Hem Allmänt Test: Google Pixel 9 Pro XL
Silver

Test: Google Pixel 9 Pro XL

av Björn Alsborger

I år släppte Google årets versioner av deras flaggskepp inom Pixel-serien ett par månader tidigare än föregående år. Namngivningen och storleken på modellerna skiljer sig en del från tidigare år. Om vi tittar på förra året, så släppte Google den något enklare Pixel 8 (6,2 tum stor skärm) och Pixel 8 Pro (6,7 tum stor skärm).

I år har systemet för namngivning ändrats, och modellerna börjar med den enklare Pixel 9 (6,3 tum stor skärm). Sedan finns Pro-modellerna i två storlekar: en modell som heter Pro (6,3 tum stor skärm) och den modell vi ska titta närmare på här, nämligen Pro XL (med 6,8 tum stor skärm), som motsvarar förra årets Pixel 8 Pro.

Något annat som skiljer sig från föregående år är att i år släpper Google inte telefonerna samtidigt som de släpper en ny version av Android. Så årets modeller släpps med samma version (14) som telefonerna förra året. Android 15 beräknas att släppas i mitten av oktober.

Design

Foto: Senses.se

Telefonen har en ram av aluminium, med raka kanter och rundade hörn. Den är 162,8 x 76,6 x 8,5 millimeter och väger 221 gram. Så trots den något större skärmen (6,8 tum) är den lika stor som förra årets Pixel 8 Pro, som hade en 6,7 tum stor skärm.

Foto: Senses.se

Placeringen av kameror går inte längre tvärs över hela baksidan som på tidigare modeller, utan är mer som en ö. Om man bortser från placeringen av kameror ser den ut och känns väldigt mycket som en iPhone. Allt känns väldigt premium; knapparna är snyggt infällda i ramen och känns väldigt bra.

Både fram- och baksida är av glas och täcks av Gorilla Glass Victus 2. Telefonen är IP68-klassad. Enligt Google så skall den vara dubbel så tålig som tidigare modeller. Den inbyggda fingeravtrycksläsaren är i år utbytt mot en betydligt bättre ultraljudsläsare.

Skärm

Foto: Senses.se

Skärmen har samma upplösning som tidigare (1344×2992 pixlar). Pixeltätheten ligger nu på 486 ppi. Maximal uppdateringsfrekvens på 9 Pro XL är 120Hz och för att spara batteri så justeras uppdateringsfrekvensen dynamiskt mellan 1Hz och 120Hz.

Skärmen är den ljusstarkaste vi har testat, och ska enligt Google kunna komma upp i 3000 nits (mot 2400 på Pixel 8 Pro). Självklart stöds HDR10 and HDR10+ (men inte Dolby vision).

Prestanda

I år har Google försett Pro-modellerna med ordentligt med arbetsminne, 16 GB. CPU:n är den uppdaterade Google Tensor G4, som är särskilt optimerad för AI-funktioner. Som vanligt med Pixel-telefoner presterar de inte så värst i prestandatester, men samtidigt känns de alltid blixtsnabba och väldigt responsiva.

Batteri och Laddning

Batteriet är på 5060mAh (vilket är nästan exakt samma som Pixel 8 Pro). Något vi återkommande har klagat på hos Googles telefoner är avsaknaden av riktig snabbladdning. I år har de skärpt sig något; genom att använda en kompatibel laddare (t.ex. Googles 45W-laddare) kan man ladda telefonen med upp till 37W. Så med rätt laddare kommer man upp i 70% på cirka 30 minuter och helt fullt efter drygt en timme.

Men det finns ett stort problem här. Nästan inga laddare, förutom Googles egna, klarar av att leverera ström enligt Googles krav. Så tro inte att din gamla laddare (eller ny-inköpta för den delen), som kanske är högre specad än 45W, kommer att ladda telefonen särskilt snabbt; då kommer telefonen istället att laddas med cirka 23-27W. Vi testade med samtliga laddare vi hade på kontoret (ett 10-tal), alla specade på mer än 45W och som laddar andra enheter snabbt. Ingen dög åt Google Pixel 9 Pro XL.

När väl telefonen är laddad är batteritiden bra, det märks rätt stor skillnad mot tidigare modeller och det är absolut inga problem att klara en dag eller två på en laddning.

Kameror

Foto: Senses.se

Kamerasystemet är i stort sett identiskt med föregående års Pixel 8 Pro förutom att ultravidvinkelkameran är ändrad till en med något mindre sensor men med en större bländare och selfie-kameran är på 42MP istället för 10MP. Specifikationerna på kamerorna ser ut så här:

Vidvinkel (huvudkamera): 50 MP, f/1.68, 24 mm.
Ultravidvinkel: 48 MP, f/1.7, 12 mm.
Telephoto/zoom 5x: 48 MP, f/2.8, 110 mm.
Selfie: 42 MP, f/2.2, 18 mm.

Och precis som tidigare tar telefonen väldigt bra bilder, oavsett om belysningen är bra eller inte, om man behöver zoom eller om det är porträttbilder. Allt blir bra. Det är dock en väldigt liten förbättring mot Pixel 8 Pro (eller Pixel 7 Pro för den delen).

Om vi börjar med bilder i dagsljus, och sätter bilderna sida vid sida med Pixel 8 Pro.

Som bilderna visar är det väldigt snarlikt resultat, förutom i sista bilden där ngn typ av ”sharpening” har lagts på av Pixel 9 Pro XL.

