Dessa delikata kvadrater är sockerfria, smakrika och nyttiga. Sötman kommer från dadlar och stillar minsta lilla sockersug.
Det kan inte undgått någon hur dåligt det verkligen är med raffinerat socker. När filmen Sockret, det vita giftet visades så höll nog både läskproducenter och godismarkare andan. En film som jag såg under utbildningen, som fick mig att öppna ögonen och inse hur mycket socker jag själv fick i mig.
Jag tycker självklart att det är viktigt att njuta av det goda i livet, men inte till vilket pris som helst.
Idag har jag hittat ett gott substitut (gissa för vad?) som både jag och min kropp mår bra av; dessa makalöst goda fyrkanter, eller bollar beroende på vilken form man föredrar.
Ingredienser:
- 50 gram hasselnötter
- 50 gram mandlar
- 30 gram havregryn
- 200 gram mjuka dadlar
- 1 matsked kokosolja
- 1 matsked mandelsmör
- 1 tesked färsk riven ingefära.
- 1 tesked vaniljpulver
- Lakritspulver/lingonpulver/kokos till topping.
Gör så här:
Använd en mixer eller matberedare. Häll i nötterna och mixa dessa grovt. Häll därefter i havregrynen och dadlarna. Kör igång mixern igen och låt den gå till dess att dadlarna är i små bitar. Lägg i kokosolja och mandelsmör och mixa tills det blir en jämn smet som går att forma till bollar.
Självklart går det bra med andra sorters nötter och smaksättningar. Det viktiga är att få till en formbar konsistens på smeten.
Nu är det dags att bestämma smaken, jag har i receptet vanilj och ingefära men känn dig fri att lägga i det du vill och tycker är gott.
Testa exempelvis att ha i mörk choklad och havssalt eller limezest och färsk basilika, kanske honung och rostade valnötter? Ja, bara fantasin sätter gränser: att pröva sig fram är ett måste!
Skapa bollar eller fyrkanter eller någon annan tilltalande form och rulla sedan i smaksättning. Idag har jag gjort med tre olika toppingar, nämligen lakritspulver, lingonpulver, kokos och naturell.
Låt stå i kylen under minst 30 minuter innan ni serverar dom.