Chianti är ett vinområde i Toscana som ligger i nordvästra Italien och sträcker sig från konsthuvudstaden Florens i norr till Siena i söder. Chianti-vinerna har genom åren gått lite upp och ned i popularitet, många filmfantasters första association är kanske när Hannibal Lecter i Oscarsvinnande När Lammen Tystnar försöker skrämma Clarice med repliken ”… I ate his liver, with some fava beans and a nice chianti!” (gör läskiga munljud). Och kanske är det just för att våra smaker utvecklas och vi alltmer parar viner med mat idag än för några år sedan som chiantin åter är på stark frammarsch.
Vinhuset Ruffino grundades i området 1877. ”Innovation” är företagets ledord och sloganen är ”innovation idag blir tradition imorgon”, vilket inte är en alls dum inställning för den som vill få till meningsfull och hållbar förändring. Sverige är en av deras största marknader idag, dels för att beteendet flyttats från sällskaps-drickande till vin som ska avnjutas med mat, som i södra Europa, men också för att Ruffino har en klar och tydlig ekologisk profil. ”Respekt för planeten, grannarna och konsumenterna” trycker man på och vi kan inte annat än hylla den inställningen. Den biologiska mångfalden som aktivt arbetas med att bibehållas på gården hjälper även vinerna att bli bättre, maskarna man exempelvis värnar om bearbetar jorden med sitt grävande och gör den bördigare. Ruffino som bolag ägs idag av ett amerikanskt huvudbolag (Constellation), men profilen och smakerna på vinerna är högst europeiska. Man har inte – som många andra vinproducenter – något slott eller adlig familj bakom sig, utan satsar på en stor lagom skala produktion och en vacker vingård man som privatperson kan besöka och få mat parad till deras viner, enligt filosofin ”vivere di gusto”.
Huvudrollen i Chianti-vinerna spelas av druvan Sangiovese som fått sitt namn från ”sangue di Giove”, viket betyder ”Jupiters blod” (Jupiter var i romersk mytlogi den högste guden, deras version av grekernas Zeus). Chianti-området är känt för att vara i huvudsak DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita) vilket är den högsta klassen av italienska viner, eller DOC (som är ursprungsbeteckning för jodbruksprodukter i Italien) som anses vara den näst högsta. Men det finns även andra klassificeringar, som vi ska berätta om nedan.
Vi har testat sju av deras viner i olika stil och prisklasser och även passat på att para dem med mat, eftersom vi älskar bra mat och bra vin här på senses (se gärna vår receptarkiv för ännu mer inspiration av vad du kan laga).
Vi kör igång med en av deras storsäljare, SANTEDAME CHIANTI CLASSICO 2019 (Artnr 50138, 169 kr, 14%, under 3 g/l socker)
Det är rätt uppenbart att bio (ekologiskt) vin är framtiden. Santedame Chianti Classico är en en ung Chianti Classico (som inte är samma sak som Chianti), fruktig och fräsch och tillverkad precis i hjärtat av Chianti Classico-området. Bra årgång eftersom 2019 (som ni kanske minns) inte var så enormt varm sommar. 80% Sangiovese och 20% Merlot, ingen lagring på fat. Tonerna är plommon och körsbär – förstaintryck skogsbär, frukt och lätt syra, som passar till nästan all typ av mat. Bra struktur, komplext och fylligt med mjuka tanniner från Merlot.
Passar särskilt bra till lamm och nötkött tyckte vi, då vinet gör köttet ännu bättre med mer smak och rondör. Smälter samman fint i munnen, men har ändå sin tydliga smak, sin egen ”historia”. Detta vin låter sig inte avbrytas, utan kan beskrivas som ett vin med karaktär helt enkelt.
Chianti Classico är – trots vissa rykten – behagligt mjukt och lättdrucket och du kommer att bli förvånad hur sött det ändå smakar med tanke på den låga sockerhalten.
