Bokstavlig nötfärs, vad menas med det? Jo, det ska jag tala om, det är precis vad det låter som: bokstavligt talat en färs på nöt. Och som genom ett trollslag så är den här veckans recept helt vegansk. Vegansk taco alltså.
Till tacofärsen serverar vi, förutom, tortillabröd en bönröra och en tzatziki.
Är det inte fantastiskt vad man kan göra bara man ändrar betydelsen på ett ord?
Ett sus av förundran går genom den läsande publiken och applådernas myller studsar längs cyberrymdens väggar till de når sitt mål. Textförfattaren bugar sig djupt och njuter av publikens euforiska glädje…
Hmm… nåja. Tebax till verkligheten och receptet:
Ingredienser till tacofärsen
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 matsked riven ingefära
- 350 gram valnötter
- 1 matsked soja
- 2 matskedar tomatpuré
- 1 tesked rosmarin
- 2 teskedar paprikapulver
- 1 matsked spiskummin
- 1 tesked oregano
- 1 deciliter vatten
- 1 matsked olivolja
- 1 tesked flingsalt
Tillagning
Börja med att hacka valnötterna grovt. Hacka löken fint. Bryn löken och valnötter i olivolja. Sedan i med tomatpuré och låt allt fräsa nån minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt steka samman tills du får en fin tacofärs. Smaka av med salt.
Ingredienser till tortillabröd
- 4 deciliter vetemjöl
- 1 deciliter kornmjöl
- 3 deciliter hett vatten
- 1 tesked bakpulver
- 1 matsked kokosolja
- 1 tesked salt
- 2 teskedar olivolja
Tillagning
Blanda ihop alla ingredienser i en matberedare. Degen ska vara fast och formbar och kännas rätt torr. Bröden ska stekas i en het stekpanna utan smör eller olja (det vill säga helt torr).
Platta ut en lagom stor kaka av degen och stek den hastigt, runt 30 sekunder per sida, lägg på ett grillgaller för att få svalna.
Ingredienser bönröra
- 1 liten rödlök, i skivor
- 1 burk svarta bönor
- 1 liten bit färsk chili
- 2 matskedar olivolja
- Salt och svartpeppar
Tillagning
Inga konstigheter, skölj av bönorna och låt dessa rinna av. Dela löken på mitten och skiva upp den. Hacka eller skiva upp chilin. Blanda allt i en skål, smaka av med salt och peppar.
Ingredienser vegansk tzatziki
- 2 deciliter sojayoghurt
- 1 halv gurka
- 2 klyftor vitlök, rivna
- Salt och svartpeppar
Tillagning
Riv gurkan grovt och pressa ur så mycket vatten du kan. Ett alternativ är att lägga gurkan i en sil och sen salta den lite. Saltet drar då ut vattnet.
Blanda den rivna och urvattnade gurkan med riven vitlök och blanda runt. Salta och peppra lite. Häll sedan över yoghurten och blanda alltsammans. Smaka av och lägg i mer salt eller peppar vid behov.
Tips på tillbehör
- Bladspenat
- Morot
- Paprika
- Gurka
- Selleri
- Fänkål
- Rödlök
- Broccoli (blancherad)
- Blomkål (blancherad)