Är det en telefon, eller är det en kamera? Nej, det är Xiaomis flaggskepp, Xiaomi 15 Ultra, som är ungefär lika mycket kamera som telefon. Vi har tidigare testat föregångaren Xiaomi 14 Ultra, som imponerade på oss. Vi har nyligen testat Samsungs S25 Ultra, som vi kritiserade för att vara ”lite tråkig” och sakna den där ”vill-ha”-känslan. Är det samma sak med Xiaomi 15 Ultra? Det ska vi ta reda på!
Första intryck: Design / Byggkvalitet

I den enorma kartongen (säkert dubbelt så stor som kartongen till Samsung S25 Ultra) ligger ett transparent skydd till telefonen, en laddkabel och en minimal komma igång-guide. Storleken på kartongen är inget annat än att visa upp att här är något stort, för någon annan anledning finns inte. Som vanligt följer det inte med någon laddare.

Av alla telefoner vi har testat har vi aldrig fått så många kommentarer om utseendet som på den här telefonen. Med sin tydliga retrodesign och väldigt framträdande kameradel drar den blickarna till sig. Sedan om man gillar det, eller om det är för mycket gimmick? Personligen tycker jag att det är helt rätt väg att gå för Xiaomi, en design som sticker ut lite i det annars rätt trista designlandskapet där allt ser ungefär likadant ut.

Det är mycket i designen som är genomtänkt, som att strömknappen är ”räfflad” så man känner direkt att det är rätt knapp man trycker på. Byggkvaliteten är också mycket bra, allt känns väldigt solitt.
Det sitter på ett fabriksmonterat skärmskydd på skärmen vid leverans.

När telefonen ligger ner ligger den stabilt, och kameradelen är så smart placerad att det inte är någon risk att man repar någon av linserna.
Skärm

Xiaomi 15 Ultra har en 6,73 tum stor QHD OLED-skärm med stöd för 1–120 Hz, HDR10+ och Dolby Vision.
Skärmen är inte helt platt som på till exempel Google Pixel 9 Pro XL, men den är väldigt lite böjd i kanterna. Det ser snyggt ut, men vi föredrar helt platta skärmar. Det minskar risken för feltryck ute i kanterna och ett skärmskydd kan nå hela vägen ut.

Som vanligt med Xiaomi kan man välja att antingen ha en dynamisk uppdateringsfrekvens som anpassar sig, eller så kan man välja en anpassad och låsa den på antingen 60 eller 120 Hz.

Man har också möjlighet att välja att köra skärmen i hög upplösning, eller i lägre för att spara batteri. Väljer man den högre upplösningen kan man även ställa in så att den växlar ned upplösningen när batteriet börjar ta slut.
Skärmen ska klara av att gå upp till 3 200 nits, och vid vanlig användning upplevs den som ljusstark, kanske inte i nivå med Google Pixel 9 Pro XL, men tillräckligt ljusstark för att man ska kunna använda den utomhus i solsken.
Batteri och laddning
Xiaomi 15 Ultra har ett stort batteri med en kapacitet på 5 410 mAh. Vi gillar när tillverkare sätter i större batterier, bra batteritid är en underskattad funktion. Det går att ladda trådbundet med upp till 90 W, men då krävs en speciell laddare från Xiaomi. Trådlöst klarar den upp till 80 W, och även här krävs en speciell laddare från Xiaomi. Den har stöd för omvänd trådlös laddning, till exempel om man behöver ladda sina hörlurar eller sin smartklocka, då upp till 10 W.
Precis som med Google Pixel 9 Pro XL är den rätt kinkig med vilka laddare den vill ladda snabbt med. Vi testade ett antal olika laddare på kontoret och hade svårt att komma över 45 W, vilket i och för sig inte är så illa. Då får man cirka 60 % på 30 minuter och att ladda 0–100 % tar då cirka 90 minuter. Men flera laddare som laddar andra telefoner snabbt vill Xiaomi 15 Ultra inte alls ladda snabbt med, utan stannar på cirka 25 W.
Batteritiden är riktigt bra, helt i nivå med Samsung 25 Ultra, man har 20-40% batteri kvar efter en hel dags användning.
Prestanda

