Philips Hue är vid det här laget nästan ett samlingsbegrepp för eleganta, välfungerande och smarta hembelysningsalternativ. Alltifrån att du kan styra dina lampor, rum eller zoner genom Google, Alexa eller Siri, till att du kan skapa geografiska zoner (geo-fencing) som gör att ditt hem tänds upp strax innan du kommer dit. Finesserna är många och systemet är otroligt enkelt att hantera.
Under året har Philips Hue användare fått en notis om att skapa ett konto för sitt system. Sannolikt var det ett steg i att öka säkerheten genom att koppla enheter och system till specifika användare. För Philips Hues senaste tillskott är säkerhet. Under året har de släppt sin första säkerhetskamera och även en dörrsensor. Vi har fått chansen att testa ett paket med Philips Hue Secure Camera och Philips Hue Contact Sensor. Kombon kommer av att dessa kan stötta varandra med olika funktioner och på olika sätt styra systemet.
Så häng med när vi dyker in i Philips Hues senaste sektor där nästan allt går att ställa in!
En överblick
Philips Hue Secure Camera
Upplösningen på säkerhetskameran är 1080p, den är batteridriven med en kapacitet på cirka två till tre veckor när inga begränsningar har aktiverats och användaren konstant ändrar inställningar och funktioner (som under vår testperiod). På pappret kan däremot kameran under gynnsamma förhållande, och med specifika inställningar, ha en kapacitet på upp till tre månader (något vi inte kan bekräfta på grund av en kortare testperiod). Den monteras med magnetik mot en fot som skruvas fast vid lämplig plats. I vår testmiljö anslöt vi den mot vår Philips Hue Bridge, något du måste ha för att säkerhetskameran ska kunna kommunicera med Philips Hue tillbehör, och det gick hyfsat smidigt. Inte lika smidigt som Philips Hues smarta lampor eller strömbrytare som i stort är plug-and-play. Men efter några försök kom kameran igång och visade i sitt fish-eye-format ett synfält på 141,2 grader.
Philips Hue Contact Sensor
Dörrsensorn var däremot en baggis och kom igång efter några sekunder, precis som det brukar vara. Sensorn monterar du med inkluderad självhäftande tejp eller med skruvar. Att du har dessa alternativ är smart då det kan vara både svårt och olämpligt att börja borra i en säkerhetsdörr. Ännu smartare är att den lilla sensorn är magnetisk så tejpen blir nästan överflödig. Dessa två tillsammans gör dock att du inte behöver oroa dig det minsta för att den ska ramla ner.
Användningsområden
Philips Hue Secure Camera
Kameran kan användas såväl inomhus som utomhus och du får en värld av inställningar du kan laborera med. Huvudkoncepten är att efter registrerade rörelser skicka varningar och aktivera belysning på olika sätt. Kameran har en siren som är i klenaste laget men som tillsammans med Aktivera åtgärd-funktionen blir effektfull och stressande.
Aktivera åtgärd har två lägen, när du är hemma och hemifrån. Du definierar vad du vill ska hända i respektive läge när kameran registrerar rörelse. Är du inte hemma och något gör att du vill vidta en åtgärd är sannolikt ett bra alternativ att samtliga lampor blinkar rött och sirenen går igång. Det stora värdet blir att stressfaktorn för en inbrottstjuv ökar då hela hemmet börjar blinka rött. Kanske inte just på grund av blinkandet utan mera att grannar runt omkring kommer att vända på huvudet och fundera på vad som händer. Här bör man inte heller endast tänka punktbelysning inomhus. Även ljusslingor på balkonger och monterad utebelysning kan länkas vilka dessutom inte är speciellt enkla att koppla ur. Effektens tyngd vilar ju dock naturligtvis mot hur många lampor som är inkopplade mot systemet. Är du däremot hemma kanske din åtgärd ska vara att blinka vissa zoner eller lampor för att påvisa för en obehörig att dennes närvaro är uppmärksammad.
Aktivera åtgärd startar inte automatiskt utan aktiveras manuellt vilket i sig också har en poäng då det faktiskt kan vara morgontidningen eller något du beställt som anländer. Fullt pådrag kan då möjligen uppfattas som överilat.
Förutom ovan kan du med hjälp av rörelseregistrering sätta tidszoner för när lampor ska bete sig på ett visst sätt. Exempelvis, mellan 22.00 och 07.00 ska svagt ljus tändas i hallen i 3 minuter, sedan släckas. Du får tvåvägskommunikation, möjlighet att gråa vissa zoner och en massa fler funktioner att ställa in.
Philips Hue Contact Sensor
Produkten i sig är enkel men effektiv. Du får en logg på när dörren öppnas och stängs. Kontaktsensorn kan då exempelvis styra att en lampa i hallen ska tändas i 5 minuter och sedan släckas eller förbli tänd (beroende på vilket läge den var i innan).
