Hem LjudHörlurar Test: Anker Soundcore Space One
Anker Soundcore Space One Silver

Test: Anker Soundcore Space One

av senses.se

Anker Soundcore brukar för det mesta få beröm av oss för sina funktionsrika och i viss mån prisvärda hörlurar. Vi har inte gillat allt, men det har alltid funnits något som stått ut och imponerat. De hörlurar vi ska testa denna gång är Anker Soundcore Space One. Soundcores stall av over-ear hörlurar börjar bli hyfsat stort med mycket att välja på och flertalet prisnivåer. Soundcore Space One kvalar in som näst billigast och dyrast är batteri-imponerande Soundcore Space Q45. Så låt oss hugga in och gå igenom huruvida Soundcores 1 000 kronors-alternativ imponerar på andra sätt än priset.

Första intrycket Soundcore Space One

Till utseendet är Space One eleganta. Diskreta former, en diskret logga och god komfort runt huvudet. Jämfört med Space Q45 är du förlåten om du inte direkt ser skillnaden (vilket dock i stort gäller flera av Soundcores over-ear lurar) och du är också förlåten om du skulle bara genom utseendet sätta en högre prislapp. I boxen får du en funktionell transportpåse, en 3,5 mm kabel samt en USB-C till USB-A kabel. Samt hörlurarna förstås.

Anker Soundcore Space One
Foto: senses.se

En kort jämförelse med Soundcore Space Q45

Det skiljer cirka 500 kronor mellan Space One och Space Q45 och olikheterna finns där, men de är inte gigantiska. Exempelvis får du en minskad batterikapacitet med cirka 10 timmar i jämförelse – men denna siffra kräver kontext. Båda hörlurarna ligger över medel kapacitetsmässigt och istället för 65 timmar med Space Q45 får du 55 timmar med Space One (utan ANC aktiverat). Och som vi skrev med Space Q45 motsvarar denna tid en hel arbetsvecka plus eventuell pendlingstid. Med Space Q45 får du ett hårt fodral och med Space One en påse. Ett hårt fodral skyddar bättre men jämfört med påsen tar det också mer plats. I slutändan blir det alltså till viss del en smaksak.

I övrigt får du samma codecs, drivenhet, samma app (med ett litet tillägg för Space One som vi återkommer till) och båda har en 3,5 mm ingång. Så i stora är det inga reella skillnader men än så länge har vi inte nämnt ljudet och några andra detaljer som Space One står ensam med.

Ljudupplevelsen Soundcore Space One

Vi inleder med de delar vi tycker haltar lite: det saknas lite bredd och djup. Det är ingen katastrof men med vissa spår känns det som att ljudbilden ligger och trycker på ansiktet snarare än att omge huvudet. Vidare finns viss otydlighet i mellanregistret där det bitvis blir lite bullrigt och då främst i de övre basregistren. Men inte heller där är det någon katastrof. Så sammantaget märks det på den generella ljudbilden att något har begränsats vilket är rimligt med tanke på priset.

Men låter det bra då?

Absolut. Soundcore Space One levererar fullt ut på flesta genrer vi testar de mot. Har den någon svaghet skulle det vara när musiken blir mer åt det akustiska hållet som Dave Weckl – Dis´ Place This eller Alan Jackson – Drive. Det är fortfarande njutbart men man får inte riktigt ut hela upplevelsen. Drar vi istället på Alok – Headlights finns inget att klaga på utan ljudbilden känns komplett och tydlig.

Sammanfattat blir ljudupplevelsen att den i stort är passerar med ett väl godkänt men vi blir ingenstans hänförda vilket krävs för ett mycket väl godkänt. Det ska också nämnas att Soundcores app erbjuder ett uttömande bibliotek av förinställda EQ i vilka lyssnaren kan sondera för att hitta sin favorit (alla typer finns inte med på bilden!) I vårt test, och som med alla andra Soundcore lurar vi har testat, håller vi oss till Soundcores egna signatur-EQ.

Easy Chat

I Soundcores app, som förövrigt är fylld med allehanda möjligheter att anpassa och ställa in detaljer, finns ett smart genomhörningsläge som Soundcore kallar Easy Chat. Tanken är att snabbt, men tillfälligt, kunna aktivera genomhörning vilket kan göras på två sätt. Det ena är att lägga vänster hand på vänster hörlur och det andra är att ställa in så att din egen röst, eller snarare tal, ska aktivera genomhörningen så snart du börjar prata. I det första alternativet släpper genomhörningen så snart du tar bort din hand och i det andra hänger det kvar cirka 5 sekunder innan musiken igen höjs och brusreduceringen slås på. Easy Chat är en riktigt smidig och smart funktion, helt i linje med vad vi brukar upptäcka hos Soundcore.

Anker Soundcore Space Ones smarta genomhörningsfunktion, Easy Chat.
Foto: Anker Soundcore

Något vi saknade hos Space Q45 var auto-stopp, alltså att musiken stoppar så snart du tar av dig hörlurarna. Funktionen är på inget sätt banbrytande utan snarare något av en standard idag så det är glädjande att Soundcore har valt att inkludera det i Space One.

Brusreduceringen

Brusreduceringen har två alternativ, Adaptive Noise Cancelling och Custom Noise Cancelling. Den adaptiva funktionen lyssnar in på omgivningen och lägger sig så lågt det går för att skona dina öron samtidigt som den blockerar det mesta runt omkring. Du hör knappt dina egna fingerknäppningar när musiken är av och med musiken på försvinner omgivningen helt. Det är inte lika dramatiskt som med Sony WH-1000XM4 men Space One ligger inte långt efter. Den andra inställningen gör brusreduceringen statisk och du får fem nivåer att välja mellan.

Foto: Anker Soundcore

Inte för tågresan dessvärre…

När vi på en tågresa använde Soundcore Space One så upplevde vi att hörlurarna var påtagligt känsla för tryckförändringar som är vanligt just på tåg. Dessvärre blev det efter en stund så pass påtagligt att vi bytte hörlurar. Vi har inte haft chansen att testa Space One på ett flygplan men vi kan tänka oss att så länge trycket runt omkring är hyfsat konstant så blir denna del inget problem. Åtminstone var det så i tvättstugan, på pendlingsbåten (förutom en liten påverkan när dörrarna stängdes) och ute på gatan. Men just tåget är inte Space Ones primära plattform att blockera omgivningen på.

Anker Soundcore Space One
Foto: senses.se

Kontentan Anker Souncore Space One

Vi ska ha med oss att dessa hörlurar kostar 1 000 kronor. För det priset är de nämligen synnerligen kompetenta. Space One är fyllda med smarta, tekniska funktioner: de erbjuder en bra ljudbild, har kompetent brusreducering och batterikapacitet klart över medel. De har några brister men det du får för pengarna gör det svårt att inte rekommendera dem. Så om du behöver ett par lurar med vilka du får väldigt mycket, som ser snygga ut men som samtidigt inte kommer kosta dig skjortan, är Anker Soundcore Space One ett riktigt bra alternativ.

Anker Soundcore skickade testprodukt för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.