Hem MobilAndroid Test: Samsung Galaxy Z Flip 6
Silver

Test: Samsung Galaxy Z Flip 6

av senses.se

För bara några år sedan var telefoner med vik-/böjbara skärmar en knäpp idé som många nog förkastade som en svindyr och ömtålig gimmick. Spola fram bandet till idag och många mobiltelefontillverkare har doppat tårna i den vikbara sjön. Samsung har gjort mer än så – de har kastat sig raklånga ut i plurret och är nu på sin sjätte iteration av både sin Fold och sin Flip. Många av teknologins barnsjukdomar borde nu vara fixade och det kanske äntligen är läge att hoppa på tåget. Idag ska vi djupdyka i Samsung Galaxy Z Flip 6 och se om det kanske är dags att överväga en övergång till vikbara telefoner.

Första intrycket

När vårt testexemplar packades upp här på redaktionen trodde vi en för kort stund att vi fått fel produkt skickad till oss – Hur kan denna robusta pryl vara en vikbar telefon? Den låg där helt platt och när man plockade upp den fanns där inget sviktande alls. Samsung Galaxy Z Flip 6 känns helt enkelt stabilare än många billigare mobiltelefoner som inte har vikbar skärm. Gångjärnen på Galaxy Z Flip 6 ger onekligen ett betryggande intryck då de endast går att böja åt ett håll. Här kan tilläggas att vi inte var första stoppet på den recensionsturné som vårt testexemplar gjort, och ändå var den så pass stabil!

Samsung Galaxy Z Flip 6
Foto: Senses.se

Skärmen

På en telefon med en vikbar skärm är det givet att vi först tar en titt på just skärmen. På alla vikbara skärmar finns det ett veck som är mer eller mindre påtagligt. På Galaxy Z Flip 6 är vecket direkt ur lådan bland de minst störande på marknaden. När mobilen är avstängd, eller i starkt motljus, kan man se vecket men när skärmen är på och man använder den glömmer man snart bort att det är där. Det mycket glatta fabriksmonterade skärmskyddet bidrar också till att man inte heller känner av vecket när man scrollar runt. Tidigare generationer av Samsungs vikbara telefoner har kommit med skärmskydd som varit allt annat än glatta.

På tal om att scrolla är det något man gärna gör mycket och länge på Z Flip 6. Skärmen är en 120hz AMOLED-skärm som gör att även de snabbaste scrollningarna känns helt fantastiskt rappa. Dessutom har den en rapporterad maximal ljusstyrka på hela 2600 nits så det var inga problem med att använda den även i direkt solsken.

Innan vi provade att köra Z Flip 6 som vår dagliga telefon i någon vecka trodde vi inte att en vikbar skärm erbjöd något mer än bara en storleksfördel i hopvikt läge. Men här märks det att Samsung haft några generationer på sig att få mer utav tekniken. Gångjärnen är styva nog att de kan låsas i valfritt läge. För vår del kom denna funktion mest till sin rätt när man ställde upp Z Flip 6 som en pytteliten laptop på bordet och körde ett youtubeklipp på övre halvan av skärmen samtidigt som man kunde läsa mailen på den nedre halvan. Visst, delar man upp skärmen är varje del inte gigantisk men för slösurfande dög det gott och väl. Att mobilen även är sitt eget ställ är mer praktisk än man kan tänka sig – Har ni någon gång stått framför spegeln och försökt knyta en fluga med hjälp av en instruktionsvideo på mobilen så vet ni vad vi snackar om!

Samsung Galaxy Z Flip 6 men den mycket användbara delade skärmen.
Foto: Senses.se

Slutligen en liten brakslapp, då detta inte är ett långtidstest är det svårt att uttala sig om hur bra den vikbara skärmen kommer hålla, något tidigare generationer har haft lite problem med.

Den yttre skärmen

Den yttre skärmen är snygg och snabb men tyvärr inte så användbar som den kunde ha varit. Du kan enbart befolka den yttre skärmen med vissa widgetar direkt anpassade för skärmen samt se notifikationer. Motorola Razr 40 och Razr 40 Ultra valde en annan approach till sin yttre skärm då de låter användaren nyttja den till nästan vad som helst – som en förlängning av den inre huvudskärmen. Med en begränsad yttre skärm är man ofta illa tvungen att öppna telefonen för att göra det man ville. Tänk vad batteri man kunnat spara om den större skärmen på insidan kunde fått vara nedsläckt oftare och längre!

Samsung Galaxy Z Flip 6 yttre skärm kunde fått högre användbarhet
Foto: Senses.se

Prestanda

Z Flip 6 kommer med det bästa chippet man kan få tag i idag, Snapdragon 8 gen 3. Samma chip som finns i de värsta gamingtelefonerna där ute samt i Xiaomi 14 Ultra. Detta märks! Vad vi än utsätter vår Z Flip 6 för så hanterar den det helt galant – alla typer av mobilspel och emulering av flertalet konsolspel (däribland PS2!) fungerade galant. Visst telefonen blev lite varm och har ingen aktiv kylning så chippet får nog inte sträcka ut sina ben riktigt lika mycket som i en dedikerad gamingtelefon, men ändå är det väldigt imponerande. Med andra ord klarar Z Flip 6 av alla vardagssituationer ni kan tänka er.

