Svensk husmanskost är i grunden enkel, men mastig och robust. Vi har en intressant mathistoria – om än kanske inte lika spännande som det franska eller japanska köket – och många av våra rätter har importerats från andra länder. Jag kommer att återkomma till husmanskosten framöver.
När man, som jag numera, bor i Småland måste man laga något som har sina rötter därifrån. idag blir det därför isterband, eller ”hängekorv” som den kallas här i Vetlanda. Jag gillar husmanskost, men jag tycker att den kan vara tråkig att se på och behöver en remake här och där. Därför blir den här veckans recept min variant av isterband med potatis.
Det blir smulade isterband på en spegel av senapscrème med knaperstekt potatis, serverade med picklad rödlök en len örtolja.
Ingredienser (4 personer)
- 4 stycken Småländska isterband
- 400 gram potatis
- 1 stor polkabeta
- 1 stor morot
- 2 deciliter naturell yoghurt
- 3 matskedar senap
- 2 stycken röda lökar
- 2 3 matskedar vitvinsvinäger
- 1 deciliter vatten
- 1+1 matsked smör
- 1+1 matsked rapsolja
- 1 kruka gräslök
- 1 deciliter rapsolja
- salt och peppar efter smak
- Rucola och babyspenat efter smak.
Tillagning
Vi börjar med att pickla rödlöken. Skala och skiva rödlöken tunt, på mandolin eller med kniv och lägg i en skål. Koka upp vatten, vitvinsvinäger och en nypa salt. När det börjar koka ta bort från plattan och häll över rödlöken och låt det dra i minst 30 minuter.
Förbered sedan senapscrèmen genom att låta yoghurten rinna av igenom ett kaffefilter; vi vill ha en tjock konsistens på vår crème. När yoghurten runnit av blandar vi den med senapen och en nypa salt, smaka av och ställ sen i kylen.
Skala potatisarna och tärna upp i kuber (eller romber om du hellre vill det). Hetta upp en panna med olja och smör och stek sedan potatisen på medelvärme till dess den fått en fin stekyta.
Dela på isterbanden och ta bort skinnet. Smula sönder innehållet och stek även detta i olja + smör på medelvärme (förslagsvis i en annan stekpanna).
Dags för örtoljan. Örten i det här fallet är gräslök. Mixa samman gräslök och rapsolja till en fin blandning. Det är allt.
Innan servering, skär upp polkabeta på mandolin eller med potatisskalare. Strimla moroten med potatisskalare i fina strimlor. Varva rucola, babyspenat, polkabeta och morot. Toppa med den picklade rödlöken och örtoljan. Lägg senapscrème på tallriken och bred ut med sked, lägg isterbandssmulet ovanpå. Lägg upp den stekta potatisen bredvid och njut av isterband revisited.