Fördelen med konsoler – och då syftar vi på såväl stationära, som bärbara (exempelvis Nintendo 3DS) – är att de är ganska fyrkantiga. Och med fyrkantiga menar vi att de är standardiserade och bara fungerar, likadant för alla. Nackdelen blir ju samtidigt att man ibland önskar att tillverkarna själva tänkt på vissa finesser och tillbehör som skulle göra konsolspelandet roligare och bättre – men så är tyvärr inte alltid fallet. Lyckligtvis finns då tredjepartstillverkare med officiell licens som är specialiserade på just detta. I den här artikeln tittar vi på tillbehör för PS4, Switch, 3DS och från japanska Hori och amerikanska PowerA.
Bär konsolen med stil på resan
PowerA har så kallade Messenger Bags, som är precis vad de låter som – budbärarväskor, speciellt anpassade och brandade för Nintendo Switch. Du kan välja på motiv såsom Super Mario Bros, Zelda (vår favorit!) och en stiligt avskalad modell som pryds av endast Switch-loggan.
Förutom att vara snygg så är väskan också smidig och genomtänkt: inuti finns fickor som är perfekt avgränsade för att bära Switch-tillbehör, såsom game pad-adaptern, dockan och exempelvis strömkablar eller varför inte en power bank och hörlurar? Det ingår också ett matchande keep case för själva Switch-konsolen, vilket ytterligare skyddar din dyrgrip. Cirka 350 pix får du betala för en sådan här väska och den borde vara ett absolut måste för varje Switch-spelare på resande fot (vilket ju halva vitsen med konsolen, eller hur?)
(klicka på bilderna för större versioner)
Nintendos 3DS är fortfarande en härlig och spännande maskin med många bra spel på gång, men den har onekligen tappat sin självklara plats som förstavalet bland bärbara konsoler. Sen Switchen gjorde entré och erbjöd en tekniskt överlägsen upplevelse samtidigt som den är i princip lika lätt att ha med, så har 3DS:en fått stryka något på foten.
Eftersom NES (8-bit) var mångas första Nintendo-kärlek så föll vi lite extra för Retro Game Vault, ett lätt men samtidigt stadigt case som har plats för din 3DS och sex spelkassetter – snyggt omslutet av världens första och kanske bästa spelkontroller. Retro Game Vault är vid denna artikels publicering lite svår att hitta i Sverige, men du kan tjacka en på Amazon, till exempel, för i runda slängar 250 kr inklusive frakt.
Prisvärd, extern kontroller för Switch – dock med tråd
Switchen har en helt OK lösning för att lira bärbart, men Joy-Consen är inte direkt guldstandarden för de allra mest exakta och tightaste spakarna. De har en mjukhet och ”sladdrighet” som gör dem fullt användbara, men inte till vårt förstaval när vi behöver precision och snabb respons. Vi testade en extern Switch-kontroller från PowerA i avsnitt 12, kika gärna här nedan:
PowerA får nu konkurrens av japanska Hori, som släpper en egen kontroller, mer lik Switchens, svarta, trådlösa Controller Pro, men då trådad istället och till ett mycket lägre pris. Horipad, som den heter, saknar de extra, utbytbara analoga tumspakarna som PowerA skickade med, men innehåller å andra sidan ett turbo-läge och ett löstagbart, analogt, styrkors (för dig som föredrar fyra knappar istället, du kan klicka fast korset i bak på kontrollern när det inte används).
Horipad är modellen större och ligger bra i handen, även om antihalk-behandlingen som PowerA använder på greppen hade varit välkomna här också, då plasten är väldigt blank och hal. Stora nackdelen med trådade kontroller är att du bara kan använda dom när Switchen är i dockat läge, kopplat till en bildkälla – eftersom de kräver en gammaldags USB-port att drivas på (tills kontrollerna får USB-C så att vi kan koppla dem direkt in i Switchen) vilket inte gör dem så lämpliga på resande fot. Därför skulle vi önska en trådlös version och i dagarna kom just en sådan från Hori, något vi får återkomma till och testa så snart den dyker upp här på redaktionen. Nintendos Controller Pro är en bra, trådlös kontroller, men är på tok för dyr med sitt pris på ca 700 kr. Eftersom du kan få Horipad för halva priset (runt 350 kr) så blir den ett mycket intressant alternativ, i alla fall för dig som spelar dockat.
Ordning och reda på PSVR samt a blast from the past
Playstation VR (PSVR) har imponerat på oss som maskin och det finns en hel del roliga VR-upplevelser att förlora sig i, men tyvärr blir det också ett väldigt meckande när man måste koppla in en massa kablar och ändra porten för HDR-stöd på bildkällan… En uppgraderad, trådlös version skulle vara mumma.
Vad som finns redan nu är dock ett snajdigt förvarings- och bärcase för PSVR (från PowerA) och det är både snyggt, smidigt och prisvärt med en rimlig prislapp på ca 400 kr. Notera fickan för kablar ovanför hjälmen och även handtaget som är perfekt att bära runt med. Detta borde Sony köpa upp och skicka med sina VR-kit.
Slutligen så måste vi ju slå ett slag för en gammal idé i ny tappning: ratt-attrapper till Mario Kart 8, nu med plats för Joy-Cons istället för Wiimotes (som när det begav sig sist) (och jo, det fanns en lösning till Wii U också, men den kom och gick obemärkt förbi). En röd och en grön ratt kommer från Hori och man skulle ju önska fyra olika färger (helst), men för att komma igång med den svårare – men betydligt festligare kontrollmetoden – så är 300 kr för ett par inte ett dåligt val. Samtidigt ska sägas att om du kan leva med svarta attrapper så har Nintendo egna original för det mycket attraktiva priset 200 kr / par.
Vilka är några av dina favorittillbehör till dina spelformat? Skriv en rad i kommentarsfältet nedan!