Hem Film & TV4K (import) Recension: The Black Phone

Recension: The Black Phone

av Henric Brandt

Tonåringen Finney (Mason Thames) bor tillsammans med sin syster Gwen (Madeleine McGraw) och deras alkoholiserade pappa Terrence (Jeremy Davis) i en förort till Denver på 1970-talet. Finney har problem med mobbare och har inte helt lätt att prata med tjejer. Det finns en mördare och tillika pedofil som härjar i området som fått namnet The Grabber (Ethan Hawke) och en dag blir Finney ett av hans offer. Han låses in i en ljudisolerad källare med endast en säng och lite bråte, på väggen hänger en gammal svart telefon. The Grabber lämnar honom ensam och plötsligt börjar den icke inkopplade telefonen att ringa…

Skräck och komedi är de två svåraste filmgenre som du kan ge dig på som regissör och manusförfattare. Det är så otroligt individuellt vad olika personer tycker är läskigt och/eller roligt. Dagens betraktelse The Black Phone är en film som jag har hört talas om hur otroligt läskigt den är och precis som med The Nun så förstår jag personligen inte alls vad det läskiga är.

The Black Phone är otroligt välgjord med riktigt bra skådespelare med nykomlingarna Mason Thames och Madeleine McGraw i spetsen. Ethan Hawke gör ett sanslöst otäckt porträtt av en mördare och maskerna han bär ger honom en extra otäck aura. Regissören Scott Derrickson (Dr Strange) är en habil regissör som har koll på skräck så på pappret så skulle The Black Phone ha kunnat bli en riktig skräck-klassiker men problemet är att storyn inte håller för fem öre.

The Black Phone är baserad på en novell av Joe Hill och om hans namn inte är så känt så googla honom så att ni ser en bild på honom, för han ser ut som en exakt kopia av sin väldigt kända far Stephen King. Jag har inte läst novellen så jag vet inte var det gick snett om det var i novellen eller i manuset som Derrickson och Robert Cargill skrev.

Det finns många problem i uppbyggnaden av storyn som gör att det för mig aldrig blir särskilt mystiskt eller läskigt. Det springer runt en mördare i området och det finns vittnesuppgifter på att han har en svart van och att vid varje plats har de hittat svarta ballonger. Finney ser en person som håller på krånglar med något i en svart van och går helt sonika fram till honom för att hjälpa till och blir kidnappad. Ska vi tycka synd om någon som inte ens är så smart att han ens kan lägga ihop två och två? Plus att The Grabber måste vara väldigt korkad att glida runt med sin svarta van med svarta ballonger på gatorna då polisen lär leta efter någon med just den beskrivningen. I slutet så blir det om möjligt ännu dummare då vanen står parkerad vid mördarens hus och ingen funderar på om det kan eventuellt vara det huset som The Grabber finns i.

Sen den titulära telefonen i källaren känns ganska fånig ensam på väggen. Vem hade installerat den och varför? Det finns liksom ingen rim och reson i att det sitter en stor svart väggtelefon på en kal vägg i en källare. Sen när den börjar ringa och det visar sig att det är The Grabbers tidigare offer som ringer och pratar med Finney. Ett faktum som Finney tar till sig utan några som helst större problem.

Här fanns det massor av möjligheter att kunna leka med narrativet lite. The Grabber säger direkt att telefonen inte är inkopplad och därmed finns det inte längre någon mystik runt den. För nu när den ringer så måste det ju vara något mystiskt med den. Hade den istället saknat nummerskiva och att Finney antar att den inte går att ringa från den men att ringa till så skulle det bli en större överraskning när det visar sig att telefonen inte är inkopplad överhuvudtaget.

Det känns som om Joe Hill har smygläst alla sin pappas böcker och sen plockat godbitarna ur flera olika och satt ihop sin egen story. Detaljer från både Varsel och Det finns återgivna i The Black Phone.

The Black Phone finns inte att tillgå på Ultra HD i Sverige men det går att köpa import-versioner från England, USA eller Tyskland. I Sverige får vi nöja oss med Blu-ray och tekniskt är det inget större fel på utgåvan. Bilden är i 1080p med hög bit rate som ger en stadig och flimmer-fri bild. Svärtan är djup och även om färgerna är något dova (För att hålla 70-tals stilen) så känns bilden väldigt klar och fin. Ljudet i 7.1 DTS levererar en omslutande ljudbild med fint djup bas och kristallklar dialog. När mystiska saker börjar ske så får verkligen surround-högtalarna jobba.

När jag för ett tag sedan recenserade Jurassic World: Dominion så blev jag genuint upprörd över att Universal inte skickade med något extramaterial och precis på samma vis är det med The Black Phone. En fullpris utgåva UTAN extramaterial är för mig helt vansinnigt. Vi lever i en värld full av streaming och de som köper fysiska utgåvor av filmer är oftast (Inte alltid) filmintresserade och framför allt intresserade av just den här filmen. Så dessa kunder vill ha EXTRAMATERIAL! Det är inte svårare än så.

Jag hade förstått om det var så att det inte finns något extramaterial men import-utgåvorna har flera dokumentärer och lite annat smått och gott. Riktigt synd på en annars väldigt bra utgåva.

Sammanfattningsvis så gillade jag personligen inte The Black Phone så mycket jag tror mina förväntningar var för höga och då filmen ibland är ganska banal i sin utformning gjorde att ganska snabbt tappade fokus och intresse. Sen att Blu-ray utgåvan saknar extramaterial sänker betyget ytterligare.

SF Studios skickade testexemplar för denna recension. Utskickare av material har inget redaktionellt inflytande på våra tester.

Så här sätter vi betyg på Senses

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_21]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.