Imorgon, torsdag så firas Thanksgiving där borta i Amerika. Det är en av det största amerikanska högtiderna och den firas alltid den fjärde torsdagen i november.
Det brukar var stora middagar där man bjuder halva/hela släkten och äter massor av mat. Höjdpunkten brukar vara kalkon som serveras med tranbärssås. Därför valde jag just den rätten till veckans recept.
Sedan associerar jag alltid Thanksgiving med TV-serien Vänner (Friends). En favoritserie här hemma, jag har sett igenom hela serien alldeles för många gånger, och den håller fortfarande riktigt bra. En serie som man aldrig tröttnar på. Friends hade ett Thanksgiving avsnitt i varje säsong (utom säsong två).
Det finns mängder av varianter på, alltifrån, kalkonen till tranbärssåsen, och det här är mitt bidrag. Det bli inte en traditionell, hel kalkon full med fyllning utan jag håller det enkelt.
Till kalkonen serveras en riktigt god, marinerad potatis. Och icke att förglömma: en tranbärssås. I min version på såsen har jag i grädde men den går bra att utesluta (om man nu vill det). Jag tycker grädden rundar av såsen och ger den en fyllighet.
Till det serveras en syrlig och het rotfruktssallad. Jag gör en rejäl sats sallad så det räcker till flera middagar, den klarar sig i kylen i närmare en månad (men den är garanterat uppäten långt innan dess).
Jag räknar på receptet till fyra personer.
Tranbärssås.
- 300 gram tranbär
- 4 deciliter rött vin
- 1 deciliter grädde
- 50 gram farinsocker
- 2 schalottenlökar
- 2 matskedar citronsaft
- 1 tesked salt
- 1 tesked vitpeppar
- 2 kvistar rosmarin
- Olja att steka i
Hacka löken och låt den puttra i olja på medelvärme till den blivit genomskinlig. Tillsätt en kvist rosmarin och låt puttra en minut. Häll sedan i vin, socker, tranbär och citronsaft.
Låt allt sjuda till de flesta tranbär har spruckit och såsen har tjocknat, tar runt 30 minuter. Sila av såsen så den blir slät. Värm hastigt upp såsen igen, tillsätt grädden och låt det sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
Potatisen.
Potatis.
- 600 gram små potatisar av en fast sort
- 1/2 deciliter olivolja
- 2 matskedar paprikapulver
- 1 tesked salt
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 1 deciliter färsk grovhackad rosmarin
- Smör att steka i
Skala potatisen. Koka den snabbt i saltat vatten, cirka fem minuter.
Medan potatisen snabbkokar så rör du ihop alla ingredienser till marinaden. När potatisen är klar så kyl den och blanda den sedan i marinaden.
Hetta upp en panna och smält smöret. Låt potatisarna steka på medelvärme och stek dessa till de är klara, det är mycket beroende på storleken på potäterna men runt 15 minuter.
Kalkon.
- 500 gram kalkonfilé
- Svartpeppar
- Salt
- Smör och olja att steka i
Låt kalkonen ligga i rumstemperatur runt en timme innan det är dags att tillaga den, detta för att den inte ska vara för kall när den hamnar i pannan – då blir den kokt istället för stekt.
Hetta upp en panna och lägg i olja och smör, olja för temperaturen och smör för smakens skull.
Vi håller det enkelt och gnuggar in kalkonen med salt och svartpeppar. ner i pannan och låt den steka, se till att vända den regelbundet så alla sidor blir stekta. Vi vill komma upp i en temperatur på 68 grader, så ha stektermometern redo. Vi vill sluta på en innertemperatur på runt 70 grader.
Ta upp filén när den nått 68 grader och lägg den att vila i tio minuter innan du trancherar (skivar upp) den.
Rotfruktssallad.
- 500 gram vitkål
- 500 gram morötter
- 100 gram purjolök
- 1 röd paprika
- 1 halv chilifrukt
- 1,5 deciliter äppelcidervinäger
- 1/2 deciliter råsocker
- 1/2 deciliter rapsolja
- 1/2 deciliter olivolja
- 1 tesked salt
Strimla alla grönsakerna, i den storlek du föredrar, själv vill jag gärna ha lite tunnare, tänk Julienne.
Chilin finhackar du och blandar med vinäger, oljorna, sockret och saltet.
Blanda runt grönsakerna dressingen och lägg sen i en glasburk med lock som du kan ha i kylen. Håller sig runt en månad som sagt.