Netgear Nighthawk M6 Pro är den senaste mobila routern från Netgear, och den kommer laddad med funktioner: 5G, Wi-Fi 6E, 2,5 Gigabit Ethernet-port, 13 timmars batteritid och stöd för upp till 32 samtidiga anslutningar. Vi har tidigare testat Netgear Nighthawk M5 som vi var rätt nöjda med och vi vet att Netgear sällan gör något dåligt, så kan Nighthawk M6 Pro leva upp till våra högt ställda förväntningar? Det ska vi ta reda på!
Installation
Routern har en liten 2,8-tums tryckkänslig skärm, och man kan använda den för att gå igenom samtliga steg för att göra de grundläggande inställningarna, som wifi-namn, lösenord för wifi:t och för adminsidan. En sak som är lite irriterande är att bredvid skärmen så finns symboler för hem och bakåt som man använder för att navigera. Dessa tänds inte upp, så är det lite dålig belysning är det omöjligt att se var man ska trycka för att backa eller gå till hemskärmen.
Det är att rekommendera att man gör installationen i Netgears app, för skärmen är inte bara liten, utan den är också lite långsam, så att skriva in krångliga lösenord är helt klart enklare i appen.
Det är viktigt att välja rätt app också. Netgear har flera olika, och trots att routern ingår i Nighthawk-serien så fungerar inte den appen, utan man måste välja Netgears ”Mobile”-app för att det ska fungera.
På ena sidan av routern finns det två TS9 RF-anslutningar för att koppla in externa antenner, en USB-C-anslutning för att ladda routern och sedan en 2,5 gigabits LAN-port för att antingen koppla in i befintlig switch/router eller att ha som WAN-port för att använda tillgänglig internetuppkoppling och ha 5G som failover.
M6 Pro har möjligheten att fungera som en wifi-förstärkare och kan ansluta till ett existerande wifi-nätverk, exempelvis på en flygplats eller ett hotell, så att du kan koppla upp fler enheter på ditt eget nät.
Det finns flera olika lägen som man kan använda routern till:
Mobil hotspot: Den kan ansluta upp till 32 enheter trådlöst samt en enhet via nätverksporten.
USB-tethering: En dator kan anslutas via USB-porten. I detta läge kan routern fortfarande fungera som en vanlig router, eller så kan man stänga av Wi-Fi.
Mobilt modem: WAN-IP kan skickas direkt till en enhet som är ansluten till nätverksporten, kan vara användbart vid t.ex en Dual-WAN-uppsättning, eller om man vill koppla in i ett befintligt mesh-nätverk.
5G som backup: Routern kan få uppkopplingen från ethernetporten eller Wi-Fi och använda 5G som en backup.
En av de stora nyheterna med M6 Pro är att den har stöd för Wi-Fi 6E, vilket innebär att man inte är låst till 2,4 GHz och 5 GHz, utan kan även använda det mindre trånga frekvensutrymmet på 6 GHz.
Det känns därför lite märkligt att när man ska ställa in vilka band wifi ska använda så kan man välja att använda 2,4 GHz, 5 GHz, 6 GHz eller 2,4 + 5 GHz eller 2,4 + 6 GHz. Det finns ingen möjlighet att använda alla tre banden eller 5 och 6 GHz samtidigt.
Detta kan man ställa in direkt på enheten eller, som ovan, i webbgränssnittet. Försöker man göra ändringar i appen däremot, då finns inte ens 6 GHz som alternativ.
Det finns tre olika lägen att välja för strömläge vilket påverkar batteritid och prestanda: Balanserad, Prestanda och Prestanda utan batteri. Normalläget är balanserad, vilket innebär lite kortare räckvidd och kortare standbytid på wifi (vilket innebär att om man inte har några anslutna enheter så går routern ner i sparläge och man måste fysiskt trycka på den för att starta upp wifi:t igen).
Vill man ha maximal prestanda och använda ethernetporten i 2,5 Gbps istället för 1 Gbps så måste man använda den medföljande strömadaptern och ta ut batteriet. Lite krångligt och synd att routern inte själv kan välja att sluta ladda batteriet och enbart använda strömadaptern utan att behöva ta ur batteriet.
Man kan göra inställningarna för strömläge direkt på routern eller i webbgränsnittet. Den här inställningen finns inte med i appen.
Prestanda
När det kommer till 5G-prestanda så är M6 Pro väldigt imponerande. Vi har testat med flera olika operatörer och abonnemang, och oftast är det någon typ av begränsning på abonnemanget som sätter begränsningen snarare än routern. På kontoret så ligger vi stabilt över 300 Mbit/s med svarstider < 15 ms. I centrala Stockholm har vi som mest kommit upp i 970 Mbit/s.
Även prestanda på wifi-nätet är mycket bra. Vi har testat att koppla upp 10 olika enheter där det har strömmats video, gjorts nedladdningar osv. Det hanterar den mycket bra. Räckvidden, för att vara en mobil router, är fullt tillräcklig, och kör man den med strömanslutningen utan batteri i t.ex. en sommarstuga är det även där helt okej. Det går inte att jämföra med någon av de bättre stationära routrarna, men bor man stort och har behov av rejäl räckvidd, så kan man använda M6 Pro som mobilt modem och med hjälp av ethernetporten koppla in den i t.ex. ett mesh-system.
Batteritid
Enligt specifikationerna så ska man kunna få upp till 13 timmar på en laddning. Vi har i våra tester aldrig kommit upp i de nivåerna, utan på en laddning så får vi ut ca 8–10 timmar. Men det beror självklart på hur många enheter som är anslutna och hur hårt man belastar nätet.
Routern har en praktisk powerbank-funktion som är perfekt för nödladdning när du är på språng. Med en kapacitet på 5040 mAh är batteriet tillräckligt för att ladda en telefon, men det gäller att hålla koll så man inte tömmer hela batteriet.
Något som är synd är att det inte är något stöd för snabbladdning. Så det tar tid att ladda. Räkna med 2,5–3 timmar för att ladda helt fullt.
Slutsats
Netgear Nighthawk M6 Pro 5G är på många sätt en fantastisk liten router. Den är liten och smidig, har helt okej batteritid och enormt bra prestanda. Men precis som när vi testade Netgear Nighthawk M5 så är det något som skaver, och precis som då, så är det priset. Det rekommenderade priset är 10 990 kr (!!).
Sen är det trist att stödet för Wi-Fi 6E är lite kapat i och med att man inte kan använda 5 och 6 GHz samtidigt. Det saknas viss funktionalitet i appen, som man måste in i webbgränssnittet för. Men allt det är egentligen småsaker mot priset. Trots väldigt bra prestanda och bra funktioner så är den för dyr.
Men är man inte priskänslig och vill ha bästa möjliga prestanda på en mobil router, då finns det inget att tveka på.
Netgear skickade recensionsexemplar för detta test. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester, utan vi skriver alltid oberoende med er läsare och konsumenter i fokus.
Så här sätter vi betyg på Senses