Uppdatering 2017-03-09: Från och med firmware-version 4.50 så stöder PS4 och PS4 Pro externa hårddiskar upp till 8TB. Dessa kan du enkelt ansluta via USB-portarna på maskinen. Externa diskar kommer dock fortfarande inte att ladda lika snabbt som en bra, intern hårddisk i din PS4:a – så läs vidare för bästa kombinationen!
Det har varit många roliga speltimmar, men efter ett drygt år med PS4:an så har många stött på samma problem: Var du en av dom som tyckte det var imponerande när du hörde att next-gen-maskinerna skulle få 500 GB i hårddiskutrymme? Visste du då att teoretiska 500 GB (som aldrig blir riktigt så mycket på grund av binära talsystemet, där 1 kb är 1024 byte), med installerat operativsystem skulle ge dig runt 410 GB tillgänglig disk att leka med? Den siffran känns ändå generös, med tanke på att många kommer långt idag med inbyggda SSD-diskar i high-end datorer på 128 respektive 256 GB.
Men man var ju inte medveten om att spelen till PS4 – för att uppnå bästa möjliga prestanda – gärna installerade sig i sin helhet på din hårddisk, även om du köpte dem som retail-versioner på skiva. En Blu-ray-skiva rymmer cirka 50 GB och storspel som The Last of Us Remastered, Diablo 3 och Call of Duty: Advanced Warfare drar gärna nytta av hela den kapaciteten och att installera sig fullt ut på HDD:n. Med extrapatchar på upp till 10 GB att ladda ned och sparfiler på upp till en halv gigabyte på det, så kan den matte-intresserade snabbt räkna ut att den där ”enorma” 500-gigaren i praktiken bara klarar 8-9 storspel, innan man måste börja med ”ta bort ett gammalt spel, installera ett nytt”-karusellen. Hoppsan.
Men frukta inte – senses.se är här för att guida dig till hur du får ut maximal glädje av din PS4:a, till minsta möjliga kostnad!
PS4:an kommer med en 500 GB 2,5″ HDD, samma typ av disk som sitter i bärbara datorer alltså. Dessa är lite tunnare än klassiska 3,5″-diskar du kanske installerar i en PC idag. Alla 2,5″ HDD ska teoretiskt fungera med din PS4:a så länge de stöder åtminstone USB 2.0, men allt mindre än 1 TB kapacitet känns ju inte särskilt meningsfullt om man ändå ska göra investeringen och jobbet. Det absolut mest prisvärda idag är en 2 TB HDD som du dessutom oftast tjänar på att köpa i någon slags portabel version (det vill säga, i ett case med USB-kabel). Troligtvis har det med mängden diskar som tillverkaren prånglar ut att göra: dessa paket har alltså oftast billigare prissatta diskar i sig. än om du köper samma 2 TB-disk separat, i en OEM-plastpåse. En annan bonus du får på köpet är att efter genomförd uppgradring kan använda 500-gigaren ur PS4:an, och stoppa tillbaka den i case:t som ingick till 2 TB-disken och vips så har du fått en 500 GB portabel hårddisk att dra nytta av (kanske något att koppla in till ditt Wii U, som gärna också behöver platsen med sina futtiga 32 GB i startkapacitet? Busenkelt, men kräver en Y-delad USB-kabel för att dra tillräckligt med ström, tänk på det).
Det finns många bra 2 TB:are därute och de ligger alla runt tusenlappen i skrivande stund. Vårt val föll på Seagate/Samsung STBX2000401, ett märke vi haft goda erfarenheter av tidigare, som har USB 3.0-stöd för snabbast överföring. En slagning på Prisjakt ger dig dagspris, men vi fick den för 949:- med frakt på CDON och det får ses som ytterst prisvärt. Vilken 2,5″-disk som helst som är max 9,5 mm tjock passar dock, så känn dig fri att välja det märke som du har bäst erfarenhet av. Du som har gott om slantar kan fundera på en SSD-disk eller någon slags kombo-dito, men var medveten om att mätningar visar att prestandaökningen i praktiken är ytterst marginell, och kommer till ett betydligt högre pris än standard 5400/7200 RPM-diskar, särskilt om du går upp på 1 TB eller mer (på kombon, inte SSD – de är betydligt rappare).
