmen anpassar spelet med för att påverka matchens utgång. EA förnekar att detta skulle vara sant, men något är påtagligt off med bristen på kontroll i FIFA 21.
Vinnare 2020 (2021) – PES eFootball 2021
Så eFootball PES 21 tar hem matchen enkelt i år med 3-1. Värdet på uppdaterade laguppställningar får du själv avgöra om det är värt 300 kr ifall du äger förra årets spel, om du å andra sidan inte redan äger PES 2020 är 300 kr ett riktigt bra pris för ett så här kompetent spel. FIFA 21 får gärna behålla och slipa vidare på sin idé om lättsam attack-fotboll med mycket mål, men det får inte komma på bekostnad av själva spelet fotboll. Det var en rent ut sagt frustrerande upplevelse att försöka försvara sig. Gör gärna anfallarna till målkanoner och fart-demoner för all del, men låt oss få en sportslig chans att kunna stoppa deras framfart.
Fotnot: FIFA 21 får en gratis patch för next-gen-konsolerna Xbox Series S/X och Playstation 5. Ingen sådan patch är bekräftad för PES 2021 av naturliga skäl vi nämnde i början av recensionen. Test kommer i våra special-artiklar om next-gen konsolerna, inom kort.
Så här sätter vi betyg på Senses
1 kommentar
Fotboll är det vanligaste spelet om vi pratar om lekrum på jobbet. Till exempel på coworking Malmö har vi eFootball. Det är gratis att spela plus att det är bra för nybörjare som aldrig har spelat det förut, jämfört med FIFA. Jag gillar att spela det med mina kollegor när vi har ledig tid.