Här är motsvarande bilder när det var riktigt mörkt ute. Nattläget är påslaget:


Även med nattläge är skillnaderna inte så stora. Ultravidvinkelbilderna hos Pixel 9 Pro XL hanterar ljuskällor något bättre, och på 5X-bilden på Pixel 8 Pro uppstod några spökeffekter från lamporna, vilket är ovanligt men något vi aldrig har sett på Pixel 9 Pro XL. Så trots att det är samma hårdvara hanterar mjukvaran på Pixel 9 Pro XL det bättre.

Som sin vana trogen har Google lagt till nya funktioner i kamera-appen. Förra året var den stora grejen att man kunde ta bort personer/oönskade objekt. I år är det istället att man kan lägga till. I funktionen ”lägg till mig” kan man ta ett gruppfoto, sedan be någon av de man tar foto på att byta plats med fotografen, och så tar man ett nytt foto och kameran lägger till fotografen.


Hur funkar det då? Jo, rätt bra om man ser till att folk står stilla och att man inte har saker framför i bild. Kanske inte en funktion som man använder så ofta, men kul att den finns.

Även panoramafunktionen har fått en uppgradering, med fler visuella hjälpmedel för att flytta telefonen rätt så att bilderna ska bli så bra som möjligt.

Här är ett galleri med några av alla bilder som vi har tagit under tiden vi har testat telefonen. En blandad kompott, och alla bilder är tagna som ’point and shoot’.

AI-Funktioner

Det här skulle kunna bli den största och mest intressanta delen av recensionen, för när man tittade på Googles presentation av Pixel 9-serien var det tydligt vart fokus låg. Det var AI. Massor med coola funktioner, t.ex. en avancerad röststyrd chatt/assistans, en app som med hjälp av AI indexerade och gjorde dina skärmdumpar sökbara, en app för att skapa bilder, en ny uppdaterad väder-app med stöd för AI, stora förbättringar i bildredigering med möjlighet till zoom-förbättring och att förändra bilder med hjälp av AI.

När vi väl fick telefonen blev det lite av ett antiklimax. En hel del av vad som var nytt finns ännu inte med stöd för svenska, eller så är det inte tillgängligt alls. Några av funktionerna går att komma åt om man ändrar till engelska, men långt ifrån alla.

Men vi ska gå igenom vad som faktiskt finns. Vi börjar med Gemini Live, som är likt ett röststyrt ChatGPT. Det ingår ett års gratis tillgång till det, och sedan kommer Google börja ta betalt. Vad det kostar om ett år är svårt att sia om, men i dagsläget kostar det 255 kr/mån inklusive 2 TB lagring i Google Drive/Photos/Gmail. Gemini Live stödjer egentligen inte svenska än, men det går för det mesta alldeles utmärkt att prata med den på svenska.

Här är ett exempel:


Det finns en funktion som kallas ’Förvandla’ som ger möjlighet att med hjälp av generativ AI ändra eller lägga till saker i bilden. Om vi tar den här bilden på en fotbollsplan i solnedgång:

Foto: Senses.se

Och så inser vi att det behövs en kossa på planen.

Så löser Google det åt oss:

Försöker man göra några förändringar som involverar människor så kommer det inte att fungera, och hur användbart det är går att diskutera, men det är onekligen en kul funktion.

Nästa nya funktion kallas ’Zoomoptimering’ och med hjälp av AI ska man kunna zooma riktigt långt in i bilder. Tänk lite som Hollywood ofta hade i filmer för 20 år sedan, typ CSI-zoom. Om vi tar bilden ovan så ser man ett par luftballonger på himlen, jag zoomar in max på den vänstra och trycker på ’Zoomoptimering’:

Och visst, det blir bättre, men man ska inte förvänta sig magi.

Nästa funktion heter ’Automatisk komposition’ som med hjälp av generativ AI ändrar hur bilden är komponerad. Nedan kommer ett exempel på en bild, originalet till vänster och den manipulerade bilden till höger. Där tycker Google att jag borde ha backat något för att få med mer runt bilden, och har då med hjälp av generativ AI fyllt i det som saknas. Det är alltså inte så som det ser ut i verkligheten, utan det är en verklighet som är skapad för att få bilden att bli bättre.


Vid en första anblick ser det rätt okej ut, men börjar man zooma in och leta efter fel så finns det ofta en hel del. Men ibland kan resultatet bli riktigt bra.

Slutsats

Något som jag inte har tagit upp än är prissättningen. När Google introducerade Pixel-serien på den svenska marknaden var de ganska aggressivt prissatta och kostade ett par tusen kronor mindre än motsvarande modeller från konkurrenterna. Nu ser prissättningen på Pixel 9 Pro XL ut så här:

128 GB – 14 490 kr
256 GB – 15 790 kr
512 GB – 17 390 kr

Så priserna är precis lika höga som ett flaggskepp från Samsung eller Apple. Och seriöst, Google, 128 GB på en telefon i den här prisklassen 2024? Nu är detta listpriser och det brukar generellt vara mycket bättre priser vid köp via någon operatör, men det kan man aldrig veta, och vill man köpa utan abonnemang är det dessa priser som gäller. Nu erbjuder Google uppdateringar och reservdelar för telefonen i sju år framöver, så det är en telefon som kommer supportas länge. Men även konkurrenterna börjar bli bättre på att släppa uppdateringar; till exempel lovar Samsung numera också sju år.

Pixel 9 Pro XL känns ibland som en Pixel 8 Pro i ett nytt skal – samma telefon men med ett uppfräschat yttre och med en del AI-funktioner (som till viss del inte går att använda i Sverige). Så har man en 8 Pro är det rätt meningslöst att uppgradera, och det gäller även 7 Pro. Det har hänt alldeles för lite. Har man en äldre telefon och vill köpa det bästa Android har att erbjuda, och hittar den till ett bra pris via en operatör, då är det däremot ett givet köp.

Google skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.