Roborock Saros 10 är nya namnet på företagets flaggskeppsmodeller av robotdammsugare, som tidigare hette Sx (ex S8 MaxV Ultra). Det var inte länge sen förra flaggskeppsmodellen i mellanklassen Qrevo Curv släpptes och tog plats på vår referenstron (trots en del brister) och S8 Pro Ultra är fortfarande även den välanvänd. Saros 10 släpps i två modeller, en ”vanlig” som tar över funktionaliteten att kliva över höga hinder, som introducerades med Qrevo Curv (men med förbättrad avkänning av hinder) men vars moppfunktion är en rörlig bakdel som tidigare S-modeller och en modell som heter Saros 10R, som har snurrande och rörliga moppar, likt Qrevo Curv, men å andra sidan inte kan klättra lika bra som sina bröder (den toppar på endast 2,2 centimeter). Man kan som bekant inte få allt här i livet (vilket förmodligen inte är någon nyhet för någon).

Saros 10 är något mindre, något smidigare och något tystare än Qrevo Curv. Stationen, eller dockan, är å andra sidan aningen större och känns inte alls lika snygg och smidig i vårt tycke, utan ger mer ”block”-känsla. Om dina möbler har minst 8 cm utrymme under sig så har du tur och får härmed en maskin som kan hålla snyggt och rent under soffor. Dock är detta långt ifrån alla soffor som har detta utrymme (vi skulle säga att det hör till ovanligheterna, vår moderna soffa på redaktionen har det exempelvis inte). LiDAR-kameran ovanpå själva robotdammsugaren är numera höj- och sänkbar, men den är också blank och kan dra till sig repor i trånga utrymmen, om du är känslig med att se sånt på dina dyrgripar.
Klassledande sugkraft i Saros 10

Utan större fördröjning satte vi upp hela maskineriet, vilket är utsökt enkelt och pedagogiskt. Inom fem minuter är du redo, uppdaterad i appen och klar att köra. Som vanligt finns två behållare för vatten, en för rent vatten som du själv måste fylla på och en för smutsigt sådant som du måste tömma. Påsen sitter också på insidan av maskinens docka. Vi drog igång en städning och såg fram emot att se effekten i den just nu klassledande 22 000 pa sugkraften – vilket är hela 20% starkare än föregångaren Qrevo Curv. Och visst märks det, framförallt på mattor och öppna golvytor, utan att maskinen för den delen låter som en raket som är på väg att lyfta. Den är långt ifrån ljudlös men det är sällan den går över 70 db (ens när den tömmer påsen) vilket överlag får ses som helt OK. Det rekommenderas att ställa in maskinen på att städa när du inte är hemma. För Saros 10 tar sin lilla tid på sig och efter ett tag blir blåsandet ändå lätt störande om man ska försöka jobba samtidigt.

Vi saknar de roterande mopparna
Borstarna på undersidan har ny design som är väldigt bra på att undvika trassel från långhåriga personer och fyrbenta vänner, något man annars får lägga en del tid på att rensa S8-modellerna från till exempel. Moppen är en tillbakagång till S8:ans lösning med en bred, rörlig bakdel och vibration för rengöring. Det funkar OK, men det blir inte lika skinande rent som efter Qrevo Curv, som hade lösningen med de roterande och rörliga mopp-armarna. Roboten har naturliga problem att nå in i kanter och är inte lika effektiv på intorkade fläckar på golvet, samtidigt är det förbättrade LiDAR-system och just frånvaro av rörliga mopp-armar framgångsreceptet till att kablar nu äntligen får vara i fred. Saros 10 är faktiskt riktigt duktig på att undvika dessa och lyckades inte trassla in sig en enda gång under tiden vi testade den. Men som sagt – man kan inte få allt här i världen. Har du ett hus med låga eller inga trösklar och ett fåtal eller snyggt undanstoppade kablar, kan Saros 10R eller faktiskt Qrevo Curv funka bättre med den överlägsna moppfunktionen. Dockan tvättar moppen med riktigt hett vatten (80 grader) för att lösa upp smuts, fett och annat som fastnat i den och kör även torkning, så man slipper den där blöta och obehagliga doften i huset av gammal, våt handduk när roboten åker omkring.

Hur är det med trösklar då? Jo, faktiskt exakt likadant som på Qrevo Curv; Saros 10 presterar varken bättre eller sämre här. 3,5 cm fixar den, ibland efter många försök och visst fastnade och ”gnällande”. Vår mega-tröskel på 4 cm är dock fortfarande block på, så vi får hoppas på en ännu tunnare modell framöver med ännu resligare ben…
En ny generation LiDAR och kameror
Vi måste åter lyfta att LiDAR 3.0-systemet och RGB-kamerorna på Saros 10 gör ett riktigt bra jobb med att undvika hinder och kameran i roboten kan även kopplas upp till remote via din smartphone för att spana runt i huset eller se vad roboten ser. Här finns dock också potential för utveckling; ibland känner roboten inte av rätt golvtyp och städar därför inte helt optimalt på den ytan.

Funktionsmässigt ligger Saros 10 i topp av vad moderna robotdammsugare klarar av idag, vilket även prislappen på 17 000 kronor skvallrar om. Det är mycket pengar i en tid när alla priser verkar gå banans. Samtidigt ligger de flesta, konkurrerande high-end modeller runt 14-15 000 kronor idag och därför kan man absolut motivera de extra tusenlapparna på Saros 10, särskilt om man både har trösklar och mycket prylar att navigera runt i huset.

Till sommaren kommer en annan modell av Saros kallad Saros Z70 som är utrustad med robotarm och den kan även hjälpa till att plocka undan stök i form av lättare objekt, såsom strumpor och mindre leksaker som ligger utspridda och lägga allt i förslagsvis en låda på angiven plats. Detta kommer att ta ännu längre tid förstås, men får roboten gå medan du jobbar är detta inte ett problem (förutom om den skulle fastna).
Summering Saros 10
Summa summarum är Saros 10 en riktigt, riktigt bra robotdammsugare men några förbättringsområden och vissa avkall man får göra för att få andra egenskaper (vi tänker främst på de roterande mopparna vi saknar lite från Qrevo Curv och som finns på Saros 10R – men den kan alltså inte gå över lika höga trösklar, så det får du i så fall välja bort). Beroende på vad du prioriterar så får du avgöra vad som är bäst i ditt hem, men för oss funkar Saros 10 alldeles utmärkt för vardagsstädning och vi ser fram emot vad denna nya generation flaggskepp från Roborock kommer att utvecklas med framöver. Trots saknade, roterande moppar är resultatet såpass bra och att slippa sladdkaoset så värdefullt för oss att Saros 10 tar över tronen från Qrevo Curv, även om det inte är med stor marginal.
Roborock skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
Så här sätter vi betyg på Senses