Innan du börjar – ta backup på alla dina sparfiler! Allt du har på din gamla hårddisk kommer av logiska skäl att försvinna, så du kommer att behöva att installera om alla spel och alla patchar (perfekt att låta maskinen stå och tanka och tugga över natten). Sparfiler upp till 1 GB backas automatisk upp till ditt PS Plus-konto (om du är medlem), har du inte PS Plus eller mer än 1 GB med sparfiler så får du manuellt backa upp dessa till ett USB-minne eller annan extern hårddisk via Systemmenyn i din PS4 innan du går vidare.
Så gör du för att uppgradera hårddisken i din PS4:a
Du behöver:
- En ny 2,5″-hårddisk
- precisionsmejslar
- ett USB-minne/extern hårddisk med minst 1 GB ledig (för ominstallation av systemprogramvaran)
- en internetanslutning
1) Ta ut eventuella spelskivor ur PS4:an. Stäng av maskinen helt och koppla ur strömsladden. Flytta konsolen till ett bord där du förberett med en uppsättning precisions-mejslar (philipsmejslar) (finns i välsorterade elektronik-/fixarbutiker).
2) Testa den portabla, nyinköpta disken i en dator (koppla in den via medföljande USB-kabel). Verkar den funka bra, kan du skriva och radera filer från den? Du vill helst prova att den funkar som den ska innan du skruvar in den i PS4:an. :)
3) Ta en kniv eller annat tunt, hårt föremål och bänd isär plast-caset runtomkring den portabla HD:n. Det krävs lite brutalitet, men om du våldför dig med återhållsamhet så kommer du att kunna lösa upp det tunna limmet så att du kan få bort ovansidan och sen ändå trycka ihop caset igen.
4) Lyft ur själva hårddisken ur caset och ta bort de fyra plastfötterna som sitter runtomkring (de är till för att ge stabilitet och motverka vibrationer – vi ska ha dem till nästa hårddisk sen) och pilla även bort den skyddande plastfilmen av silver som innehåller USB 3.0-adaptern (spara allt). Skruva bort de fyra småskruvarna kring sidorna på HDD:n (som satt under gummiskydden).
5) Den nya HDD:n är redo att flyttas till sin nya bostad – din PS4:a. Där din PS4:a nu ligger på bordet, utan kablar, tryck en extra gång på ström-knappen för att göra slut på all eventuell kvarvarande ström i den. Sen skjuter du undan den blanka delen av skalet på ovansidan. (tips: När du ändå har PS4:an uppe, förbered en dammsugare och sug upp damm och smuts som satt sig i sidorna och luftintagen – maskinen och dina öron kommer att tacka dig.)
6) Ta bort den stora PS-logo-skruven du har till vänster, närmast dig, och dra HDD-släden mot dig. Den kommer ut helt och hållet och i den finns PS4:ans medföljande 500 GB HDD. Lossa på skruvarna i sidan, ta ut den ur släden och lägg undan den.
7) Lägg din nya hårddisk i släden och gör sen guiden baklänges härifrån :) Skruva fast den med de svarta skruvarna (inte för hårt, bara så den sitter stabilt), skjut in släden, fäst PS-skruven, dra tillbaks locket.
8) Koppla in ditt USB-minne/hdd till en uppkopplad dator. Skapa en mapp som heter ”PS4” (stora bokstäver, utan ””). I den mappen, skapa en mapp med namnet UPDATE. Ladda ned PS4:ans systemfil och lägg den i mappen UPDATE. Därefter kopplar du in din PS4 med USB-minnet i och låter systemet installera om sig (du kommer också behöva en USB-inkopplad Dual Shock 4-kontroller, ha det till hands). Instruktioner, filer och länkar för detta finner du på Sonys officiella hemsida.
9) Valfritt steg – när du kollat att PS4:an verkar funka bra, har installerat om sig och du kan prova ett spel (glöm inte återställa dina sparade spel – antingen från PS Plus eller disk, välj ”Copy to System Storage” i systemmenyn), så kan du följa stegen ovan baklänges för att skruva i din gamla PS4-disk i caset till den nya och på så vis få en helt OK, 500 GB portabel hårddisk.
Grattis – du har just blåst helt nytt liv i din PS4:a, med fyra gånger så mycket hårddisk och faktiskt lite snabbare laddningstider i spel!