Meze är kort och gott smårätter som tillsammans blir en hel måltid. Precis som ett svenskt smörgåsbord. Fast med ursprung i Mellanöstern.
Back in the days, när jag bodde i huvudstaden, så besökte vi en restaurang vid namn Halv grek plus turk som serverar väldigt goda meze-rätter. Vi var så nöjda med maten att vi köpte deras kokbok (och fick den signerad).
Kokbokens recept ligger indelade i kategorier som basrecept, kalla meze, vego meze, varma meze, kött och fisk, soppa och slutligen dessert. Boken inleds med förord av grundarna av restaurangen och även personliga historier där de berättar om sin bakgrund och hur deras resa mot att starta en egen restaurang började. Det är ett bra urval av recept och med fina och varierande bilder. Det är på det hela en trevlig kokbok som är gjord med hjärta och passion.
Jag har valt ut två rätter från boken till veckans recept som jag lagat och njutit av. Den ena är en kronärtskockssallad med granatäpple och den andra en rätt med rostad paprika och pinjenötter. Jag lade själv till stekt halloumi och min egna version av tsatsiki.
Vi börjar vår matlagning med att göra den rostade paprikan med pinjenötter. Tänk på att portionsstorlekarna är mindre i och med att det är till meze.
Ingredienser för sex portioner.
- 2 stora röda paprikor
- 1 deciliter olivolja
- 1 deciliter pinjenötter
- 3 styck skivade vitlöksklyftor
- 1 skivad chili med kärnor
- 1 citron, saften
- Salt och peppar efter smak
Tillagning.
Sätt ugnen på det högsta du kan och har du grilläge på den så drar du på det med. Under tiden tvättar du av paprikorna och gnider in dem med lite olivolja, sedan rostar du som högst upp, runt 3 minuter per sida, de ska vara rejält grillade, nästan svarta. Ta ut paprikorna och lägg i en bunke som du täcker med plastfolie och låter det svalna
När de är svala så kärnar du ur dem och skär i lagom stora bitar.
Värm upp olivoljan tillsammans med pinjenötterna i en kastrull. När pinjenötterna fått färg så tar du av dem från värmen och slänger i vitlöken och chilin, rör runt ordentligt. Lägg sedan i paprikan, salt, peppar och citronsaft.
Rätten är godast när den fått stå till sig i kylen över natten och den ska serveras rumstempererad.
Nästa rätt på listan kronärtskocksallad med granatäppelkärnor.
Ingredienser för sex portioner.
- 3 stycken kronärtskockor
- 1 granatäpple
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 finhackad chili
- 1 citron, saft och zest
- 2 liter vatten
- 1/2 vitt vin
- 1/2 deciliter olivolja
- 1 tesked salt
- 10 stycken svartpepparkorn
- 1/2 tesked socker
Tillagning
Blanda ihop allting utom granatäppelkärnorna och koka det i 25-30 minuter. Lyft bort kronärtskockorna och låt dom svalna av. Under tiden låter du vätskan reducera ned till ca 1/5 är kvar. Sila sedan av vätskan/buljongen. Men, under tiden den kokar ned så plockar du isär kronärtskockorna och sparar allt utom stjälken och ”skägget” som täcker botten på skockan. Blanda ihop buljongen med dom nedmonterade skockorna, lägg upp på fat och dekorera med granatäppelkärnorna.
En sås jag saknar från boken är tsatsiki så här kommer den tsatsiki jag tycker bäst om, min version, den är lite fastare och inte så rinnig. Så som jag gillar tsatsiki bäst. Vi tar och steker upp lite halloumi till det här med.
Ingredienser för sex portioner
- 1/2 gurka
- 3 deciliter yoghurt
- 2 vitlöksklyftor, rivna
- 1 matsked olivolja
- Salt och svartpeppar efter smak
- 250 gram halloumi (ett paket)
- Olja att steka i
Tillagning
Skölj av och riv sedan gurkan grovt på ett rivjärn. Krama sedan ur vätskan från den rivna gurkan. Lägg på ett fat och strö salt över så mer vätska dras ur.
Låt yoghurten rinna av genom ett kaffefilter så den blir fastare. Blanda sedan yoghurten med gurkan och den rivna vitlöken. Smaka av med salt och svartpeppar och avsluta med att ringla olivolja över innan servering.
Skiva upp halloumin och stek den i lite olja så den får en fin stekyta.
Lägg upp allt på fat och i skålar så alla lätt kan plocka av allting.
1 kommentar
Underbart!