Xiaomi 15 Ultra drivs, som sig bör, av det vassaste som finns i Android-världen nu, nämligen Qualcomms Snapdragon 8 Elite (lite av en sanning med modifikation, Samsung S25 Ultra har ju en något överklockad version av samma chip).
Prestandan är som väntat mycket bra. Vi har läst lite rapporter om användare som har upplevt att telefonen blir varm och antingen stryper prestandan eller till och med stänger av appar. Vi har kört hårt med telefonen under ett par veckor, och om man bortser från vid första installationen och vid flera längre benchmarks körda i rad, har vi inte haft några problem med värmeutvecklingen. Inte heller att appar stänger av sig. Viss strypning av prestanda har vi märkt av vid längre benchmarks, men inget vi har märkt vid normal användning.
Mjukvara / AI-funktioner
Xiaomi 15 Ultra levereras med Android 15 och Xiaomis ”skal” HyperOS, här i version 2. Xiaomi har lovat fyra kommande OS-uppdateringar och sex års säkerhetsuppdateringar. Inte riktigt i nivå med Google/Samsung, men ändå godkänt.
Det är en hel del appar som är förinstallerade, inte riktigt lika illa som hos Xiaomis lite billigare telefoner som till exempel Redmi Note 14 Pro+, men mer än vad man förväntar sig på en flaggskeppsmodell.
Något som är extremt irriterande är att det ett par gånger under testperioden har dykt upp reklam som notifieringar.

Boven i dramat var den förinstallerade appen ”Mi Webbläsare” som då och då hade notifikationsspam. Det var dock enkelt löst genom att inte låta den skicka notifieringar, men ändå väldigt irriterande.

När det kommer till AI har telefonen självklart stöd för Gemini och Googles Circle to Search. Men det finns även en hel del andra funktioner. Tyvärr stöds inte svenska (än), och resten av funktionaliteten, som att till exempel med generativ AI förändra bilder, ligger ett par steg efter Google och framför allt Samsung, som briljerade i den klassen med Samsung S25 Ultra.
Kamera

Då kommer vi till huvudnumret på telefonen, nämligen kamerorna. Det finns ett antal. Huvudkameran är på 23 mm, f/1,63 och har en 1 tum stor sensor på 50 MP. Det sitter två teleobjektiv: ett med 3x zoom (70 mm), f/1,8 med 50 MP-sensor och ett med 4,3x zoom (100 mm), f/2,6 med en 200 MP-sensor. Ultravidvinkeln är på 14 mm, f/2,2 med en sensor på 50 MP. Frontkameran har en sensor på 32 MP och f/2,0.
Vi märker direkt när vi börjar fotografera med telefonen att stjärnan här är 4,3x-zoomen med 200 MP. Den tar otroligt bra bilder, och bilder som vi normalt hade tagit med huvudkameran tar vi nu i stället med teleobjektivet, fast vi får ta ett par steg bakåt.
Men vi börjar som alltid med att gå ut dagtid och jämföra hur bra telefonen står sig mot vår kameratelefonreferens, nämligen Googles Pixel 9 Pro XL.














Som bilderna visar har Xiaomi 15 Ultra inga som helst problem att hålla jämna steg med Pixel-telefonen. Vi går ut på natten och gör om samma test.














Även här har den inga som helst problem att mäta sig med Pixel-telefonen, snarare tvärtom. Den hanterar ljuskällor bättre och tar överlag bättre bilder.
Här nedan är ett annat exempel på zoom under väldigt dålig belysning: först en bild tagen med huvudkameran, och sedan zoomar vi in 50x för att se vad det står på skylten på husväggen:


Det blir inte en särskilt användbar bild, men det är imponerande hur bra det blir, handhållet under dålig belysning.
Som vi nämnde tidigare är 4,3x-kameran stjärnan. Här är ett par exempel på bilder som är fotograferade med den:
Det finns dock ett par saker som inte är helt perfekta. Ibland kan HDR-funktionen ”få spel” och göra bilderna väldigt konstiga, och ibland blir exponeringen helt fel, så bilderna blir alldeles för ljusa eller för mörka. Här är ett exempel på en bild som blev alldeles för mörk mot hur det såg ut i verkligheten:

Överlag krävs det lite mer handpåläggning när man fotograferar med Xiaomi 15 Ultra än när man använder en Pixel eller en iPhone. Man kan behöva justera exponeringen något, växla mellan 3x/4,3x för att se vad som passar bäst för just det tillfället osv. Men när man får till det blir det väldigt bra.
Slutsats
När jag testade Samsung S25 Ultra för några veckor sedan klagade jag på att den var tråkig, kändes lite väl mycket business. Här känner jag inte alls samma sak, snarare tvärtom, på gott och ont. Mjukvaran, och då framför allt AI-funktionaliteten, är inte alls på samma nivå som hos Samsung. Det är reklam i gränssnittet, men samtidigt är det en härlig retrodesign. Kameran är helt underbar, även om den ibland tar riktigt dåliga bilder, men den är rolig att använda, och när man väl får till det blir det väldigt bra.
Prestandan är på topp, den har 16 GB RAM och 512 GB lagringsutrymme. Skärmen är riktigt bra. Sedan är det där med priset. Rekommenderat pris är 17 990 kr, även om den har gått att köpa billigare under lanseringsveckorna. Det är mycket pengar, men samtidigt är det ett flaggskepp med troligen den bästa kameran som någon mobil har i dagsläget.
Xiaomi skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.