Hem LjudHörlurar Test: Anker Soundcore Space Q45
Silver

Test: Anker Soundcore Space Q45

av senses.se

När vi nyligen testade sportlurarna Anker Soundcore Sport X10 blev det många rätt. ”Kompakta”, ”välljudande” och ”vattentäta” var några egenskaper som lyste igenom.

Vi blev därför nyfikna på den andra änden av sortimentet. Den änden där hörlurarna är större och elegantare. Det är den änden där Anker Soundcore Space Q45 hör hemma. Och likt sportlurarna döljer sig mycket under ytan. Vi hittar tekniska funktioner som inte ens paradlurar som SONY WH-1000XM4 kan visa upp och en batterikapacitet som sannolikt är branschledande. Soundcore sticker också ut med en hög nivå av pedagogik och tydlighet i alla reglage och funktioner.

Anker Soundcore Space Q45 har dock några områden kvar att hämta in på innan de kan spela med eliten. Men intressant nog har faktiskt eliten i sin tur en del att hämta in från Soundcore också.

Övergripande – Anker Soundcore Space Q45

Inkluderat i boxen får du ett transportfodral som är semistelt, men tillräckligt hårt för att skydda hörlurarna vid transport. Vidare ingår självfallet själva lurarna och en 3,5 mm-sladd så att lurarna kan köras antingen genom en DAC eller inkopplade om batteriet skulle ge sig. Det senare är nästan helt osannolikt då batteritiden är häpnadsväckande 65 timmar utan brusreducering och 50 timmar med brusreducering påslagen. Med andra ord kan du lyssna samtliga fem arbetsdagar – inklusive pendling – på en laddning. Med brusreduceringen igång. Minst sagt imponerande. Till detta ska nämnas att en snabbladdning på 5 minuter ger dig 4 timmar.

Komforten är god om än något åtsittande vid första testet. Allt eftersom har de dock mjuknat något och blivit bekvämare med tiden.

Foto: senses.se

Lurarna är tydligt uppmärkta med höger/vänster symboler inuti varje lur. Med tanke på lurarnas diskreta och anonyma design är detta ett tacksamt inslag. Knapparna styr funktioner som start/stopp, volym och lyssningsläge genom tydliga fysiska knappar. Du får själv välja om du vill aktivera dubbelklick på knappen för lyssningsläge för att genom det aktivera extra bas. Vad vi däremot saknar är, att kanske genom dubbelklick på volymknapparna, kunna växla spår.

Foto: senses.se

Bluetooth och Codecs

Anker Soundcore Space Q45 kör Bluetooth 5.3, vilket för dig som konsument inte innebär någon större förändring från 5.2. Istället får utvecklare nya verktyg för säkerhet, strömbesparing, vissa nyckelord har ”uppdaterats” i nomenklaturen och slutligen störningsokänslighet. Det sammanfattande är i alla fall att lurarna blixtsnabbt kopplar upp mot din sändande enhet.

Lurarna har stöd för Sonys lossless kodek LDAC, men du måste som användare själv gå in i inställningar för att aktivera denna första gången. Det är enkelt gjort och fungerar ungefär som vilken uppdatering som helst. Sedan växlar hörlurarna även till LDAC, om det stöds av sändande enhet. Detta bör uppmärksammas lite extra då det gör stor skillnad för ljudkvaliteten och känns relativt sällsynt utanför Sonys egna värld.

Soundcore-appen

Det som imponerar med Soundcores app är pedagogiken och möjligheterna. Soundcore har snappat upp behovet att göra användaren medveten om vad de olika funktionerna förändrar och hur de påverkar. Val- och justeringsmöjligheterna är också många vilket imponerar för prisklassen. Sammanfattat blir det tydligt att Anker Soundcore Space Q45 aspirerar på att trängas med de erfarna och självklara aktörerna på marknaden. Åtminstone när det gäller funktionalitet.

Foto: senses.se

Lyssningsläge – Transparency Mode

I genomhörningsläget har du två alternativ: Talk mode, samt möjlighet att själv bestämma graden av genomhörning du önskar. Talk mode är dock inte samma sak som exempelvis Sonys Focus on voice, där hörlurarna lyssnar efter röster och låter dem tränga igenom. Talk mode sänker istället musiken till en lägre nivå för att du lättare ska kunna uppfatta samtalen.

Lyssningsläge – Noise Cancellation

Även i brusreduceringsläget får du två alternativ: adaptiv och manuell brusreducering. Det adaptiva alternativet ställer in hörlurarna för att matcha omgivande brus istället för att ligga på en förutbestämd, manuell nivå.

