Hem Teknik / PrylarKomponenter och tillbehör Test: Razer Monitor Stand Chroma
Silver

Test: Razer Monitor Stand Chroma

av Cenny Bjurvén

Bjurvén är tillbaka vid spakarna, och denna gång ska vi ta en titt på gaming-giganten Razer Monitor Stand Chroma. Fyller den någon egentlig funktion, eller är det bara lite mer ”lull lull” till din gaming-setup?

Majoriteten av oss har någon gång varit i kontakt med Razers produkter, och det är inte så konstigt med tanke på deras enorma utbud. Vi på Senses är välbekanta med deras sortiment och har tidigare testat exempelvis deras gamingmus Razer Viper V3 Pro och deras dockningsstation Razer USB 4 Dock.

Produktbild innehåll
Foto: Senses.se

Design

Här finns det egentligen inte så mycket att säga. Utseendet är väldigt stilrent: ett mattsvart U-format aluminiumställ med integrerad RGB, som gör att din monitor kommer upp en aning samtidigt som du får en schysst belysning på köpet.
På höger sida hittar vi två USB-A-portar och en USB-C-port samt en mappningsbar funktionsknapp för olika belysningsscenarion. På baksidan finns en HDMI-port för bild och en USB-C-port för strömförsörjning.

ingångs portar
Foto: Senses.se

Stället klarar upp till 20 kg och ger dig lite extra utrymme under, samt en del plats uppepå – bredvid monitorbasen. Jag personligen fick dock inte så mycket utrymme ovanpå, eftersom jag har en monitor som mäter 49 tum med en väldigt bred bas. Så var noga med att kolla igenom specifikationerna för Chroma och jämför med din egen monitor för att se om de är ”kompatibla” med varandra.

strömförsörjning och funktionsportar
Foto: Senses.se

Funktionalitet

Vad ska man då säga om den här produkten? Jag tycker att den är ganska självförklarande – det är ett monitorställ. Och vad använder man då ett sådant till, kanske ni undrar?
Den har egentligen inte så många finesser, utan lämpar sig för den som vill spexa till sin gaming-setup ytterligare och samtidigt få lite extra utrymme på skrivbordet.

RGB
Foto: Senses.se

Jag konstaterade ganska snabbt att Chroma är utformad för stationära datorer. Missförstå mig rätt – den går att använda till laptops också, vilket är så jag har testat den. Däremot hade jag hoppats att den skulle fungera mer som en dockningsstation. När jag kopplade in den till min laptop behövde jag plötsligt en extra HDMI-kabel för att det skulle fungera. Det gjorde mig lite perplex, då jag inte använt en HDMI-kabel till min laptop på flera år, utan enbart kört USB-C. Det var lite tråkigt, särskilt eftersom laptopen smidigt får plats under stället. Så bara för att lätt förklara vad som krävs med en laptop för att kunna utnyttja stället som det är tänkt så behöver jag laddaren för att batteriet inte ska dö USB-C från datorn till stället för att få fram ström och HDMI från stället till skärmen för att få bild. Det jag försöker säga är att det i slutändan blir ganska meckigt.

Det här är visserligen en petitess, eftersom det faktiskt går att använda den med laptop ändå. En annan sak jag märkte – och som hänger ihop med att den verkar främst vara tänkt för stationära datorer – är att den inte laddar laptopen. Jag behöver alltså fortfarande ha datorns egen laddare inkopplad. Det är egentligen inget stort problem, men det irriterade mig lite att behöva ännu en kabel för att batteriet inte skulle dö.

förvaringsutrymme
Foto: Senses.se

Razer Synapse & Chroma-appen

När du kopplar in ditt Razer Monitor Stand Chroma startar automatiskt en process i datorn som frågar om du vill installera Razer Synapse och Chroma-appen. Det här är den medföljande mjukvaran för att du ska kunna utnyttja produktens fulla potential.

Jag tänker inte gå in på varje detalj i vad man kan göra med mjukvaran – det är för mycket! Men jag ska försöka sammanfatta så gott jag kan.

Chroma app
BIld: Razer Chroma

Som ni kanske minns nämnde jag den mappningsbara funktionsknappen ovan. Den kan användas med standardscenarion som är förprogrammerade, eller så kan du via Chroma-appen och Razer Synapse skapa egna scenarion kopplade till knappen. Dessutom kan du programmera egna makron för att styra vad RGB-belysningen ska göra – allt från olika knapptryckningar på tangentbordet till vilket belysningsscenario som startar med specifika program. Möjligheterna är nästan oändliga, och det är egentligen bara din fantasi som sätter gränserna.

Detta var fantastiskt kul att ”leka” med. Det finns allt från pulserande och statiska effekter till RGB som imiterar lågorna från en brasa.

Razer Synapse
Bild: Razer Chroma

Summering

Sammanfattningsvis måste jag säga att detta är en ganska praktisk produkt, som dessutom kan ge dig många timmars sysselsättning med att schemalägga belysningsscenarion. Samtidigt får du ett lite mer städat skrivbord som lyser i häftiga färger, då monitorn kommer upp en bit och skapar utrymme för saker både under och (beroende på monitorstorlek) ovanpå stället.

Jag hittade som sagt några skavanker, men inget som påverkar helheten särskilt mycket. Så om du vill organisera om lite i din gaming-setup är denna definitivt värd att testa!

Razer skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.