Leker med färger och texturer i veckans recept. Vi äter med ögonen och ett vackert upplägg gör en måltid mycket mer tilltalande. Det får gärna bli som ett litet konstverk, något som skulle kunna ställas ut på Louvren. Fast jag kanske inte får medhåll av Robert Langdon i den frågan…
Ingredienser för fyra personer
- 1 burk kikärtor
- 1 medelstor rödlök
- 1 kruka/knippe persilja
- 2 msk tomatpuré
- 1+1 tesked salt
- 1 kryddmått vitpeppar
- 1 tesked paprikapulver
- 2 matskedar kikärtsspad
- 1 Blomkålshuvud
- 2 klyftor vitlök
- 1/2 deciliter olivolja
- 1 kryddmått svartpeppar
- 100 gram Rucola
- 2 medelstora morötter
- 2 röda paprikor
- 50 gram pumpakärnor
- Granatäppelkärnor från ett granatäpple
Tillagning.
Sätt ugnen på 250 grader. Dela upp blomkålshuvudet i buketter. Pressa vitlöksklyftorna i olivoljan och rör även i salt och svartpeppar, massera in blandningen i blomkålsbuketterna. Lägg i en ugnsfast form och skjutsa in den i ugnen i ca 15 minuter. Håll koll på dom, de ska få färg, bli lite mjuka och dofta underbart.
Häll av kikärtorna och skölj dem, men spara spadet. Hacka upp rödlöken grovt. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och svetta löken, när löken börjar bli genomskinlig tillsätter du tomatpurén och låter allt steka ihop under en knapp minut. Lägg kikärtor, persilja, lökblandningen, salt, vitpeppar, paprikapulver och kikärtsspadet i en matberedare och mixa ihop till en slät smet.
Forma små biffar av smeten, testa hur dom håller ihop genom att provsteka en bit först. Faller den isär tillsätter du mer av kikärtsspadet.
Strimla upp paprikorna, hyvla morötterna med mandolin, potatisskalare eller osthyvel. Kärna ur granatäpplet, antingen genom att dela på det och banka på det med en träslev (men det stänker och köket ser ut som en scen ur motorsågsmassakern), eller dela det i klyftor och bryta isär det i en bunke med vatten. Kärnorna sjunker och det vita fruktköttet flyter upp.
Lägg rucola, morötter och paprika på ett serveringsfat, lägg dit blomkålsbuketterna och kikärtsbiffarna och strö över granatäppelkärnor och pumpafrön.
Servera genast. Ha gärna olivolja och flingsalt tillgängligt vid sidan om.