-Vad är det bästa som finns?
-Senses.se?
-Haha, menar i smakväg. Jag utgick från att det var underförstått…
-Låt mig gissa. Ditt nästa recept.
-Bingo! Eller, komponenterna i det. Choklad, hallon och lime. Oslagbart. Blir knappast bättre än så.
Ibland faller helt enkelt alla pusselbitarna av smak på plats. Oftast behövs inte mycket för att det ska ske. Med rätt råvaror, tillagat på rätt sätt och med omtanke och kärlek kan man skapa underverk av det mesta.
Den här desserten är ett utmärkt exempel på precis det; helt rätt kombination av sötma, syrlighet, beska och sälta. Toppa det med en krämig konsistens så hoppar smaklökarna av lycka.
Inspirationen fick jag från en restaurang i Sölvesborg. Jag fick äran att använda deras dessert i veckans recept, men jag lade till en egen tvist på den.
Denna ljuvliga dessert består av en hallonsås, en len mascarponecrème och en härlig chokladganach toppad med havssalt och färsk mynta.
Ingredienser.
- 250 gram mascarpone
- 2 äggulor
- 2 matskedar strösocker
- 2 lime, saften och zesten
- 1 deciliter vispgrädde
- 200 gram hallon
- 1 matsked florsocker
- 100 gram mörk choklad av fin kvalitet
- 1 deciliter vispgrädde
- 1 tesked likör eller rom (kan uteslutas)
- Flingsalt
- Färsk mynta
Tillagning.
Chokladganachen. Koka upp grädden, låt den få koka upp ordentligt men se till att den inte smiter ut kastrullen. Under tiden som den kokar så hackar du upp chokladen och lägger i en bunke. När grädden kokat så häller du den över chokladen och vänd runt försiktigt med en slickepott till dess att all choklad har smält. Det ska bli en fin glansig chokladkräm av det när det är klart.
Skulle den spricka, alltså att chokladen börjar separera så kan man fixa det genom att ha i lite rom eller likör och sedan vispa med elvisp eller köra med mixerstaven till den går ihop igen. Självklart kan man även ha i alkoholen om man vill att den ska ge smak, men då får man öka mängden.
Val av choklad spelar roll här, det måste vara en bra kvalitet på chokladen och kakaohalten ska ligga mellan 55-70% för bästa resultat. Själv föredrar jag en högre kakaohalt för jag tycker om beskan som det ger, men högre kakaohalt är lika med högre fetthalt och då en högre risk att chokladen skär sig.
Mascarponekrämen. Ta fram mascarpone och äggen i god tid från kylskåpet så de blir rumstempererade. Separera äggulor från äggvitor och vispa äggulor och socker med elvisp tills det blir vitt och pösigt. Blanda osten med grädde, limesaft och zest och vänd ihop det, tillsätt sedan äggsmeten och fortsätt vända ihop till dess att allt blandats och fått en len och krämig konsistens.
De överblivna äggvitorna kan du göra maräng på.
Hallonsåsen. Koka hallonen tillsammans med socker så de kokar sönder och går lätt att mosa. Sätt åt sidan och låt svalna.
Nu är allt gott redo att sättas ihop. Ta fram en skål eller glasburk och börja med ett lager hallonsås. Lägg på ett lager av mascarpone ovanpå. Avsluta med chokladganach, toppa med flingsalt och ett par myntablad.
Nu är det bara att njuta! Och du, glöm inte att få med alla av lager till varje tugga.