Guld

Test: Glorious – GMMK3

av Henric Brandt

Amerikanska Glorious avslöjade i början av förra veckan sitt nya tangentbord GMMK3 (Glorious Modular Mechanical Keyboard), som är en vidareutveckling av deras tidigare gaming-tangentbord GMMK2. Denna gång är möjligheterna att skräddarsy sitt tangentbord både enklare och innehåller ännu fler sektioner som du kan välja själv – upp till en miljard kombinationer är utlovade. Under Glorious -eventet i Danmark fick jag möjligheten att designa mitt helt egna tangentbord och jag valde ett så tyst och tungt tangentbord som möjligt.

Eftersom inget tangentbord blir det andra likt, blir det här testet lite mer generellt inom vissa områden och mer specifikt inom andra. Till en början valde jag ett tungt och tyst tangentbord, eftersom jag använder det på flera olika sätt. Jag spelar inte spel på PC primärt, även om det händer, så viktigast för mig var att det går att skriva på det utan att det rasslar och att det inte har hög ljudnivå, som många gaming-tangentbord kan ha.

Foto: senses.se

Något mer som var viktigt för mig är att numpad-sektionen finns, då jag jobbar en del i 3D-programmet Blender. Till sist gillar jag när mitt tangentbord ligger still och inte far runt över skrivbordet när jag arbetar. Så jag valde chassit och innanmäte i mässing och Lynx HE (Silent)-switchar. Hade jag valt att ha ett lättare tangentbord med plastchassi och kolfiber hade det blivit ännu tystare, men då jag ville ha vikten så gjorde jag en chansning. Jag valde även att det inte skulle vara trådlöst, och skulle jag ändra mig så går det att köpa en ny bottenplatta som är trådlös istället.

När min alldeles egna version av GMMK3 levererades insåg jag verkligen att jag hade fått hem ett tungt tangentbord. Detta är i särklass det tyngsta och stadigaste tangentbord jag någonsin sett och använt. Jag kopplar in det till datorn med den sladd jag valt och direkt dyker det upp och är klart att användas. Det sitter en enkel och smidig switch på baksidan som låter dig välja mellan Mac eller PC.

Foto: senses.se

Mitt GMMK3 blev verkligen tyst och behagligt, inget rassel eller irriterande klickande. Nu börjar en ganska lång process att ställa in allt som du vill få ditt tangentbord att göra för dig. Så jag laddar ned mjukvaran Glorious Core och om det fanns en miljard kombinationer på tangentbordet så finns det lika många inställningar du kan göra i mjukvaran. Du kan tilldela alla tangenter olika funktioner beroende på om du klickar dem eller håller in dem, du kan även ställa in dem i tre olika nivåer beroende på hur mycket du trycker ned dem. Du har multimediafunktioner, snabbknappar och en massa annat som du kan programmera in. Sen går det att programmera upp till tre olika versioner av scheman som du lätt kan välja mellan. Så för den inbitne gamern kan du därmed göra en helt egen programmering för en viss typ av spel och sedan klicka över till ett multimedia-tangentbord eller något annat som passar just dig.

Foto: senses.se

Så vad händer när du tröttnar på ditt tangentbord och vill göra något nytt? Inga problem, varje sektion går att köpa separat. Jag valde som sagt ett tvåfärgat chassi med röd botten och blå topp, så jag kan lätt köpa en ny topp i en annan färg eller material. Allt sitter med sex stycken skruvar (fyra skruvar på den mindre varianten utan numpad) och så lossar du hela överstycket. Superlätt att skruva ihop igen och vips så har du en ny design. Verktyg som behövs följer med i asken. så allt finns tillgängligt.

Jag börjar med att testa mitt GMMK3 med att spela Starship Troopers: Extermination och här gäller det verkligen att tangentbordet inte tappar någon info på vägen. Jag upplever inga som helst problem och jag kan anpassa hastigheten på karaktären beroende på hur djupt jag trycker tangenten. Nästa test blir att skriva en recension och samma sak här inga som helst problem – det är en tyst och behaglig upplevelse.

Foto: senses.se

Att byta ut tangenter och switchar är också väldigt lätt och då behöver du inte ens skruva isär chassit. Det som är lite pilligt är att du behöver hålla reda på var alla bokstäver sitter, så ett tips är att plocka en i taget.

Foto: senses.se – Det ingår en snabbguide och sedan finns mer detaljerade beskrivningar på hemsidan.
Foto: senses.se
Foto: senses.se

Så finns det då några nackdelar med GMMK3? På själva produkten som jag har hemma till det här testet kan jag egentligen bara finna en sak som är negativt, och det är att det inte ingår något handledsstöd. Tangentbordet är ganska högt så det hade helt klart varit bekvämt att ha ett sådant.

Till en början kände jag att det kändes lite onödigt med alla dessa val i fråga om design och funktion, men ju mer jag började nörda ner mig i att skapa ett tangentbord som passade exakt mig, desto mer insåg jag hur kul det är.

Priset på GMMK3 ligger på mellan 1500 kr och 5 000 kr beroende på vad du väljer för funktioner. Du kan börja smått och sedan byta ut varefter, eller så väljer du allt på en gång. Det är upp till dig och din plånbok.

Sammanfattningsvis kan jag inte dela ut något annat betyg än ett måste till GMMK3 från Glorious, för det här är verkligen det ultimata tangentbordet för alla människor, oavsett vad du jobbar med och vilka spel du spelar. Det enda som är synd är som sagt att det inte kommer med ett vettigt handledsstöd.

Glorious skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.