HDR, som är en förkortning av High Dynamic Range, är en betydande teknisk utveckling inom fotografering, film, TV och spel. HDR är en teknik som förbättrar kvaliteten på en bild genom att öka dess dynamiska omfång, det vill säga skillnaden mellan de mörkaste och ljusaste delarna av bilden.
Traditionellt sett har kameror och bildkällor haft begränsningar när det gäller att återge både mycket ljusa och mycket mörka områden i en och samma bild. Detta har resulterat i bilder där detaljer antingen förloras i skuggorna eller blir överexponerade i ljusa områden. HDR-tekniken löser detta problem genom att tillåta en större mängd både mörka och ljusa detaljer i samma bild.
HDR fungerar genom att ta flera bilder med olika exponeringar och sedan kombinera dem för att skapa en enda bild med högre dynamiskt omfång. Detta innebär att du kan se detaljer i både skuggor och höjdpunkter som tidigare varit omöjliga att återge samtidigt.
För att kunna se en HDR-bild behöver du en HDR-kompatibel sändare och bildkälla. Dessa bildkällor, som de flesta fall handlar om moderna TV-apparter kan visa ett större spektrum av färger och ljusstyrka, vilket resulterar i mer levande och realistiska bilder. HDR-kompatibla skärman blir allt vanligare och finns nu i allt från smartphones till TV-apparater.
Även om HDR ursprungligen var mest populärt inom fotografering, har tekniken också blivit en standard inom filmindustrin. Många moderna filmer och TV-serier är nu filmade och redigerade i HDR, vilket ger tittarna en mycket mer detaljerad och realistisk bildupplevelse. Inom hemmabio handlar detta filmutgåvor i UHD 4K och inom streaming finns flera aktörer som erbjuder flera olika typer av HDR.
Det är dock viktigt att notera att HDR inte alltid är det bästa valet för varje bild. I vissa fall kan en bild med lägre dynamiskt omfång faktiskt vara mer estetiskt tilltalande. Dessutom kan HDR-bilder ibland se onaturliga ut om de inte bearbetas korrekt, så därför är det viktigt att du kollar ursprungsmaterialet format och det gör oss också lite tveksamma till funktioner som Auto-HDR som är en funktion i Xbox Series (även om spel förvisso är något mindre känsliga för överdrivna kontraster och färger än film).
HDR10, HDR10+ och Dolby Vision
För att förstå HDR fullt ut, är det viktigt att känna till de olika formaten: HDR10, HDR10+, Dolby Vision och HLG.
HDR10 är det mest grundläggande HDR-formatet och är öppen standard, vilket innebär att det kan användas av alla tillverkare utan licenskostnader. Det har en färgdjup på 10 bitar, vilket ger det möjlighet att återge över en miljard färger. HDR10 använder statisk metadata, vilket innebär att ljusstyrkan bestäms i början av en film eller TV-avsnitt och förblir konstant. Om det bara står ”HDR” på något är det oftast den grundläggande, HDR10, som åsyftas.
HDR10+ är en uppgradering av HDR10 som introducerar dynamisk metadata. Detta innebär att ljusstyrkan kan justeras från scen till scen, vilket ger en mer detaljerad och realistisk bildupplevelse. HDR10+ stöds av företag som Samsung, Panasonic och Amazon, där finner flera sådana serier på deras streamingkanal Prime Video. Även enstaka UHD 4K-utgåvor har HDR10+, såsom Alita: Battle Angel.
Dolby Vision är det mest populära och etablerade formatet. Till skillnad från HDR10 och HDR10+ har Dolby Vision en färgdjup på 12 bitar, vilket innebär att det kan återge ännu fler färger. Dolby Vision använder också dynamisk metadata, men nackdelen är att det inte är en öppen standard och kräver licensavgifter. Netflix och Disney+ har gott om serier och filmer med Dolby Vision.
HLG, eller Hybrid Log Gamma, är ett HDR-format som utvecklats specifikt för live-TV-sändningar. Till skillnad från de andra formaten, som är utformade för förinspelat innehåll, är HLG utformat för att vara bakåtkompatibelt med äldre TV-apparater som inte stöder HDR.
Alla dessa format har sina egna styrkor och svagheter och vilket som är bäst beror på den specifika situationen. Generellt sett ger Dolby Vision den bästa bildkvaliteten, men det kräver också mer processorkraft och är inte lika allmänt stött som HDR10, då alla tv-tillverkare inte har licens för det och Playstation 5 saknar det helt i skrivande stund (men stöd ska komma under 2023). HDR10+ ger en bra kompromiss mellan kvalitet och kompatibilitet, medan HLG är det bästa valet för live-TV.
HDR-tekniken fortsätter att utvecklas, och vi kan förvänta oss att se ännu mer förbättringar och innovationer inom detta område inom den närmaste framtiden.