Det här testet har varit lite extra kul att genomföra och att skriva. Det som har förhöjt värdet är att det visat sig finnas ett djup i Roborock S8 Pro Ultra, som jag inte riktigt anade från början. Du kan självklart direkt dyka in, koppla upp och börja använda roboten, efter cirka tio minuter är den igång. Men om du tar dig tiden att faktiskt bläddra igenom alla menyer och alternativ som finns märker du snabbt att du kan modifiera, detaljstyra, automatisera och anpassa nästan allt i denna maskin. Inte en gång, utan flera, fick texten skrivas om när vi hittade lösningar på sådant som vi först inte trodde gick att göra. Och varje gång upptäckte vi också nya, intressanta finesser och alternativ.
Nyligen testade vi årets grundmodell, Roborock S8, som presterade riktigt bra och gav oss en föraning om vad konceptet har att erbjuda. Så vad är den stora skillnaden mot denna, nästan dubbelt så dyra pjäs – och fick vi ett bättre resultat? Självklart får du svar på dessa två frågor men innan vi kommer dit vill vi påpeka att detta test inte kommer fokusera lika mycket på själva robotens förmåga i och med att grundenheten i stort är densamma. Så innan du hugger in här föreslår vi att du läser vårt test av Roborock S8 först.
Denna kartong innehöll även en möbel
En styrka med S8 är att den är synnerligen diskret och lätt kan gömmas undan. Lite beroende på hur ditt hem ser ut kan detta ha en stor betydelse då S8 Pro Ultra kommer med ett eget litet ”hem” som faktiskt kräver sitt utrymme. Dockan har fått ett renare utseende än sin föregångare Roborock S7 Pro Ultra då den nu är täckt vilket gör att den smälter in bättre. Framför allt om du råkar ha vita eller gråsvarta skåp i ditt kök. Precis som föregångaren består dockan av en utbytbar dammsugarpåse för uppsamlad smuts, en behållare för påfyllningsvatten för moppning samt avfallsvatten efter städning av densamma.
Andra skillnader från dess föregångare är att S8 Pro Ultra är något tystare; du får ungefär en sjättedels kraftigare sugförmåga, en mer avancerade obstacle avoidance samt att den automatiskt lyfter sina borstar vid behov. Själva dockans mått har dock ökat med någon centimeter här och var men inga drastiska förändringar har skett.
Det centrala är moppen
S8 Pro Ultra har samma svagheter och styrkor som S8 så det centrala handlar om moppen, där många finesser finns inbyggda.
Förloppet
Vi tar det från början och radar upp förfarandet: Roboten åker ut kort från dockan, vänder och börjar med rengöring av moppen. Sedan ger den sig ut och städar efter dina önskemål. När programmet är klart lyfter S8 Pro Ultra upp både moppen och de roterande dammsugarborstarna och återvänder till dockan. Detta sker också när du begär enbart moppning. Sedan rengörs moppen innan den tömmer insamlat smuts och börjar ladda. Efter det torkas moppen med en lågintensiv ventilering.
Uteffekten
Framför allt blir moppningen långt mer effektiv när hela moppen är blötlagd och rengjord. Moppen vibrerar på fler ställen och ska genom det gnida mer effektivt mot fläckar och kladd. Huruvida detta ger någon större effekt är svårt att avgöra men blötläggningen är genial då moppningen direkt blir i samma bredd som själva roboten. När sedan moppen är ren torkar den snabbare. Och är den torr, och ren, så luktar den inte. Det, i förlängningen, är en fantastisk del. Efter några veckors användande av S8 blev det tydligt att rengöring av moppen måste göras regelbundet för att undvika den där doften av gammal disktrasa. Och i värsta fall sprids doften i hemmet. Här görs det per automatik.
En uppsjö av finesser
Du kan be S8 Pro Ultra att halvvägs igenom programmet återvända till dockan och rengöra moppen för att sedan städa klart. Du kan skicka ut för den spot-cleaning (ett område på 1,5 x 1,5 meter) genom att köra med inbyggd joystick eller släppa en digital nål i kartan. Du kan bygga scheman för när och hur, om moppen ska rengöras mellan varje rum eller tidsbestämt, hur djupt den ska moppa, dammsuga mattorna först och så vidare.