Soundcore får en eloge för att de på ett tydligt sätt informerar om vad de olika alternativen gör. Exempelvis att max brusreducering skapar ett ökat tryck runt öronen, vilket det verkligen gör.

Blir det tyst då? Jo, hyfsat. Anker Soundcore Space Q45 ger redan i normalläge bra isolering från omgivningen och med brusreduceringen försvinner de monotona ljuden utan tvekan. Lite sämre är det med de högre frekvenserna och stötljud. Men står du på en kraftigt trafikerad väg i innerstaden kan du utan problem njuta av din musik.

Foto: senses.se

Ljudbilden – Anker Soundcore Space Q45

Anker Soundcore Space Q45 är ett par riktigt dugliga hörlurar. Ingenting i ljudbilden är egentligen dåligt men i jämförande med andra märken som funnits länge i branschen kan man ana en viss oerfarenhet. Det är svårt att sätta tummen på exakt vad det är, men med vissa hörlurar finns en viss självklarhet i ljudbilden.

Direkt ur boxen låter Anker Soundcore Space Q45 bra, men inte perfekt. Deras egen EQ-profil fungerar utmärkt på vissa låtar och får andra att låta tama och tråkiga. Visst vägs det upp av den utbredda möjligheten att själv ställa in ljud efter eget önskemål, men risken finns då att man förvränger grundsignalen allt för mycket. När vi testade Soundcore Sport X10 var ett problem att basen var alltför kraftig och det gick inte riktigt att åtgärda. Och just i det fallet handlade det om att kunna sänka något, inte förstärka.

Så det som saknas är att det låter strålande redan från början. Utan att du behöver justera något. Men magkänslan är samtidigt att Soundcore rör sig med stormsteg mot riktigt hög kvalité och även vassa, tekniska möjligheter för användaren, så det känns som en tidsfråga.

Den generella ljudbilden

Med det sagt är den generella ljudbilden utmärkt. Framför allt levererar Anker Soundcore Space Q45 en mustig och varm ljudbild. De lägre registren svarar piggt och kraftfullt. Tyvärr bitvis lite väl kraftfullt. Detta märks mest i låtar som Armin van Buurens – Beautiful Life, där basen blir lite väl tung framför allt i de inledande takterna. När sedan basen ackompanjeras med ett brett mellanregister blir det något helt annat. Vi beskriver ibland att vi vill bli omsvepta av breda harmoniska mattor i vissa låtar och ett exempel på det är Trevor Morris – Dragon Age Inquisition Theme. Det blir drömskt och kraftfullt, emotionellt medryckande och just, omsvepande. Vad vi dock saknar är en mer precis och tydlig diskant. De höga frekvenserna får svårt att klämma sig igenom även om vi ställer om ljudbilden manuellt.

Brusreduceringens baksida

När du aktiverar brusreduceringsläget får du en märkbar försämring av ljudet. Vi provkörde Seven Lions – Freesol flera gånger och växlade mellan normalt läge och brusreducering. Ljudbilden tappar bredd, tryck och allmän kvalité. Diskanter framhävs och ljudet blir något burkigt. Men man märker samtidigt hur välljudande normalläget är.

Foto: senses.se

Kontentan – Anker Soundcore Space Q45

Under testets gång har flera delar av Anker Soundcore Space Q45 fått anmärkningar som om dessa lurar tillhör samma klass som storspelare som Sony WH-1000XM4 och inte riktigt kan leverera. Det är alltså inte fallet. Vi ska komma ihåg att dessa hörlurar kostar hälften så mycket och i vissa aspekter bör ligga i en klass under. Men Anker Soundcore Space Q45 är så pass nära, på så många sätt att det är svårt att inte jämföra dem. De är riktigt kapabla och dugliga.

Anker Soundcore Space Q45 bjuder på många tekniska lösningar, en branschledande batterikapacitet, en utmärkt ljudbild och en app som dessutom ytterligare utvidgar möjligheterna. Vi vill med spänning följa Soundcores framfart och ser fram emot när de har hittat sitt egna, självklara ljud, direkt ur boxen. För när Soundcore får balans på alla de funktioner som de redan levererar, kommer vi sannolikt få se en produkt som på riktigt kan konkurrera med toppskiktet och därmed kommer att finnas på många fler konsumenters radar.

Anker Soundcore skickade testprodukt för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.