Det vi gillar med Philips Hue Secure Camera
Den smarta upphängningen utökar användningsområdet för kameran. Om du främst känner ett behov av att ha koll på ditt hem under längre perioder då du är borta kan du enkelt byta plats på kameran om du skaffar dig ytterligare ett fäste. Exempelvis kan kameran då riktas mot spisen, vilket länge varit en dröm för vissa på redaktionen. När du i total stress lyckats få ut barnen, fått med dig allt väsentligt och lugnet sakta kryper tillbaka börjar hjärnan fundera på vad som eventuellt har missats hemma. Är spisen på? Eller stängde jag av? Måste jag gå hem igen? Nej, det behöver jag inte göra längre, jag kollar kameran.
Det är även ett riktigt plus att den är batteridriven och att allt den spelar in är end-to-end krypterat. Men det vi gillar mest är dess integrering i Philips Hue habitatet via Philips Hue Bridge. Med Philips Hue Bridge kan du exempelvis koppla in dina IKEA-trådfrilampor och via appen få dessa att lira med kameran. Inte illa.
Det vi inte gillar med Philips Hue Secure Camera
Dessvärre blir förmågan att kunna byta plats på kameran också något negativt, den blir lätt stjäla.
Om du utomhus sätter den högt upp och gör den svåråtkomlig kan du potentiellt förlora poängen med att den är batteridriven för då vill du helst ha den inkopplad mot ström. Och visserligen är själva kameran väderskyddad, men inte själva kontakten i någon större utsträckning. Det gör att du måste hitta en mycket specifik plats för att få alla dessa delar att fungera. Sätter du den inomhus kan en inbrottstjuv helt sonika plocka med sig kameran.
Vi är inte heller helt imponerade av att upplösningen endast är 1080p. Konkurrenter till Philips Hue har högre upplösning som 4K och med tanke på användningsområdet är det en central del att kunna zooma in och se detaljer.
Ur ett användarperspektiv är menyer, sätt att ange tider eller ställa in alla funktioner något av en labyrint. Hela systemet är oerhört flexibelt och du kan ställa in nästan precis allt. Detta med nackdelen att det blir en gnutta komplicerat. Här ska dock tilläggas att Philips Hue Secure Camera är relativt ny och kommer säkerligen genomgå några funktionsförbättringar allt eftersom. Vi skriver säkerligen därför att Philips Hues belysningssystem är ett mästerverk ur ett användarperspektiv. Systemet Philips Hue Secure kommer med all säkerhet utvecklas i samma riktning.
Priset får oss lite att rygga tillbaka. Själva kameran kostar cirka 2 700 kronor till att börja med. Vidare är det flera funktioner du endast får tillgång till med prenumerationsalternativen. I gratisläget kan du inte lagra inspelade videor. AI-funktioner för att identifiera paket, människor, djur och fordon ingår inte heller. Och för att få dessa funktioner behöver du betala 495 kronor per år per kamera med 30 dagars videohistorik. Det andra alternativet är att betala 1 149 kronor per år och då koppla in upp till 10 kameror med 60 dagars videohistorik.
Det vi gillar med Philips Hue Contact Sensor
Denna lilla juvel är bra till allt. Den är smidig att montera och lika smidig att få i systemet. Batteriet verkar räcka hur länge som helst. Den ger dig din logg och du kan styra alla lampor med den. Användningsområdet är ju faktiskt större än bara ytterdörren. Exempelvis toalettbelysning, garderober eller matkällare. Eller varför inte låta altanen lysa upp när du öppnar dörren med en timer på 3 timmar. Och här finns faktiskt inget vi inte gillar. Som vi skrev, enkel och effektiv.
Kontentan
Vi får någonstans känslan av att Philips Hue nu bryter ytan på ett område de inte varit i tidigare. Vi märker det på att upplägget inte är lika självklart som med belysningen och inte heller lika lätt att installera. Men vår magkänsla säger att det är mer på gång och att vi sannolikt kommer att få se framsteg i denna sektor.
Priset känner vi dock inte riktigt rimmar med vad du får framför allt då en kamera kostar dig strax över 2 700 kronor och vill du få ut alla godbitar kommer den fortsätta att kosta dig varje år. Vi lekte med tanken att installera fyra kameror i en större villa. Två entrédörrar och två balkonger skulle kosta dig runt 11 000 kronor och sedan ytterligare 1 100 kronor varje år. Det finns många alternativ som ger dig bättre kameror med 4K, panoreringsmöjligheter och color night vision. Och allt det till ett lägre pris utan prenumerationer.
Men det finns färre alternativ som kan styra din inomhus- och utomhusbelysning ut i fingerspetsarna. Och det är värt en hel del.
Dörrsensorn då? Den gillar vi rakt igenom. En prisvärd liten pjäs för 450 kronor som löser ut det mesta när det gäller automatiseringen. Den kräver dock en Philips Hue Bridge men vi är beredda att påstå att den investeringen är värd det om du vill få ett bra flöde med din smarta belysning. Även utan kamera eller sensor.
Philips Hue skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
Så här sätter vi betyg på Senses