Hem Allmänt Test: Razer USB 4 Dock
Razer USB 4 Dock Silver

Test: Razer USB 4 Dock

av senses.se

För att vara en produkt från Razer, som ofta inkluderar kraftiga neonljus, är Razer USB 4 Dock förvånansvärt stilren och diskret. Den har en härlig övertygande tyngd och står stadigt på sin plats med en runtgående silikonfot.

Så vad är då Razer USB 4 Dock?

Det är helt enkelt en docka där du med en USB-C ingång kan länka din gaming-laptop eller din kontorslaptop. Från den kan du dela till två andra skärmar via en hdmi-utgång och en displayport-utgång. Till själva dockan kan du koppla in ett gäng olika usb-enheter i allehanda format och versioner. Till det kan du också leda in en ethernet-kabel för uppkoppling och således verkligen få allt till din laptop genom en sladd. Och det är ju den absolut stora fördelen.

Övriga finesser är den dedikerade 2,5 ghz porten som lämpar sig väl för uppkopplingar mot tangentbord och spelmöss. Du får ett dedikerat 20 watts laddningsuttag för din telefon

Razer USB 4 Dock
Razer USB 4 Dock (Foto: senses.se)

Har du lite fantasi är Razer USB 4 Dock med på tåget

Är du samtidigt lite fantasifull kan du nyttja dockan på flera sätt. Givetvis är grundidén att du ska koppla en laptop till dockan men vi provade en annan variant. Har du samtidigt en stationär dator som går direkt till skärmen och din laptop inte är på plats kan du enkelt koppla in din telefon. Dockan har en 3,5 mm utgång för ljud och en inte alls dålig förmåga att spela upp musik eller andra ljud. Du får laddning och kan enkelt lyssna med dina sladdrivna favoritlurar. DAC (Digital Audio Converter) i Razer USB 4 Dock är inte lika kompetent som ett externt ljudkort men det är utan tvekan godkänt även om du inte får samma djup och bredd. Och i ärlighetens namn bör du också ha ett par riktigt kompetenta hörlurar som exempelvis Beyerdynamic DT 1990 Pro MK II för att höra någon skillnad. Den köper också kopplingen direkt utan att du behöver ställa in en endaste funktion.

Detta leder smidigt in oss på nästa aspekt, det finns en enda knapp på dockan, på/av, och ingen mjukvara att ladda ner för att kontrollera den. Således blir den en kompetent plug&play enhet som välkomnar pc, android och iOs. För kopplar du in en MacBook blir det ingen skillnad. Det funkar klockrent.

Det enda vi saknade

Razer USB 4 Dock
Razer USB 4 Dock (Foto: Razer)

Hade Razer USB 4 Dock haft en eller två signalingångar till skärmarna istället för mångfalden av USB-uttag hade den varit fullkomligt ultimat. Men du kan bara få in signal via ett USB-C uttag som sedan fördelas ut till två andra skärmar. Och visst, Razer USB 4 Dock utger sig inte för att vara något annat än just det ovan beskrivna. Men man får ju önska, och då gör vi det.

Är den prisvärd?

Är den prisvärd? Nu blir det lite svårare för här har Razer USB 4 Dock ett väldigt specifikt syfte vilket är att utan omsvep koppla in din gaminglaptop mot två skärmar och i högsta mån minska allt latency genom att av lasta eventuellt trådlös uppkoppling, sköta diverse uppkopplade tillbehör som datormus, högtalare, tangentbord och samtidigt ladda. Ok visst, en stor del är ju naturligtvis att få bort alla sladdar men där är Razer USB 4 Dock långt ifrån ensam. Och i sammanhanget är Razer USB 4 Dock rejält dyr då du får lägga 3 000 kronor. Så varför är den då så dyr?

Vi jämförde på pappret med tre andra dockningsstationer där en ena var Acer USB-C Dockningsstation 100 W (899 kronor på Inet), Belkin USB-C 11-i-1 Pro (1790 kronor på Webhallen)och Plexgear Multiadapter (1190 kronor på Kjell och Company). Rent funktionsmässigt får du, med en smärre variation när det gäller utportar, mer eller mindre samma upplägg. Minneskortsläsare, två till tre skärmutgångar, laddning av datorn genom inkopplande USB-C, 3,5 mm utgång för ljud, kompatibel med macOS och PC, 4K kapacitet och ethernet-ingång.

Razer USB 4 Dock
Razer USB 4 Dock (Foto: senses.se)

Razer USB 4 Dock sticker ut med några få delar. Den specificerar vilken uppdateringsfrekvens den max stödjer till huvudskärmen (120 Hz endast en skärm), USB-C versionen på ingången är blixtsnabba USB 4 vilken kan stödja upp till 40 Gbps vilket är häpnadsväckande snabbt och den kan totalt kräma ur sig 180 W vilket inte heller är speciellt blygsamt. Så är dessa värden absolut avgörande så är Razer USB 4 Dock något du absolut ska överväga. Om inte får du ganska likartade produkter för en avgjort mindre slant.

Kontentan Razer USB 4 Dock

Vi gillar Razer USB 4 Dock. Den känns som ett kvalitetsbygge, den är diskret nog att passa in i en normal kontorsmiljö, de gör precis vad den lovar med bravur och dessutom är den en allätare vad gäller operativsystem. Men vi tycker den är riktigt dyr samtidigt som vi instämmer i att har du de specifika behov vi radade upp ovan så kostar det också, och då är också Razer USB 4 Dock ett bra val. Men dess spets är inte för alla utan mest för den kräsne.

Razer skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.