Samsung Galaxy Z flip 6
Foto: Senses.se

Kameran

Som sagt tidigare slängde vi in Z Flip 6 raka vägen vår vardagsrutin och använde den varje dag. Förutom slösurfande och lite gaming så är det just kamerafunktionen som oftast kommer till användning för många användare. Först ska vi säga att det går fort att få fram kameran och komma till skott. Under en sekund från att man dubbelklickar på skärmknappen till att man fångat en bild på just det där ögonblicket man ville åt. För er med småbarn som gör knäppa grejer som man gärna förevigar är denna snabbhet inte att underskatta. På långsammare telefoner har man nästan alltid missat sin chans när processorn äntligen kickat igång kameraappen.

Samsung Galaxy Z Flip 6
Foto: Senses.se

Avseende själva bildkvaliteten är den för det mesta godkänd. Vi testkörde den mot en numera ganska gammal mobil i budgetsegmentet – en pixel 6a. Ni kan se resultatet själva i våra jämförelser här nedan. Bilderna är ungefär lika bra med en knapp fördel för Google, vilket egentligen är ganska dåligt med tanke på ålders- och prisskillnaden mellan modellerna. Den stora skillnaden verkar vara hur de två telefonerna hanterar färgerna och det är nog en smaksak. Att skillnaden inte är större säger väl lite om dagens marknad där hårdvaran inte har lika mycket betydelse som mjukvarumagin som sker i bakgrunden. Om man verkligen detaljergranskar bilderna i Z Flip 6 så blir särskilt ansikten vid inzoomning ganska konstiga. Det är inte bara det att de blir ganska suddiga, det är som att telefonen digitalt försökt justera bilden kring det som den identifierat som mänskliga ansikten, och inte riktikgt lyckas. Efter ett tag slutade vi ta bilder på personer lite längre bort. Bilderna var efter lite croppande ganska värdelösa. Så se till att ni står nära objektet vid porträttfotografering.

Galaxy AI

Samsung har lagt stor vikt i sin marknadsföring för hur AI är integrerat i Galaxy Z Flip 6 så vi tänkte ta en snabbtitt på de medföljande funktionerna. Till att börja med finns det en hel del bildredigeringsfunktioner där man kan klippa ut personer eller individer ur bilder, mycket likt Pixels magic editor, både i funktion och i resultat. Doch en kul grej om man vill få bort en jobbig turist ur bakgrunden på sin familjebild.

Men den roligaste och knäppaste bildfunktionen vi testade var en funktion där man kan rita en enkel teckning på en bild man tagit med kameran. Sedan får Galaxy AI förvandla den till verklighet. Kul funktion men kanske inte så användbar, se exempel på detta nedan.

En annan kul AI-funktion som vi faktiskt skulle se oss använda och som nyttjar telefonens unika design är den inbyggda tolken. Du ställer in vilket språk du vill kommunicera med och så viker man upp telefonen i halvöppet läge. Båda parter kan då se motpartens svar på sin egen skärm. Det funkar nästan i realtid och är riktigt häftigt faktiskt. Tyvärr finns svenska än så länge inte som ett valbart språkpaket.

Samsung Galaxy Z Flip 6 med både kul och fungerande tolkfunktion.
Foto: Senses.se

Handhavande

Det var lite nostalgiskt och häftigt att få använda en Flip phone igen efter så många år med tråkiga svarta rektangulära telefoner. Här kommer lite reflektioner kring hur den faktiskt var att använda. För det första är det väldigt svårt att hantera telefonen med bara en hand. Har du en kaffemugg i ena handen kan du glömma att det ska få att fiska upp liten ur fickan och flippa upp skärmen med den andra handen. Fingeravtrycksläsaren sitter för lite högt upp för att den ska gå att använda med båda händerna. För er som alltid har telefonen i höger hand är det dock inga problem. Slutligen är vi lite rädda för hållbarheten på skärm och gångjärn – efter bara några dagar i fickan hör och känner man ibland av ett litet oroväckande knastrande ljud när man öppnar eller stänger skärmen. Oklart om detta är eller kommer bli ett problem men det inger knappast något förtroende.

Samsung Galaxy Z Flip 6
Foto: Senses.se

Slutsats

Samsung Galaxy Z Flip 6 är en riktigt rolig telefon som tar mycket liten plats . Den kommer med två fantastiska skärmar och en grym processor. Men är det en bra skärm och processor man är ute efter kan man spara nästan tiotusen (!) kronor hos andra tillverkare. Det man betalar premium för är formfaktorn och Samsungs varumärke. Det märks att Samsung vikt skärmar i ett bra tag nu, allt bara funkar! Men det är verkligen synd att de inte släpper loss den yttre skärmens potential trots många recensenters önskemål om detta i flera generationer. Nu låter det som att vi bara klagar men när en pryl är så cool som Galaxy Z Flip 6 faktiskt är måste man lyfta fram lite förbättringspunkter. Faktum är att några av våra riktiga Google Pixel fanboys här på redaktionen faktiskt för första gången på år överväger att lämna Googles trygga famn och (smartphone-)emigrera till Korea.

Samsung skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.