Hem LjudHörlurar Test: Sony WH-1000XM4
Sony WH-1000XM4 recension Guld

Test: Sony WH-1000XM4

av senses.se

Vad var det som just hände? Avstannade allt i min närhet samtidigt? Nej, allt som hände var att Sonys WH-1000XM4 startade sin synnerligen imponerande blockering av omvärldens brus och störsändning. Sony WH-1000XM4 har något år på nacken, men ska för den sakens skull inte förbises – särskilt nu när priset just krupit under 3 000 kronor. Nästan ingenting är fel med dessa hörlurar och det som levereras är optimalt. Men det finns ett aber i helheten som gör att de inte får full poäng.

Sony WH-1000XM4 – Det övergripande

I den medföljande väskan finns en 3,5 mm, flygplansadapter samt en USB-C sladd.

Utseendet på Sonys WH-1000XM4 är diskret och stilrent. Kan du inte direkt se skillnad på föregångaren och dessa, är du förlåten, designen är synnerligen lik. Touch-kontroll är inbyggt i högra luren där svepningar och tryck startar, stoppar, höjer volymen samt styr de andra mest basala kontrollerna.

De finns tre lägen på lurarna kan ställas in på. Det första är Ambient Sound Control där du själv kan ställa in hur mycket du vill höra av omvärlden. Det andra är Ambient Sound Control Off, lurarna blir då “döda i vattnet” och fungerar som ett par vanliga hörlurar. Det tredje är Noise Cancelling vilket helt enkelt stänger ute allt. I de två aktiva alternativen kan du låta lurarna särskilt lyssna efter röster och reagera med att öppna upp för att underlätta ett samtal, så kallat Tala-i-chatt. Utöver det finns många optimeringsinställningar att förfina din upplevelse med. Exempelvis atmosfärtrycks-optimering, analys av örats form eller ljudkvalitets-läge. I aspekten passform finns inte så mycket att tillägga. WH-1000XM4 vilar skönt och mjukt mot huvudet.

Batteritiden imponerar, även med brusreduceringen igång, då du får cirka trettio timmar vanlig användning. Kör du utan brusreduceringen får du ytterligare cirka 8 timmar. Med andra ord täcker du även de längre flygresorna som finns tillgängliga.

Foto: senses.se

WH-1000XM4 – Det som inte låter

Monotona och kontinuerliga ljud försvinner helt på en nivå som nästan gör det obehagligt. Tvättmaskiner stannar, vattenkokare och fläktar blir ljudlösa och en svag känsla av att det vore skönt med en vägg bakom ryggen kryper fram. Lägger man sedan på musik eller en podd blir du helt isolerad, du hör garanterat ingen komma. Detta som sig bör givetvis, stoltserar man tillsammans med Bose om att vara branschledande bör denna funktion också vara framträdande.

Det finns dock en nackdel med den intensiva brusreduceringen och på den här nivån blir det påtagligt: det skapas ett tryck runt öronen som efter tag blir riktigt obehagligt. Känslan som närmast går att beskriva är som att det slår lock för öronen. Man vill ta av lurarna och låta öronen vila. Andas lite. Att bära WH-1000XM4 med brusreducering under en längre period isolerar visserligen bort allt störande ljud, men trycket gör att det blir en befriande känsla när man tar av dem. I slutändan får man helt enkelt bestämma sig för vad som är viktigast: tystnaden eller bekvämligheten?

Foto: senses.se

WH-1000XM4 – Det som låter

Det som låter, det är i världsklass. Ljudbilden är på nivån att nya detaljer och effekter kommer fram i musik man redan kan och tycker om. Detta är tack vare Sonys nya ljudprocessor. I en ambition att komma så nära det tänkta originalljudet som möjligt och samtidigt bearbeta komprimerade ljudkällor har Sony gått från DSEE HX till DSEE Extreme ljuduppskalning.

Ingen testad genre får Sonys WH-1000XM4 att rygga undan. Alla register representeras utmärkt utan minsta behov av justering i den medföljande EQ. Thomas Bergersens – Empire of Angels fullkomligt glittrar i öronen medan Agnes Obels – Familiär blir fascinerande detaljrik. Men när Dawn Upshaw sjunger Lorsque Vous N’Aurez Rien A Faire tillsammans med aktiverad brusreducering, ja då stannar världen runt omkring och man sugs fullkomligt in i upplevelsen. Och WH-1000XM4 låter dig få den upplevelsen när än du önskar. Beroende på vad du lyssnar på kan dock brusreduceringen ta bort en viss kraft och studs i musiken. Det är knappt märkbart, men ändå – man får inte riktigt det tryck som i vissa fall förväntas.

Även som headset fungerar WH-1000XM4 alldeles utmärkt. Att du själv får bra ljud var väntat, men även den du pratar med hör utmärkt. Ett plus så klart men på gränsen till ointressant i sammanhanget, WH-1000XM4 är knappast ett par lurar du köper för att använda till telefonsamtal.

Foto: senses.se

Kontentan

Sonys WH-1000XM4 är en storspelare, på alla sätt. Brusreduceringen är fenomenal, ljudåtergivningen är magnifik och det finns nästan ingenting att anmärka på. Nästan. Brusreduceringens kraft gör att lurarna är svåra att använda under en längre period. Trycket runt öronen gör det obekvämt och gör att man vill ta en paus. Det måste dock sättas i perspektiv, sitter du i en brusig bil eller ett flygplan är brusreduceringen en gudagåva. Men är miljön runt omkring relativt skonad från störande moment kan brusreduceringen med fördel slås av för att få bort nackdelarna med den. Och det gör ju att WH-1000XM4 till viss del tappar sin poäng och sitt främsta säljargument. Men i en bullrig miljö finns sannolikt inget bättre alternativ.

  • Spellista för testning
    • Thomas Bergersen – Empire of Angels
    • Seven Lions – Freesol
    • Solar Fields – Sombrero
    • Hans Zimmer – Mombasa
    • Agnes Obel – Familiär
    • Really Slow Motion – Dominus
    • Alan Jackson – Drive
    • Dave Weckl – Dis´Place This
    • Von Dinkelmeyer – Countach 1988
    • Ulrich Schnauss, Jonas Munk – Sirocco
    • Armin van Buuren – Beautiful Life
    • Dawn Upshaw – Lorsque Vous N’Aurez Rien A Faire (ur Cherubin)

Sony skickade recensionsprodukt för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.


Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.