Om vi kliver upp en aning i pris så hittar vi RUFFINO RISERVA DUCALE ORO GRAN SELEZIONE 2016 (Artnr 79652, 185 kr, 14% socker under 3gr/l) (också Chianti Classico)
Marken där dessa viner produceras är unik, stenarna är porösa och höjdskillnaden kan vara så mycket som 500 m i odlingarna. Detta är ett av Ruffinos flaggskeppsvin, 85% Sangiovese, 4% av den kryddiga druvan Colorino samt cirka 10% Merlot. 36 månader lagring, ett år i stora tunnor och två år till i mindre. Doften fångar oss direkt; mustigt, kryddigt med slånbär och frukt. Strävt och fullt av personlighet i första klunken. Jättefin syra. Här får vi choklad med torkad tobak och aprikos, levande tanniner men samtidigt mjukheten från Merlot. Riserva Ducale Oro går alldeles utmärkt att lagra. Det passar bra med ett ganska brett urval mat, framförallt kött, fisk, och rätter med syrlighet från tomatsås – ja, helt enkelt italiensk mat överlag. Ett kraftfullt och smakrikt vin, som inte tar över utan höjer maten.
RUFFINO MODUS IGT 2017 TOSCANA (Artnr 74728, 339 kr, 14.5%)
Modus är något som kallas för en Supertoscanare och är något som måste upplevas. Namnet står för en serie viner som valt att lämna den striktare, lagstadgade DOCG/DOC-märkningen till förmån för IGT (Indicazione geografica tipica, eller VdT – vino da tavola, ”bordsvin”) och på så vis gå runt reglerna för hur stor andel av vilka druvsorter man måste använda vid framställningen. Franska druvan Cabernet Sauvignon spelar en avgörande roll här och Supertoscanare anses överlag har mycket hög kvalitet men också ett betydligt högre pris, vilket så även är fallet här. Blandningen i Modus är Sangiovese, Cabernet och Merlot i nästan lika stora delar, med tolv månaders lagring.
Vinet har en blodröd färg och direkt ur flaskan en djup och mustig smak. Fyllig och kryddig, så för det nästan tankarna till kraftfulla italienska viner som Amarone. ”Barock” är också en första tanke, man riktigt hör italiensk barockmusik spela när man dricker det. Smaker av mörk choklad, mogen frukt, körsbär med eukalyptus och rostat kaffe. Paletten är imponerande, de väldigt mogna bitarna (Merlot) och strukturen från Cabernet ger dig här något extra tillsammans med Sangiovese. Passar mycket bra till en mer kraftfull måltid, en vildsvinsragu, en kraftfull risotto eller kanske grillat kött? Vi åt den med rödvinsmarierad rostbiff och det var en majestätisk upplevelse – mjukt och runt, sött och lent. Flaskan kostar förvisso en slant, men detta är ett underbart vin att fira med, ”som att kliva på en vacker matta i ett ståtligt hem”, uttryckte en i panelen upplevelsen. Det påminner också om riktigt bra amerikanare, men med högre finess. Ett måste.
RUFFINO ALAUDA är ett av vinhusets allra mest exklusiva Supertoscanare. Vinet finns inte att beställa på Systembolaget utan måste tas in via egen import och priset bör du ställa in dig på ligger runt 700 kronor per flaska. (se http://www.ruffino.com/wines/alauda/ för mer information, eller Googla så hittar du butiker som kan skicka det till dig i Sverige)
I norra Toscana, i ett området Poggio Casciano ligger något som kallas ”Florens bassäng”. Platsen är känd sen romarnas tid för sitt intensiva klimat. Kalksten utgör grunden och denna druvblandning med årgång 2016 är en av Toscanas mest berömda. Cabernet Franc och Merlot i lika stora delar (45%), toppat med 10% Colorino, som alltså är en unik, toscansk druva. Blenden ger vinet en lika intensiv smak som klimatet i området: mörk frukt, kaffe, lakrits, choklad och plommon. Fantastisk struktur och färg, med enormt fin syra., Förstaintrycket fyller upp munnen, men har ändå mjuka tanniner, en mogen eftersmak med lite balsamico ovanpå sötman från frukterna. Lagrat 24 månader i små tunnor.
