För några år sedan testade vi Asus Zenfone 8 här på senses.se. Asus Zenfone 8 var en riktigt bra telefon, men den erbjöd inga speciella funktioner som exceptionell kamera, vikbarhet eller annat som skiljde den från mängden (förutom en lysdiod som blinkade när ett meddelande anlänt). Men den var liten och den var högkvalitativ. Och precis så känner vi med Samsung Galaxy S25. Det är krut under skalet men utan några större överraskningar (och den har nästan precis samma mått som Asus Zenfone 8). Vi har nyligen testat flaggskeppet Samsung Galaxy S25 Ultra och givetvis kommer vissa jämförelser att göras mot den och i vissa aspekter är större inte bättre. Så om det lät negativt med att Samsung Galaxy S25 känns alldaglig och utan överraskningar så finns det fördelar att hitta i det. Men vi knyter ihop vårt resonemang lite längre ner.
Första intrycket Samsung Galaxy S25
Det är tveklöst en elegant pjäs som osar kvalité men det är en anonym telefon till utseendet. Man måste titta extra noga för att se Samsung-loggan på ryggen och knappuppsättningen är standard med på/av-knapp samt volym upp/ner. Givetvis gömmer sig mer bakom dessa tre knappar men fingeravtrycksläsaren sitter på skärmen så det är verkligen bara tre knappar, alltså, inga dolda funktioner som att fingeravtryckläsaren sitter i sidoknappen som på exempelvis Motorola Razr 40 Ultra. I lådan är det skralt med tillbehör, inga skydd, inget fodral, en laddsladd men ingen laddare. Det sista är visserligen på grund av EU-regler men de två första saknar vi. Framför allt då minnet av Motorola Edge 50 Neo lever färskt i minnet där både skal och skärmskydd var inkluderat.
Precis som med S25 Ultra gör de utstickande kameralinserna att Samsung Galaxy S25 ligger och vinglar på plan yta. Det är svårt att komma över den något störiga känslan samtidigt som det är lätt avhjälpt med skydd som bakar in dem. I övrigt är den skön att hålla i men är något hal. Tyngden är förtroendeingivande och skarpa kanterna hjälper till ett bra grepp.
Och den är elegant, ingen tvekan om det.
Hur presterar Samsung Galaxy S25?
Batteriförmåga
Batteriet har under vår testperiod inte varit ett problem. Det 4 000 mAh stora batteriet räcker länge. Men den är segladdad, det går långsamt helt enkelt även om vi ger den tillgång till en 90W laddare. Men vi märkte snabbt att den är lika seg åt andra hållet. Batteriet står på sig bra och räcker långt och väl över en dag och lite in på dagen efter. Men lite planering krävs för ska du ha upp den på 100 procent krävs runt 80 minuter.
Kameran
Den gör det den ska och den är snabb att komma igång. Det du har att jobba med är en 50.0 MP, en 10.0 MP och 12.0 MP vilket inte är bländande jämfört med många andra mobiler utan relativt standard. Vid rörelseutmanande bilder är det svårt att få skärpa. Barn som gungar, bilar som kör förbi eller andra snabbare detaljer är svåra att fånga om inte ljuset är perfekt. Detta även med den trots allt meningsfulla rörelsefoto-tekniken som i flera andra scenarion hjälper till att fånga den bästa bilden.
Vi gjorde ett zoom-test för att ni läsare ska få en idé om hur pass kompetent kamerorna är:
Givetvis finns ett gäng fotograferingsalternativ som vi har sett förut och som mer eller mindre bedöms vara standard. Men det finns några som sticker ut som exempelvis Mat och Porträttvideo. Mat-alternativet är i stort en försiktigare variant av Porträtt och klipper inte lika skarpt. Effektfullt och ganska bra faktiskt. Porträttvideo är precis vad det låter som, videon jobbar med skärpedjup som framhäver det som är i fokus. Ett enkelt och praktiskt sätt att direkt skapa lite spänning i din video. Slutligen, precis med Samsung Galaxy S25 Ultra återkommer viss förvirring med Expert RAW och Proffs. Vi kan bara igen påpeka att här har Samsung UX-arbete framför sig.
Starkt knutet till fotograferingen är ju givetvis AI-funktionerna. Det är läckert och underhållande. Precis som i testet med Samsung Galaxy Z Flip 6, där en inritad gås blir verklighet, fyllde vi på våra bilder med fyrar, fartyg och förtöjda segelbåtar. Men det blir lite av gimmick och något man efter ett tag inte använder speciellt mycket.
Nästa funktion som skulle kunna vara riktigt användbar, och som framgångsrikt visades upp i vårt test av Samsung Galaxy S25 Ultra, är förmågan att låta AI ta bort delar av ett foto som kan störa. Och även om funktionen fungerar i många fall, inte minst då man önskar demonstrera den, måste vi ändå lägga till att vid två tillfällen, när vi verkligen behövde den, var den plötsligt mystiskt omöjligt att använda. Så i slutändan blir det ändå säkrast att knäppa på tills du får en bra bild.
Nattläget levererar bra men givetvis krävs en stadig hand under ganska lång tid.
Skillnaden mot Samsung Galaxy S25+ och Galaxy S25 Ultra
Den biffigaste modellen av Galaxy S25 (256 GB lagring och 12 Gb RAM) får du som billigast tag på för 10 500 kronor.
För att addera ett + till modellnamnet och få 512 GB lagring, men samma RAM-minne, får du lägga till ungefär 5 000 kronor. Och vad får du då för det? Jo; ytterligare 900 mAh, 0,5” större skärm, 38g mer i vikt, QHD istället för FHD och givetvis större mått (11,5 x 5,3 x 0,1 mm). Men i övrigt är de identiska.
Skillnaderna blir större både i funktioner, finesser och mått när du går till Ultra modellen men det gäller framför allt kamerakompetensen, batteriet, skärmstorlek och Samsungs S-Pen. Nej just det, en del till, priset drar iväg rejält också och du behöver plussa på cirka 9 000 kronor. Vilket är just en vårt största bekymmer och kritik mot S25 Ultra, den känns lite för dyr.
Så sammanfattningsvis blir S25 styrka dess format och viss mån dess pris. För alla tre modellerna kör samma processor, samma ljusstyrka, samma adaptiva uppdateringsfrekvens och samma AI-funktioner. I jämförelse är S25 en kompakt kraftmaskin där vissa funktioner försvinner till förmån för måttet. Och när vi skriver i viss mån dess pris, är den givetvis billigare än sina syskon men för att vara det enkla alternativet får du ändå punga ut en rejäl summa!

