Hem Teknik / Prylar Test: Roborock Flexi Pro

Test: Roborock Flexi Pro

av Björn Alsborger

Roborock Flexi Pro är en kombinerad dammsugare och mopp. Den har hela 17 000 Pa sugkraft, moppar golvet, den är motordriven för att den ska vara lättare att hantera, och laddstationen har en inbyggd rengöringsfunktion för moppen. Och vi vet ju sedan tidigare att Roborock kan sina dammsugare, men hur bra är då Roborock Flexi Pro?

Foto: Senses.se

Är Roborock Flexi Pro snygg eller inte? Åsikterna om designen går isär på redaktionen, men ska man sammanfatta våra åsikter så ser den bra ut, och för att den ska komma till användning så behöver den stå framme välplacerad i t.ex. ett kök så man snabbt kan komma åt den. Och med tanke på den avskalade designen och att den är vit med svarta detaljer så smälter den in nästan överallt.

När man packar upp dammsugaren och kopplar in den så parar man även ihop den med Roborocks app. Detta är väldigt enkelt och självförklarande. I appen kan man sedan göra inställningar, uppgradera firmware eller starta en självrengöring.

Det är en rejäl pjäs som väger ca 5 kg, vilket gör att den känns relativt tung. För att underlätta användningen så har den motordrivna hjul som förstärker dina rörelser. Det här tar ett litet tag att vänja sig vid, men när man väl vant sig så är den snabb och enkel att manövrera. Man kan i appen ställa in hur mycket den ska förstärka dina rörelser, men vårt tips är att försöka vänja sig vid standardinställningen. Även om det i början känns som att den ska skena iväg när man rör sig framåt så vänjer man sig snabbt, och efter ett tag så tänker man inte på det alls.

Foto: Senses.se

En trevlig funktion är den inbyggda belysningen som lyser upp framför dammsugaren så man ser eventuell smuts bättre, men även underlättar när man dammsuger där det är lite sämre belysning.

Foto: Senses.se

På handtaget finns en liten display som visar valt rengöringsläge och batterinivå, och det finns två knappar: en power-knapp och en för att ändra rengöringsläge. Finns tre olika rengöringslägen att välja på: Eco, Auto och Max. Auto-läget försöker att automatiskt öka sugkraften i mer smutsiga områden, vilket sparar på batteritiden.

Dammsugaren har två separata vattenbehållare – en på 0,73 liter för rent vatten och en mindre på 0,45 liter för smutsvatten. Tyvärr är kapaciteten alldeles för liten, vilket innebär att du ofta måste fylla och tömma behållarna under längre städningar, eller när du använder självrengöringen. Det är dessutom omöjligt att se hur mycket vatten som är kvar i behållarna, så designen hade kunnat förbättras genom att göra vattentankarna genomskinliga för att lättare kunna övervaka vattennivåerna.

Hur väl städar den då? Jo, faktiskt alldeles utmärkt! Det spelar ingen roll vilken typ av smuts det är, så suger den snabbt i sig, och eftersom den även moppar så går det utmärkt att städa upp blöta fläckar. Den är smart konstruerad så man kan böja hela dammsugaren för att komma under t.ex. en soffa.

Foto: Senses.se

Men eftersom skaftet med vattenbehållaren bygger lite på höjden så går det inte att komma under t.ex. trappsteg och låga soffor. Ca 15 cm höjd behövs för att kunna komma under.

Foto: Senses.se

Som vi redan nämnt är vattenbehållarna lite av ett problem. Fyller man inte på innan man börjar städa så är det stor risk att städningen blir avbruten och man måste fylla på rent vatten eller tömma smutsvattnet. Och tömma smutsvattnet, det vill man göra ofta, så där kanske det är bra att det är en liten behållare, för om man städar och sedan kanske inte använder dammsugaren på ett par dagar så luktar det döden i smutsvattenbehållaren. Och kör man igång en städning utan att ha tömt smutsvattenbehållaren på ett tag så luktar det även unket från själva dammsugaren.

När man städar så ser man på displayen att batterinivån ganska snabbt tickar nedåt. Räkna med ca 30–40 min på en laddning i autoläget (så lite beroende på hur smutsigt det är). Så har man ett större hem, så är det inget man kan använda för en storstädning.

När man har städat färdigt och ställer dammsugaren på laddstationen så finns möjligheten att göra en självrengöring, antingen genom att man trycker på en knapp på dammsugaren, eller att man har det inställt att det ska göras automatiskt eller så schemalägger man det. Genom att hetta upp vatten till 60 grader så rengörs ”moppen”. Det här låter ganska rejält, så har man dammsugaren på någon central plats i hemmet så är det nog bäst att antingen schemalägga det eller göra det när man går hemifrån. Själva rengöringen går ganska snabbt (om den inte blir avbruten p.g.a. för lite rent vatten eller att smutsvattenbehållaren är full, vilket är en väldigt stor risk), sedan så sker det en torkning som tar 30 – 60 minuter, och då är maskinen betydligt tystare.

Slutsats

Vad tycker vi då om Roborock Flexi Pro? Det är blandade känslor. Visst, den städar rent, men samtidigt, en dammsugare som även moppar (utan att det finns någon möjlighet att stänga av moppfunktionen) gör att man inte kan använda den på mattor, eller där det inte passar sig att moppa. Den är långt ifrån billig (rek. pris ca 6500 kr) och konstruktionen med små vattenbehållare är inte helt optimal. Man kan inte ersätta en vanlig dammsugare med den, men samtidigt, som ett komplement, och man vet om begränsningarna, tömmer smutsvattnet ofta och har ett hem utan t.ex. heltäckningsmattor, så är den inte helt dum. För skinande rent, det blir det.

Roborock skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.