Detta parade vi med en bra, välkryddad oxfilé och tillbehör och resultatet kan inte beskrivas som annat än gudomligt. En smakupplevelse som går ned så lätt och som man samtidigt vill ska vara länge, länge. Priset är högt, onekligen, men så även upplevelsen. Kanske en upplevelse att önska sig i födelsedagspresent eller julklapp?
En annan Supertoscanare som du kan få tag i för det mer humana priset av 400 kr per flaska är ROMITORIO DI SANTEDAME; ett lyxigt IGT-vin med mycket fina recensioner, som passar bra till nöt och italienskt överlag.
Även detta vin är en Gran Selezione från 2016, från en särskild vingård med utvalda druvor. 90% Sangiovese och 10% Colorino, så har man här försökt få ihop den bästa kombinationen av druvor som ligger på absoluta toppen i sin mognad. Detta känns i den ljuvliga doften som slår en från det att man häller upp vinet. Första smakintryck är aningen strävt och tungt, men samtidigt bärigt och syrligt. Körsbär, mörk frukt och colorinon ger mer kraftfulla tanniner och detta blir för oss ett utpräglat matvin, definitivt något annorlunda. Den friska kryddigheten från colorinon känns tydligt och vinet lyckas på något vis vara både lent och strävt samtidigt. 24 månaders lagring på små tunnor av franskt ekfat.
Ännu en sån flaska vin man aldrig vill ska ta slut…
Sommaren hör ju ofta de vita vinerna till, mycket på grund av sin lättare ton och fräschare friskhet. Men även rosé har knappat in mycket och kan idag vara det allra mest köpta ”sommarvinet”. Ruffino har breddat sin Aqua Di Venus-serie i år, som numera finns både som vitt och rosé.
Om vi börjar med deras klassiker AQUA DI VENUS ROSÉ (Artikelnummer 78666, 179 kr, 13%) så får vi alltså ett somrigt rosévin från Maremma med 40% Syrah (som ger smak av körsbär, vita moreller och plommon), 30% Sangiovese (syra och mineralet) samt 30% Pinot Grigio (fruktighet och päron)
Blygsamt på ett angenämt sätt. Vacker, rosa färg, smakar sött men inte sliskigt. En kraftfull fiskrätt såsom halstrad tonfisk med tillbehör och en syrlig sås var perfekt till detta. Har en fin avrundning som lägger sig ovanpå maten på ett angenämt sätt, som en sidekick till huvudrollen. Här kan man njuta och skönja skillnaden på ett kvalitets-rosé och även konstatera att detta passar fint till efterrätter som glass också.
Rosé är ändå sommar…
Slutligen har vi AQUA DI VENUS (vitt, just nu endast import, cirka 150 kr per flaska, 12,5%). Detta är ett nytt och alltså vitt vin med samma namn som rosén. ”Brisen av Tyrrenska havet från Maremma”, beskriver Ruffino det som.
Vi tyckte att detta var ett friskt, fruktigt – men inte direkt sött – vin där citrusfrukterna känns direkt. Druvsorterna är 60% Vermentino, 20% Chardonnay och 20% Sangiovese. Här sker ingen lagring utan bara fermentering. Smak av tropiska frukter, citrus, lime och fikon. Äpplen och päron gav krispighet och en levande syra. Vi anade också toner av oregano. Med mat kommer rundheten fram, den stekta gösen matchade så fint med den krämiga räksåsen. Vinet blir mildare och ännu mer lättdrucket med mat. och detta kan du våga testa även med tyngre rätter, då det ökar mjukheten och tar fram mer av fruktsmaken. Eller varför inte para det med den svenska klassikern, färska räkor?
Vi längtar till att få åka och besöka Italien och Toscana igen. Men fram till dess kan vi resa genom smakupplevelserna som vinerna från chianti-området ger. Något säger oss att Chianti (Classico) kommer igen starkt framöver – i alla fall om vi ska utgå från vad Ruffino har att erbjuda.