Användarupplevelsen Samsung S25
Vi inledde med och har återkommit till att trots att Samsung Galaxy S25 inte överraskar eller har några specialiteter så finns fördelar med det också. I dagens samhälle är vi överväldigade av underhållning och inte helt sällan oförtjänade doser av dopamin. Det kan därför finnas en absolut fördel med att din mobil känns alldaglig och enkel för det kan hjälpa dig att kanske inte konstant fingra med den. Samsung Galaxy S25 är precis så. Du vet att du har ett kraftpaket med dig som löser ut det mesta men som inte ropar på dig på samma sätt som andra mer specialiserade mobiler. Ur den aspekten älskar vi den.

(Foto: Samsung)
Den är förtroendeingivande och samtidigt en gnutta ointressant. Och ingenstans är den dålig. Detaljer som Samsungs auto-hide list som återfinns på flera Samsungmodeller (dock ej Samsung Galaxy Z Flip 6) är en fröjd på en liten skärm. Listen påminner om Motorola Razr 50 Ultra fantastiska yttre skärm när det gäller snabbtillgänglighet.
Men trots allt, i likhet med dess mer avancerade kusiner, är den enkel och slätstruken. Vilket återigen rimmar lite illa med priset. Visst får du 7 års uppdateringar av systemet men ändå, det är mycket pengar för den minst avancerade modellen.
Så med det sagt har vår tid med Samsung Galaxy S25 varit tveklöst angenäm. Framför allt på grund av dess enkelhet och smidighet. Det är subjektivt huruvida man föredrar små eller stora mobiler och båda har sina styrkor. Men gillar du små mobiler och lite sörjer att Asus har givit upp tanken på att hålla Zenfone-serien liten är Galaxy S25 ett utmärkt alternativ.

Kontentan Samsung Galaxy S25
Vi börjar avslutet med en viktig fråga, känns den prisvärd?
Nja, det finns nämligen en behållning att välja det enklaste alternativet om man känner att kompromisserna backas upp av priset. Motorola har på ett tydligt sätt presenterat flera riktigt bra telefoner (med en del roligt inkluderat) och gjort en grej av att kanske inte maxa all prestanda i exempelvis kameran eller skärmens responstid (som man knappt märker någon skillnad på i alla fall i vanligt bruk) men har då också låtit priset backa upp kompromissen. Men när basmodellen kostar 10 500 kronor så kommer inte den känslan. För det är fortfarande ingen liten summa och i sammanhanget inte så långt ifrån + modellen. På samma sätt skulle potentiellt flaggskeppet få mer värde om inte grundmodellen i stort kan samma saker förutom en penna, en mer kompetent kamera och några andra delar.
Vi hade gillat Galaxy S25 ännu mer om den varit lite sämre och några tusenlappar billigare. För då hade den varit ett tydligt aktivt val och inte något som nästan är + modellen.
Så, låt oss knyta ihop säcken. Samsung har med S25-serien valt ett ganska slätstruket utseende som du dock kan klä med härliga färger och välja din modell efter behov. Det är en dyr mobil men det kommer en hel del under skalet. Vi har testat bättre kameramobiler såsom Xiaomi 14 Ultra men Galaxy S25 har aldrig utgett sig för att skarpast på marknaden på just den fronten. Du får däremot en blixtsnabb telefon med alla AI-funktioner som flaggskeppet har och ett batteri som är tåligt. Och framför allt, en sista gång, den får plats i fickan och är elegant i sin enkelhet.
Samsung skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.