Hem Mat Veckans recept: Smörstekt tonfisk med krämig basilikapasta

Veckans recept: Smörstekt tonfisk med krämig basilikapasta

av Andreas Lycker

Ibland händer det. Det där att det dimper ned ett mail eller två i mailkorgen med frågor. Frågor som undrar om jag inte kan bjuda på ett specifikt recept, om jag kan tipsa om dejtmiddag eller föreslå vettiga snacks till ett ”Lord of the rings”-maraton.

Just det här receptet kommer ur en fråga om snabba middagar/luncher. Många vill ju att maten ska gå snabbt att få klar, ibland tycks vissa att maten på ett snabbmatshak tar för lång tid. Men det är lite så i vår moderna tid med fokus på snabbt kunna få information, snabbt kunna hålla sig a jour, snabbt scrolla/swipa/bläddra genom diverse flöden.

Nåväl, det här receptet går snabbt, men dock inte ”Super Mario”-speedrun snabbt.

Upplägg med pasta och tonfisk
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Ingredienser för 2 portioner

  • 250 gram tonfisk (helst färsk)
  • 200 gram pasta (spaghetti)
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 centimeter purjolök, grovt hackad
  • 1 halv spetspaprika, finhackad
  • 1 kruka färsk basilika
  • 3 matskedar creme fraiche
  • 2 matskedar smör
  • 2 matskedar rapsolja
  • Salt och svartpeppar
Spaghetti och stekt tonfisk i krämig symfoni
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Tillagning

Börja med pastan, den tar längst tid. Vattenfylld kastrull på spisen, vrid på värmen. När det kokar häller du i rikligt med salt och sedan pastan. Lägg även i en näve basilika och lite rapsolja. Anledningen till att salta när det kokar är för att saltet gör att uppkoket tar lite längre tid. Oljan häller du i för att pastan inte ska klibba ihop.

I en stekpanna med olja bryner du lök och vitlök, när det fått lite färg lägger du i basilika och sedan paprikan. Låt det bli varmt och ta sedan från värmen.

Använder du färsk tonfisk kan du tillaga den direkt men är den fryst måste du låta den tina helt innan du steker den.

Krydda tonfisken med salt och peppar och stek den i rikligt med smör på medelvärme. det är en känslig fisk och ska inte stekas länge. Har du en termometer så ska den ligga på 32-33 grader. Över 40 grader så blir den torr och lite som att tugga på wellpapp. När du nått önskad temperatur låter du den ligga och vila på en talrik i fem minuter. När man skär i den ska den vara rå i mitten.

Häll av pastan från vatten och blanda med de stekta grönsakerna. Lägg i creme fraiche och blanda runt. Avsluta med att ha i basilika. Smaka av med salt och svartpeppar.

Tonfisk och basilikapasta upplagt
Foto: Jessica Lycker / senses.se

Missa inte detta

Lämna ett svar

[script_20]

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.