Supersnyggt, stilistiskt och icke-PK japanskt hack’em-up med fantasy-tema. Grymt stämningsfullt och vackert med perfekt crossover mellan PS3 och PS Vita. Dock kunde miljöer och utmaningar ha varit mer omväxlande.
Ända sen vi såg de första screen-shotsen från VanillaWares/Atlus Dragon’s Crown så har vi lääääängtat. Vi är ju av 70- och 80-talsgenerationen, som växte upp med arkadhallar och dröme om en Neo Geo – 20 år senare kan man konstatera att spelet i vårt vardagsrum är snyggare än spelen vi dreglade över i videobutiken och lade hela vår veckopeng i 5:or och 10-kronor på.
Dragon’s Crown påminner om sido-scrollande beat’em-up klassiker som Double Dragon, Golden Axe och Dungeon’s & Dragons (särskilt de två senare). Designat av legendariske, japanske art directorn George Kamitani (som gjorde sig känd för Princess Crown på Sega Saturn för en sisådär 13 år sen) och har varit ett hjärtebarn under lång utveckling, först tänkt att dyka upp på Sega Dreamcast, faktiskt. Historien utspelar sig i fantasy-landet Hydeland, bebott av sagoväsen som älvor, drakar, orcer, vampyrer och allsköns monster, modell XL. Hit söker sig ett gäng hjältar – du kan välja på 6 olika klasser, som alla har sina för- och nackdelar, med uppdraget att besegra draken som vaktar den magiska kronan. Krigaren är en enklare all-around figur att börja hacka sig igenom horderna av fiender med, men med tiden kommer du kanske att vilja prova trollkarlen/trollpackan eller bågskytten som har fler, avancerade moves?
Upp till fyra spelare kan vara med och slåss i Dragon’s Crown, antingen lokalt, online eller så kan du spela fritt antal upp till fyra och sen fylla på sällskapet med datorstyrda kompanjoner, som du finner på vägen (genom att plocka upp deras benrester och återuppväcka dem från de döda i templet – japp). Dragon’s Crown är enkelt att förstå och snabbt att komma in i.
De första minuterna står man bara häpen och gapar åt den helt fanastiska, handritade grafiken! Det är som en japansk version av Boris Vallejos kända fantasybilder, som fullkomligt osar fantasi, magi och mystik – och givetvis väldigt ”stiliserade” kroppar. Männen är bjässar, med muskler som skulle få en Belgian Blue att vilja ta steroider för att komma ikapp och kvinnorna är extremt välhängda i fråga om byst och rumpor. Det är japansk fantasy, take it or leave it. Vi hade tyckt att spelet var lika vackert utan de enorma tuttarna och de sexiga poserna, men det är heller ingen deal breaker för vår del.
Grafiken flyter på bra, frame rate:n är superstabil på PS3:an (hackar lite på PS Vita när många fiender och magier slungas samtidigt) och det är helt enkelt animerade konstverk vi bjuds på. Det vackraste action-rollspelet som någonsin skapats?
Ljudet består av stämningsfulla stråkar, körer och smäktade äventyrssoundtrack. Berättarrösten är bra och lugnande och karaktärerna funkar också väl, det lilla dom säger. Det blir lite tjatigt med alla utrop och skrik ibland, men det hör också till arkadgenren. Spelet kan även spelas i japansk originalversion.
Dragon’s Crown stöder crossover play, vilket innebär att du kan spela på din PS3, spara, ladda upp filen till en server (via menyn) och sen fortsätta på din PS Vita när du är på resande fot (eller i sängen) samt vice versa. Upplevelsen är oerhört smidig och i princip sömlös och PS Vita:n gör sig väldigt bra för det här spelet, då man snabbare kan trycka med fingret på skärmen för specialare, hellre än flytta på R-spaken och klicka med L1. PS Vita-versionen ser fenomenalt vacker ut och glimmrar på OLED-skärmen, men den lider lite av trötthet när det händer mycket på en gång. Stora smolket i bägaren är att du måste betala för spelen separat, det ingår inte crossplay i priset, vilket gör att det blir en något dyrare historia att äga båda.
Online mode finns också – där fylls ditt sällskap på av andra online-lirare och tillsammans kan man gå ut på äventyr och spela ned bossar. Spelet består av 9 huvudbanor med en A- och B-väg efter halva banan, så här finns en 15 timmars spel åtminstone.
Vi har haft riktigt roligt med Dragon’s Crown. Det är snabbt, otroligt snyggt och underhållande. Enda minuset är att det inte är väldigt varierat eller enkelt att bemästra. Det blir mycket mata slag och kombos á la gammal god arkad-sed och det är lite charmen, men också begränsningen i ett spel som efter ett tag blir lite enformigt i att försöka nöta upp i level. För det måsrte man för att ha en sportsligt chans mot senare bossar, genom att spela om banor igen och igen och fixa mer XP.
Både PS3- och PS Vita-versionerna är mycket bra, var och en på sitt sätt och har du möjlighet så skaffa gärna båda, för det funkar finfint ihop. Dragon’s Crown är inte det senaste i spelväg för dig som vill ha 3D, stora, öppna världar och mycket variation. Men för dig som gillar arkad-action och älskar japansk fantasy är det en härlig resa.