Så allt ovan, i kombination med att den ändrar städmönstret vid upprepat program, gör Roborock S8 Pro Ultra till en fenomenal städmaskin. Det är med nästan gränslös njutning man slipper att ligga på knä, viftandes med en teleskopmopp, för att försöka få bort allt damm under sängen. Istället kan man i soffan njuta av ett systematiskt mönster där du i detalj ser var sängbenen står, och cirklarna runt dem.
Fokus på mopptest
Vi förberedde en överdriven röra av fet vitlökssås, kaffepulver i kombination med damm och smulor. Roborock S8 Pro Ultra behövde tre passager för att helt få bort smörjan vilket är avgjort godkänt då detta är i överkant för vad som rekommenderas, men vi ville prova ändå. Vad vi lärde oss här var att be Roborock S8 Pro Ultra lyfta dammsugarborstarna första passagerna innan den börjar dammsuga, för det blev ganska kladdigt på borstarna. I efterhand kändes detta självklart då ingen av oss skulle gå på dessa fläckar med en dammsugare innan vi initialt torkat bort eller moppat denna röra.
Vid en jämförelse av hur moppen såg ut innan och efter rengöringen märkte vi att nästan hela moppen blev ren. Det krävdes dock en tredje rengöring för att vi skulle känns oss nöjda och låta S8 Pro Ultra få pusta ut. Vilket den bokstavligen gör innan laddningen. Men sedan var moppen som ny och all oönskad doft var borta.
Vad saknar vi?
Inte mycket faktiskt, men om vi får önska fritt, vilket vi får, så finns några delar som skulle göra maskinen ännu bättre. Som med S8 saknar vi ytterligare förmåga för röststyrning. Visst kan du koppla den till Google eller Alexa men du kan inte be den utföra en specifik städning som endast köket. Förmågan att känna av mattor finns men samtidigt tenderar den att, om man har lite otur, hamna i ett mönster som gör att den missar precis bredvid kanten.
En annan nackdel mot konkurrensen är att trösklar inte är Roborock S8s starka sida. Upp till 2 centimeter går bra, men allt över det bommar den. Höjden funkar förvisso för många hem, men i ett av test-hemmen vi körde där tröskeln var precis under 3 cm, då golvet var sänkt i ett rum, så blev det totalstopp. Något förra referensen, Neato D8 klarade fint (istället har den naturligtvis många andra nackdelar mot S8:an).
Kontentan
Ju mer tid du lägger på att förstå Roborock S8 Pro Ultras alla olika inställningar och funktioner, desto mer inser du utan tvekan vilken en avancerad, smart och genomtänkt farkost det är. Alla funktioner fungerar och ger ett utmärkt resultat. Appen är flexibel, full av smarta lösningar och enkel att förstå.
Är den prisvärd då? Nästan 16 000 kronor är ju mycket pengar. Men det beror faktiskt helt på dina egna önskemål, förutsättningar och behov. Levererar den allt den lovar? Utan tvekan. Bor du på två plan kanske den mindre S8+ passar dig bättre. Du kommer ner i pris, slipper tömma dammsugningen men får ordna med moppen själv. Vill du inte att den ska synas alls kanske du ska snegla på S8, men får då räkna med en del handpåläggning.
Men om du bor i en större enplanslösning, kanske har husdjur som kräver daglig dammsugning med moppning eller vill investera i en robotdammsugare som ger dig ett riktigt bra resultat utan några egentliga bekymmer. Ja, då är Roborock S8 Pro Ultra ditt givna alternativ.
En utmaning med detta test har varit att välja vilka delar vi ska ta upp. Roborock S8 Pro Ultra är utrustad med en värld av funktioner och alternativ. Så vi får avsluta med att återigen påtala den centrala upplevelsen, som vi även hade i förra testet: Hemmet har inte varit så rent på många år!
Och än mer så efter detta test! Roborock S8 Pro Ultra är onekligen robotdammsugarnas okrönta konung.
Roborock skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.
Så här sätter vi betyg på Senses
1 kommentar
Att den klarade av det kladdet var verkligen imponerande. Hade nog fått pensionera min S5 Max om den råkat köra över den röran!